Jdi na obsah Jdi na menu
 


průvodce knihou Zjevení Janovo kap 6.

Kapitola 6

ukazuje, co nastane, když Beránek zlomí jednotlivé pečetě. Jsou to spavedlivé odměny světu a částečně i společenství „svatých“, kteří Ježíše „nemilovali“. A jelikož se jedná o události, které mají začátek v nebi – tedy ve věčnosti – nemáme žádné vodítko, jak dlouho budou jednotlivé pečetě trvat v pozemském čase. Také zůstává otázkou, zda ty události uvidí lidé na zemi tak, jak je viděl Jan, či je to všechno „duchovní“. Čili – zda uvidí jezdce na koních, nebo jen to, co je jim dáno.

Při prvních čtyřech pečetích vyjíždí jezdec na koni, a každému z nich je dána určitá konkrétní moc. Moc, aby vítězil, moc, aby odstranil pokoj (možná ten křehký mír, mezi národy), moc nad úrodou, a moc odejmout životy pomocí moru, hladu, válek. Napadá mne otázka: je jim dána moc – kdo jim tu moc dal? Od koho ji přijali? Osobně věřím tomu, že ji přijali od Hospodina, protože nastává „den hrozný Hospodinův.“

při páté pečeti (v. 9) jsou duším pod oltářem (pod tím zlatým oltářem, o kterém se mluví v kapitole 7, na němž jsou obětovány modlitby svatých) dána bílá roucha. Z obou textů je jasné, že tito přišli z velikého soužení pro jméno Ježíšovo. Naskýtá se otázka: proč jsou duše zemřelých v chrámě božím, a proč právě pod oltářem? Proč nejsou v „lůně“ Abrahamově?

Když se podíváme do Ex 27, tam dostává Mojžíš míry, podle kterých bude postaven oltář, tak jak jej viděl v nebi (Ex 25:40), a ten oltář měl (zde na zemi) rozměry 2,5 x 2,5 x 1,5 loket, což je zhruba 1,25 x 1,25 x0,75 m. A sami uznáte, že to není nic moc, takže se naskýtá další otázka: kolik duší se vejde do takového prostoru?

Od 12 verše do konce kapitoly (v. 17) se popisují hrůzy, které přicházejí na zemi a projeví se v astronomii, geologii, a snad i v celkovém klimatu. Změní se všechno. Nebe, slunce, měsíc, pohoří, kontinenty. Vše, co je doposud zakresleno v mapách, bude k ničemu! A zrovna tak GPS! Je to vlastně naplnění Ageus 2:7 Nebo takto praví Hospodin zástupů: Po malém času, aj, já ještě jednou pohnu nebem i zemí, a mořem i suchostí.

A na závěr kapitoly: je docela možné, že všechny události budou postupovat současně. Myslím tím to, že bude vyjíždět jeden jezdec za druhým, aniž se počká na dokončení jeho díla. Jako když se běží orientační závod. Na stejnou trať se vypouštějí jednotliví závodníci v pravidelných intervalech, a každý má za úkol, doběhnout do cíle a proběhnout všechny kontrolní stanoviště. Divák pak vidí plno závodníků, zatím co závodníci vidí jen toho před sebou. Při událostech, které nastanou, pak „divák“ uvidí vše v rychlém sledu za sebou. A protože proti bohu se provinila Celá země, pravděpodobně to bude probíhat po celé zemi kontinuálně.