Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce, volná pracovní místa v EU

Podle odhadů Eurostatu je nyní v Evropské unii bez práce 26,338 milionu dospělých lidí, z toho 19,071 milionu v eurozóně.V únoru 2012 přitom míra nezaměstnanosti v Evropské unii dosahovala 10,2 procenta, za rok tedy přibylo 1,775 milionu lidí bez práce.

V eurozóně před rokem činila míra nezaměstnanosti 10,9 procenta.Nejnižší nezaměstnanost byla v únoru v Rakousku (4,8 %), v Německu (5,4 %) Lucembursku (5,5 %) a Nizozemsku (6,2 %). Naopak nejvyšší je v Řecku (26,4 % - údaj za prosinec), Španělsku (26,3 %).Míru nezaměstnanosti v ČR   Eurostat odhaduje v únoru na 7,2 procenta.

Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí se zvýšila na 8,1 procenta. Nicméně podle předcházející metodiky poměřující míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem přesahuje nezaměstnanost deset procent, tedy nejvíc od rozdělení federace v roce 1993.Eurostat používá v případě ČR od ledna vlastní přímé odhady nezaměstnanosti.

Pro leden 2013 tento odhad činil sedm procent, v únoru 7,2, čímž se Česká republika zařadila na sedmé místo mezi všemi státy EU.Míra nezaměstnanosti, vyjádřená jako podíl nezaměstnaných osob, v dubnu poklesla na 7,7 % z březnových 8,0 %.

Na konci dubna bylo na úřadech práce hlášeno celkem 565 228 uchazečů o zaměstnání. Počet volných pracovních míst se zvýšil na 39 763 osob. Na jedno volné pracovní místo tak v dubnu připadalo více jak 14 uchazečů.

Za poklesem nezaměstnanosti stál v dubnu především rozjezd sezonních prací ve stavebnictví a v zemědělství. Díky teplotně podprůměrnému březnu se jindy březnový pokles nezaměstnanosti z větší části promítl právě do dubna.

Za snížením nezaměstnanosti však stojí pouze sezonní faktory a k žádnému kvalitativnímu zlepšení na pracovním trhu nedošlo.

Nezaměstnanost by měla kulminovat v závěru letošního a na začátku příštího roku, kdy bude vysoko nad 8 % a počet uchazečů překoná hranici 600 tis. Ke zlepšení na pracovním trhu nedojde dříve než v polovině příštího roku.Jobs nabízí volná praovní místa, která jsou denně aktualizovaná.