Jdi na obsah Jdi na menu
 


průvodce knihou Zjevení Janovo kap 7.

Kapitola 7

zde anděl zaznamenává služebníky Boží. Každý dostává pečeť na čelo. Proč na čelo, není vysvětleno. Říká se, o jakou pečeť se jedná. Je to pečeť Boží. Když satan předá vládu šelmě, ta nechá všem lidem vtisknout "svou" pečeť. Bude to na čelo anebo na ruku. z toho je vidět, jak ďábel napodobuje boží jednání a boží dílo, aby bylo k nepoznání. Je Zapečetěno 144 tisíc. A aby nebyla mýlka, je zde vyjmenováno každé ze 12 pokolení Izraele, a u každého pokolení je napsáno, že jich bude 12 tisících. Proč právě 12 tisíc, proč ne 7 tisíc, nebo 40 tisíc? To ví jen Hospodin. 

Dále jsou zde ze všech národů, pokolení, jazyků, že je není možno spočítat. A všichni oděni bílými rouchy (to jsou ta roucha, a ti, kteří jsou při páté pečeti pod oltářem) a volají chválu Bohu a Ježíši. Všichni v těch bílých rouších, pak přišli z velikého soužení. Zcela zjevně se nejedná o židy (jinak Juda – znamená: Žid, ale toto označení se přeneslo pro označení celého pokolení Izraelského). A když to nejdou židé, pak to musí být křesťané. Odtud pochází učení o pronásledování církve. Tito byli „předurčeni“ k tomu, aby stáli před božím trůnem – a cena za tuto milost? Projít soužením a být zabit pro jméno Ježíšovo. Takže – žádné požehnání v osobním životě – žádný blahobyt díky bohu, za moji poslušnost. Jak rozdílná je boží vůle od té lidské představy!

Verš 16 této kapitoly je zapsán stejnými slovy u proroka Izajáše kap. 49,10 a verš 17 pochází také z Izajáše kap. 25,8. Může to být doklad toho, že apoštol Jan znal Izajáše (jako knihu), ale také to zároveň je dokladem, že Bůh vždy ukazuje dopředu, co se má stát. A protože je to bůh milosrdný, tak dává vždy dvě možnosti. Např. 4 mojž.28,1 a 2 Jestliže budeš opravdově poslouchati Hospodina, svého boha … spočinou na tobě všechna tato požehnání. A pak ta samá kapitola verš 15: jestliže pak hlasu Hospodina Boha svého poslouchati, a všech přikázaní a ustanovení jeho, kteráž já dnes přikazuji tobě, ostříhati a činiti nebudeš, přijdou na tě všecka zlořečenství tato a postihnou tě. Čili – buď – anebo. Vyber si!