Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vybavení

 Pro svoje nové kotě nebudeme potřebovat příliš mnoho vybavení, ale nejnutnější předměty zde uvádíme. Rovněž budeme muset zakoupit vhodnou misku na potravu i na vodu. Časem jistě budeme chtít některé věci, jako např. hračky, dokoupit. Velký výběr najdeme v obchodech se zvířaty - počínaje gumovými míčky a dokonalými šplhacími sestavami konče - ale naše kočka bude asi docela spokojena i s obyčejným papírovým míčkem nebo kouskem provázku na zemi.

Pelíšek

Kotěti obstaráme jeho vlastní pelíšek a trváme na tom, aby v něm od začátku spalo. Sebemenší pokusy spát s námi v posteli musíme zarazit v samém počátku, aby se nám v ložním prádle nezahnízdily blechy. Jako ideální pelíšek může ze začátku posloužit malá krabice z lepenky, do které ze strany vystřihneme otvor. Umístíme ji na teplém místě mimo průvan a vyložíme ji měkkým materiálem, např. přikrývkou nebo polštářkem, pod který navrstvíme staré noviny.

Jak kotě postupně roste, můžeme mu bud sami vyrobit stabilní pelíšek ze dřeva, nebo v obchodě zakoupit pelíšek z proutí, plexiskla nebo látky. Nejjednodušším typem je pelíšek nahoře otevřený, se „schůdkem" na kraji jako vchodem. Rovněž je možné zakoupit či zhotovit uzavřený pelech s víkem - čímž by kočka získala více soukromí, pokud nemáme žádný vhodný koutek (jako např. pod stolem nebo pod schody), kde by se mohla v klidu vyspat.

Úprava zevnějšku

Pro úpravu jakékoli kočky je velice vhodný jednoduchý tvrdší kartáč (nejlépe s přírodními štětinami). Dlouhosrsté kočky potřebují řídký kovový hřeben a zakulacené nůžky k prostřihování zcuchané srsti. Pokud má kočka blechy, pomůže nám jemný kartáč přímo k tomuto určený, který zároveň zlepší celkový vzhled. K čištění vnějších oblastí kočičích uší můžeme užít vatové tyčinky, ale nikdy je nesmíme strkat dovnitř do ucha. Speciální nůžky na drápky pak sadu kočičí manikúry dovršují.

Obojek nebo postroj

Kočka může mít obojek s identifikační známkou nebo plíškem. Obojek musí být pružný, aby se neutáhl, když se někde zachytí, např. na větvi, když kočka šplhá po stromě. Někteří majitelé učí svoje kočky chodit v postroji na řemínku - zejména siamské kočky k tomu obvykle bývají ochotné. Pokud takto chceme kočku vodit, chodíme s ní nejprve pouze po zahradě, aby si na postroj zvykla. Nikdy s kočkou nechodíme na procházku do míst, kde by mohli být psi, protože ti by většinou byli v pokušení ji začít honit, a za takovýchto okolností je velice obtížné polekanou kočku uklidnit.

Hračky

V současné době existuje velký výběr kočičích hraček, umožňujících dobrou zábavu, povzbuzení nebo cvičení, což je velmi důležité zejména pro kočku, která většinu času tráví doma. Hodně plyšových hraček obsahuje sušenou rostlinu Nepeta cataría. Tato bylina - zvaná šanta kočičí - působí dobře na většinu koček a dodává jim dobrý pocit. Tuto bylinu můžete pěstovat na zahradě - kočka k ní jistě často přiběhne a bude očichávat její lístky. Působení je krátké a jeho účinky asi za 15 minut vyprchají. Na starší kočky působí bylina více než na mladá koťata.

Místo ke škrábání

Každá kočka má biologickou potřebu škrábat, čímž si upravuje drápy. Slouží to také k označení kočičího území: jiné kočky uvidí tyto značky a rovněž odhalí stopu pachu, který se škrábáním uvolňuje ze žláz mezi drápy.

Nicméně přínos takovéhoto speciálního místa na drápání (škrabadla) bude prakticky nulový, nepovedeme-li kočku od samého začátku ktomu, aby ho užívala a neostřila si drápy např. o nábytek (mnohé kočky si venku brousí drápky také o stromy a ploty). Jestliže kočka škrábe určitý kus nábytku, způsob, jak ji od toho odradit, spočívá obvykle v připevnění kusu umělé hmoty na dané místo. Kočky nemají umělou hmotu rády, takže většinou pak nechají nábytek na pokoji. Místo pro ostření drápků rozhodně nepotahujeme kobercovinou (výrobky koupené v obchodě jsou často potaženy sisalem), jinak bude kotě stejně vhodné místo spatřovat i v našem koberci.

Kočičí záchod a podestýlka

Jakmile si poprvé přineseme kotě, budeme mu muset opatřit bedýnku, kam se bude chodit vyprazdňovat, tzv. kočičí záchod. Zvolíme nádobu, která je dostatečně hluboká, aby se do ní vešla řádná vrstva písku (nebo jiného materiálu), a prostorná, aby se v ní kočka mohla otočit. Nádobu umístíme na klidném místě a v dostatečné vzdálenosti od misky s potravou. V současné době je v obchodech k dostání celá řada různých druhů písku (obecně zvaného „kočkolit“), včetně takového, který obsahuje příměsi jílu či pilin. Není vhodné používat hlínu ze zahrady, protože i když je levná, znečistí srst kočky a na podlaze se nám objeví blátivé stopy po tlapkách. Dno nádoby vyložíme vrstvou starých novin, a teprve pak nasypeme dovnitř písek -čištění tak bude mnohem snadnější.

Některé kočky se nerady vrací na použitý písek, ale většinou stačí odstranit pouze hromádku (pomocí k tomu určené lopatky) a není nutné vyklápět pokaždé celý obsah. Alespoň jednou týdně bychom však měli vyprázdnit nádobu úplně a vymýt ji horkou vodou a dezinfekčním veterinárním prostředkem. Necháme ji řádně vyschnout a pak ji znovu naplníme čistým pískem. Použitý písek zlikvidujeme spolu se smetím -nesplachujeme ho do WC, protože by mohl ucpat odpad.

Kočičí dvířka

Mnozí majitelé koček opatřují na dveře nebo okno „kočičí dvířka“ -vchodovou klapku. Ta umožňuje kočce vyjít a vejít, kdykoli se jí zachce, ale některé typy vpustí dovnitř i cizí kočky. Dvířka musí být dostatečně nízko, aby je kočka mohla pohodlně používat, a dostatečně vzdálená od kliky dveří i okna, aby neposloužila při vloupání.

Opatřit si lze mnoho druhů takových dvířek. Jedna se kývou pouze ven a nepustí kočku dovnitř, dokud se nenaučí otvírat si je tlapkou. Další typ se skládá z prstence pružných trojúhelníků, jejichž body se setkávají uprostřed, a které jsou upevněny na rámu otvoru. V tomto případě se kočka trojúhelníky prostě protlačí dovnitř. Existují i elektromagnetická a elektronická dvířka za dostupné ceny. Taková se otevřou pouze kočkám, které mají na obojku připevněné speciální zařízení, a zabrání tak nečekaným návštěvám cizích koček ze sousedství. Naučit kočku užívat dvířka bývá obvykle poměrně jednoduché. Nejprve dvířka otevřeme a přidržíme tužkou nebo kouskem lepicí pásky a přes otvor zavoláme na kočku.