Jdi na obsah Jdi na menu
 


EKONOMIKA VE SVĚTĚ

 

Jak se povede světové ekonomice? Čtěte nejnovější prognózu

Berlín - Představitelé skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 nadále hodnotí stav světové ekonomiky pesimisticky. Vyplývá to podle německého časopisuDer Spiegel z návrhu komuniké ze zasedání skupiny, které se uskuteční příští týden v Petrohradu.

 

"Hospodářské oživení je slabší, než se očekávalo," cituje list z návrhu komuniké. Ten poukazuje mimo jiné na zpomalení růstu rozvíjejících se ekonomik, nejistotu ohledně rozpočtové politiky Spojených států a možné průtahy při realizaci bankovní unie v eurozóně.

Vyspělé země se podle listu v návrhu zavazují, že využijí svůj prostor v rozpočtové politice, aby podpořily oživení světové ekonomiky. Vyjádření v návrhu podle agentury DPA do značné míry odpovídají komuniké z červencového zasedání ministrů financí G20, které mělo za úkol připravit podklady pro petrohradský summit.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v červenci snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta z dříve předpokládaných 3,3 procenta. Světové hospodářství by podle nové prognózy mělo růst stejným tempem jako v loňském roce. Napřesrok počítá MMF se zrychlením růstu na 3,8 procenta.