Jdi na obsah Jdi na menu
 


KDO VYDĚLÁVÁ NA KRIZI

 

Německo vydělalo na krizi v eurozóně desítky miliard eur. Napsal to ve svém aktuálním vydání magazín Der Spiegel s odvoláním na německé ministerstvo financí. Jen díky velmi nízkým ůrokům u státních dluhopisů ušetří státní pokladna zhruba 41 miliard eur (okolo bilionu korun). Berlín se také mnohem méně zadlužoval, než plánoval, čímž snížil náklady na správu svého státního dluhu.

 

V letech 2010 až 2014 Německo podle ministerstva ušetří na úrocích státních dluhopisů 40,9 miliardy eur. Cenné papíry z Německa platily v době krize za obzvlášť bezpečnou investici pro uložení peněz a těšily se velké poptávce. Průměrně klesala úroveň úroků u každé nové emise o téměř jeden procentní bod, uvedl Der Spiegel.

Úspory na úrocích a velké výběry daní se také odrazily ve výrazně nižším zadlužování státu. V letech 2010 až 2012 si ministerstvo financí vzalo o zhruba 73 miliard eur (1,9 bilionu Kč) méně nových půjček, než původně zamýšlelo. To Německu snížilo náklady na správu jeho dluhu ve výši několika miliard eur.

Proti úsporám stojí podle ministerstva financí dosavadní náklady v souvislosti s krizí ve výši 599 milionů eur. Zde však hrozí, že se zvýší náklady. Například druhý odpis řeckého dluhu, který německá vláda odmítá, by podle odhadu ekonomů Berlínu mohl způsobit ztráty v dvouciferné miliardové výši.