Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škola líčení

30. 4. 2013

 Make-up je důležitou součástí líčení, ale vždy je potřeba řídit se tím, jaká naše pleť je a zda make-up také potřebujeme, protože používat kilo korektoru a kilo make-upu na pleť, která je krásná, zdravá, mladistvá a má jen sem tam nějaký pupínek je zkrátka zbytečnost – to by si měla uvědomit každá z nás.

Jakou mám pleť?

První, co musíš vždy udělat, je identifikovat svůj typ pleti. Je mastná, suchá, smíšená nebo normální? Je spíše citlivá nebo snese i kosmetiku pro běžné používání bez nějakých extra přísad? O určení pleti jsem již psala v článku Poznej typ své pleti, kde najdeš základní typové rozdělení a také charakteristiku každého typu. K čemu je to nutné?

Je hloupost kupovat extra hydratační make-up pro mastnou pleť a také není dobré používat make-up bez známek hydratace na vysušenou pleť – nesprávně zvolený typ make-upu totiž vždy může udělat na tváři pořádnou paseku.

Druhy make-upu

Další krok před koupí a nanesení je určit si, jak moc krycí nebo sjednocující make-up potřebuješ. Pokud je tvá pleť relativně v pořádku, nepotřebuje zakrýt nějaké rozsáhlejší akné, trpíš spíše na flíčky nebo zkrátka jen chceš sjednotit barvu pleti, vystačíš si s tónovacím make-upem, který má za hlavní cíl právě sjednocení barvy pokožky, zakrytí menších nedostatků. Pokud se objeví nějaký pupínek, použij k němu krycí korektor a jsi v suchu.

Pokud trpíš na horší problémy, dospíváš a hormony blázní – tvoje pleť není zrovna nejhezčí a zkrátka toho potřebuješ hodně zakrýt, sáhni po krycím make-upu, popřípadě i k němu si pořiď dobrý korektor.

Druhů samozřejmě existuje mnohem víc – od krémových, pěnových, tekutých až po kompaktní. Každý má svoje plus a mínus, ale z vlastní zkušenosti si zachovávám ten názor, že je důležité nezobecňovat jejich použití a pokud tě nějaký láká (např. pěnový) vyzkoušej ho.

Já sama make-up vybírám dle několika kritérií. Určitě jsou to recenze, které mě buď totálně přesvědčí k tomu, abych si výrobek koupila nebo jen navnadí či úplně odradí. Dál se rozhoduju samozřejmě i podle ceny – jsem ochotná „vrazit“ do kosmetiky i víc penízků, ale ne vždy je to možné a taky se mi nechce utrácet tisíce za výrobek, o kterém ani nemám žádné informace. Jsem také ulítlá na hezké obaly, takže i ty mě ke koupi často zlákají a samozřejmě i často reklama hraje svou roli. Vzhledem k tomu, že jsem poměrně bledulka, snažím se hledat si značky, které nabízí větší škálu odstínů, abych si vybrala i já.

Nanášení

Každý make-up se nanáší a roztírá tak trošku jinak – záleží i na typu tvé pleti.

U většiny make-upů se však můžeš rozhodnout ve dvou primárních způsobech – prsty a štětec. Poměrně nedávno jsem o těchto způsobech psala porovnávací článek, kde jsem shrnula, jak klady tak zápory jednotlivých možností. Pokud chceš make-up nanášet štětcem, určitě by sis měla pořídit kvalitní kousek. Já za sebe doporučuju štětce od Max Factor, které můžeš sehnat v parfumériích. Štětec na make-up mě stál okolo 300 Kč, což určitě není nijak malá částka, ale vyplatí se, protože štětce jsou kvalitní a jen tak se nezničí.

Pokud se rozhodneš make-up nanášet prsty, rozhodně si před každým použitím pečlivě umyj ruce, aby jsi pleť nezanesla bakteriemi, to by jí určitě neprospělo.

Make-up roztírej velice pečlivě – doopravdy nejlepší je líčit se na denním světle u dobrého zrcadla, aby jsi viděla okamžitě veškeré nesrovnalosti a mohla je opravit. Nikdy s aplikací nekonči u čelistí, ale naopak zajeď i kousek ke krku – předejdeš tak nedokonalému a výrazně „umělému“ rozetření.

Špatný make-up

Jak poznat špatný make-up? Dobrý make-up by neměl tvořit mapky na tváři, neměl by se drolit, neměl by nijak extrémně vysušovat a už vůbec by se ti pleť po něm neměla rapidně zhoršovat (pokud budeš pečlivě odličovat a o pleť se starat). V tomhle směru je velká nevýhoda recenzí v tom, že ne každému sedne ten samý make-up – zatímco tvé kamarádce může jeden naprosto skvěle vyhovovat, tobě může v líčení udělat pořádnou katastrofu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář