Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kombucha


V mnohých pramenech se můžeme dočíst, že je kombuchová kultura houba, není tomu ale tak. Jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces. Každá kultura má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami, v jakých je pěstována. Kombuchu jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi.

Na pohled vypadá kolonie kombuchy jako šedo-hnědá rosolovitá placka. Čerstvá má světlou barvu, čím starší je, tím více tmavne. Životnost kultury je maximálně šest měsíců. Nová kultura se vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký, asi 3 mm  povlak, který se vytvoří zhruba za 8 dní. Tato nová kultura by měla být ponechána alespoň 15 dní (pro vytvoření silné kultury 3 až 5 týdnů) s mateřskou kulturou, než bude schopna samostatné existence.

V průběhu fermentace kombuchová kultura spotřebovává živiny z čaje, cukr a kyslík a vytváří následující látky:

Jednou z nejprospěšnějších složek kombuchového nápoje je kyselina glukuronová.

Zcela zdravá játra ji vyrábí v relativně dostatečném množství, ovšem naše tělo je atakováno takovou dávkou škodlivin, že je vlastními silami nedokáže odbourat. Kyselina glukuronová na sebe váže škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a ledvinách a odvádí je s močí z těla. Důležité přitom je, že jedy vázané kyselinou glukuronovou se nemohou znovu resorbovat do organizmu.
Kyselinu glukuronovou se doposud nepodařilo vyrobit synteticky - právě proto je kombuchový nápoj, který ji obsahuje, tak cenný.

Kyselina L-mléčná (+) - podporuje detoxikaci organizmu a krevní oběh, reguluje hladinu pH. Je velmi významná pro prevenci i léčbu rakoviny.

Kyselina usnová - má antibiotický efekt.

Kyselina listová (vitamín B4) je nezbytná pro metabolizmus bílkovin, tvorbu červených krvinek, buněčný růst a dělení.

Kyselina uhličitá - reguluje úroveň pH krve a napomáhá uvolňování CO2 z organizmu.

Kyselina citrónová - podporuje detoxikaci organizmu.

Kyselina jablečná - podporuje detoxikační procesy.

Aminokyseliny jsou nutné pro správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému. Stimulují růst svalové hmoty a urychlují regeneraci organizmu. Pomáhají při depresích, chronických bolestech, oparech, sportu i při hubnutí.

Vitamín B1 (thiamin) je důležitý při metabolizmu sacharidů a aminokyselin, je nezbytný pro dobrou přeměnu sacharidů z potravy v energii. Potřeba vitamínu B1 vzrůstá u starších lidí, ve stresových situacích, při velké fyzické zátěži, v období těhotenství a kojení. Vitamín B1 se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále doplňován. Konzumace kávy a černého čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.

Vitamín B2 (riboflavin) je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolizmus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organizmu. Zvýšená spotřeba vitamínu B2 nastává v období růstu, puberty, při zvýšené fyzické námaze, při rekonvalescenci, únavě, celkovém vyčerpání organizmu, při rychlém úbytku tělesné váhy. Léčebně se používá také u zánětu jazyka, u kožního onemocnění charakteristického výtokem mazu, u rozsáhlých popálenin, u dlouhotrvajících horečnatých stavů, při zánětech ústních koutků a při rekonvalescenci po zánětlivých chorobách.

Vitamin B3  spolupůsobí při tvorbě energie v buňkách. Ovlivňuje metabolizmus tuků a cukrů. Také díky němu máme zdravou čistou pokožku a funguje nám správně nervová soustava, srdce a trávicí systém. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru na normální hodnoty a v neposlední řadě má vliv na kvalitu duševní činnosti. Vysoké dávky vitamínu B3 se předepisují při léčbě schizofrenie.

Vitamín B6 (pyridoxin) napomáhá v prevenci srdečních onemocnění, při  metabolizmu cholesterolu, působí preventivně proti ateroskleróze, zmírňuje příznaky syndromu karpálního tunelu a dále je svými vlastnostmi nezbytný pro syntézu nukleových kyselin., čímž následně e důležitý pro celkový správný růst a rozmnožování buněk v těle. V neposlední řadě se vitamín B6 účastní řady metabolických pochodů v mozku.

Vitamín B12 (kobalamin) hraje důležitou roli při krvetvorbě, dále je důležitý pro správnou funkci nervového systému a pro tvorbu buněčných membrán. Nepostradatelný je vitamín B12 také při buněčném metabolizmu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů. Spolu s dalšími vitamíny B-komplexu zajišťuje ochranu cévního řečiště, a tím zmírňuje dopady aterosklerózy a dalších onemocnění cév a kardiovaskulárního systému.

Vitamín C (kyselina askorbová) je nejznámější a nejužívanější vitamín.Chrání naše tělo před nebezpečnými volnými radikály, pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny, pomáhá zmírnit projevy nachlazení. Je důležitým faktorem při tvorbě bílkoviny kolagenu, čímž napomáhá tvorbě pojivových tkáních.

Enzymy jsou proteiny fungující jako katalyzátory. V těle umožňují a usnadňují nejrůznější biochemické reakce, např. v zažívacím ústrojí rozkládají potraviny na chemicky jednodušší látky, které tělo může lépe vstřebávat.

 

Pití kombuchového nápoje má na organizmus mnoho pozitivních účinků.:

·       preventivně působí proti zhoubným nemocem, pomáhá při léčbě rakoviny

·       podporuje přirozenou imunitu organizmu

·       udržuje celkovou rovnováhu v těle

·       zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci a působí jako stimulant

·       odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol

·       regeneruje buněčné stěny

·       reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolizmus, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech

·       snižuje hladinu cholesterolu v krvi

·       podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí

·       pročišťuje žlázy (pomáhá při problémech s funkcí ledvin a žlučníku)

·       odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy

·       při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti (3x denně před jídlem)

·       uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organizmu, normalizuje pH krve

·       má antibiotické účinky

·       má diuretické účinky (pomáhá při otocích)

Souhrnem můžeme říci, že kombucha působí na organizmus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici, oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří.

 

 Nemoci či poruchy, které kombucha léčí či zmírňuje, patří:

 alergie, arterioskleróza, artritida, bolesti hlavy, dna, kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje), ledvinové kameny, menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus), migrény, rakovina( jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu ), skleróza multiplex,
vysoký krevní tlak, zácpa,  záněty (vnitřní i vnější),  zažívací potíže

 



Kombuchový nápoj a jeho příprava

Kombuchový nápoj se vyrábí z oslazeného čaje zeleného nebo černého, ve kterém necháme několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Barva nápoje je různá, obvykle medová až tmavě červená - záleží na tom, jaký čaj byl pro přípravu použit.
Kombuchový nápoj je chutný, má sladkokyselou chuť. Po 3 dnech chutná jako sladké šumivé víno, asi po 7 dnech připomíná Vineu, asi po 9 dnech se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. 

Ingredience (na 1 litr):

·       kombuchová kultura (jedna nebo více)

·       1 l vody

·       70 - 100 g cukru - klasický bílý rafinovaný cukr, tj. čistá sacharóza. Jiná sladidla (např. třtinový cukr, hnědý cukr, melasa či med) mohou být pro člověka zdravější, ale pro výrobu kombuchového nápoje se nedoporučují, protože kromě sacharidů obsahují i jiné látky, které brzdí vývin mikroorganizmů čajové houby a nezabezpečují jim dostatečný přívod energie, který potřebují ke správnému fungování.

·       2 sáčky čaje - nejlépe je používat černý čaj. Sice je možné připravovat kombuchový nápoj i z čaje zeleného či bylinkového, ale vzhledem k tomu, že kombucha potřebuje určité látky (hlavně minerální soli a dusík), které černý čaj má, ale zelený ani bylinkový ne, měl by se používat čaj černý. 

Já osobně zkouším různé druhy čajů a  poměry. Mám dobrou zkušenost s kombinací 1l Sencha a 1 litr Puer. Hodně zvláštní je nápoj z čistého Pueru, dále používám Asam. Nápoj pouze ze zeleného čaje jsem nedělala, vždy ho míchám s černým čajem. Používám i čaj sypaný. 

·       100 ml hotového kombuchového nápoje

 

Dále budete potřebovat:

·       nádobu ze skla, porcelánu či keramiky s širším otvorem (doporučuji třílitrovou zavařovací sklenici na okurky)

·       čistou látku a gumičku

 

 

Postup:

Čaj zalijeme horkou vodou, necháme 10 - 15 minut vylouhovat. Poté odstraníme čajové sáčky, čaj osladíme cukrem a necháme vychladnout pod 30 °C (teplý nálev může kulturu zničit). Vychlazený čaj přelijeme do nádoby ze skla, porcelánu či keramiky, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší umístíme pod novější). Kultura může plavat nebo klesnout ke dnu. Nádobu překryjeme kusem čisté látky, gázy a zagumičkujeme, aby se do nápoje nedostaly nečistoty. Kvasnou nádobu postavíme na klidné, teplé místo, s čerstvým vzduchem, kde se nekouří. Světlo není potřebné, prudké sluneční světlo škodí. Necháme stát 7 - 10 dní.

 

Ušila jsem si na velké sklenice přikrývky z bavlněné látky, nebo je přikrývám utěrkou, abych zabránila přílišnému svitu. 

Po této době čistýma rukama vyndáme houby (na hladině se nám během kvašení vytvořila nová houba) z kvasné nádoby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části (tmavě hnědá vlákna a skvrny) a položíme je na čistý talíř. Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví. Stranou si necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým naočkujeme novou várku. Proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.

Tmavě hnědá vlákna, která visí z houby do vody, nejsou vadou, jedná se o odumřelé části houby, které odstraníme při jejím mytí po slití nápoje. Kolem houby či mezi vrstvami můžeme často pozorovat ostrůvky drobných bublinek oxidu uhličitého, které mohou být při zběžném pohledu považovány za plíseň. Větší bubliny mohou zase houbu na některých místech vydouvat a dodávat jí zvrásněný tvar. Tím se však nemusíte znepokojovat. 

·       Stává se (ač zřídka), že se na povrchu houby vytvoří plíseň. Nejběžnějšími typy jsou: chlupatá, zelená, modrá, žlutá a černá. Pokud je kombucha plísní zasažena, je třeba ji vyhodit a nasadit novou . Stejně tak nápoj vyrobený z této kultury je třeba vylít.  Plísně jsou silně škodlivé a prorůstají i v místech, kde nejsou pouhým okem vidět. Jak je známo, lepší než odstraňování následků je prevence, a tak je třeba dbát na to, aby nádoba nebyla umístěna u otevřených zdrojů plísní (vlhká či plesnivá zeď, květináč se zeminou) a neměla by být ani v místnosti, kde se kouří, pak je totiž hrozba nákazy plísněmi značná.

·       Někdy mohou poruchu způsobit nepravé octové bakterie - tehdy je kvas zakalený a na houbě je slabý bílý poprašek. Je cítit změna v aromatu nápoje a chuť je octovější. I tady je lepší houbu vyhodit a nasadit novou.

·       O nákazu se může jednat také tehdy, když houba očividně neroste, nerozmnožuje se a zatuchle zapáchá.

·       Nevítaným hostem mohou být octové mušky (octomilky) a jejich larvy. Proti nim je snadná pomoc: Tkanina nádobu uzavírající nesmí mít tak velká oka, aby jí mušky proletěly, a gumička ji přichycující musí těsnit po celém obvodu.

 

KKombuchový nápoj lze pít i teplý, je však třeba počítat s tím, že při teplotě 40 °C odumírají kvasinky, které by odvedly dobrou práci v naší trávicí soustavě. Ostatní účinné látky se nezničí ani při 100 °C (s výjimkou termolabilního vitamínu C).

Nápoj  mohou pít i lidé trpící cukrovkou. Nápoj se musí nechat vykvasit tak, aby v něm zůstalo jen minimální množství cukru ( 3 - 4 týdny).


Někdy se mohou objevit potíže u lidí, kteří s pitím nápoje začínají. Nejsou nijak vážné - obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik - důsledky pročišťování organizmu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchového nápoje nebo pitím nápoje zároveň s jídlem.

Co se týče množství vypitého nápoje, nejčastěji se doporučuje vypít 2 nebo 3 sklenice denně, a to nejlépe jednu sklenici ráno nalačno, jednu před či po obědě a jednu nějakou dobu před spaním (ráno organizmus potřebné látky dobře vstřebá a v poledne a večer organické kyseliny pomohou při trávení). Samozřejmě je možné vypít denně i větší množství nápoje, zvláště při horším zdravotním stavu. Vždy však mějte na paměti, že všeho se má užívat s mírou.

Pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citronem apod. Pije se jak chlazený, tak i ohřátý. Obsahuje jen malé procento alkoholu a je proto vhodný i pro děti.

Nápoj se také s úspěchem používá pro snižování nadváhy (to se ale pije půl hodiny před jídlem).

Aby bylo dosaženo blahodárného účinku na zdraví, je třeba užívat nápoj dlouhodobě. Někdy se pozitivní účinky dostaví po krátké době, jindy až po několika měsících či dokonce po roce či dvou, záleží na druhu onemocnění a organizmu toho kterého člověka.

Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1 - 3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organizmus navykne a nápoj ztratí na účinku.

 

Skladování

Je nejlepší nechat houbu v nádobě s trochou kombuchového nápoje a dát ji na chladné místo. Lze ji dát i do ledničky. V chladu vydrží minimálně 3 - 4 týdny, spíše ale několik měsíců. Kvas, ve kterém ji necháte, bude po této době velmi kyselý, můžete ho proto použít jako jedlý ocet či jako přídavek do nového čaje pro kombuchu.

 

Houbu lze i zmrazit. Nízké teploty jí neuškodí, při zmrazování je ale třeba dbát na to, aby nebylo příliš pomalé - potom by se vytvořily ledové krystaly, které by porušily stěny buněk, což by znamenalo poškození houby. Kombuchu rozmrazujeme tak, že ji dáme do čerstvého živného roztoku. Je třeba počítat s tím, že houba potřebuje určitý čas, než se „probere“ a její životní procesy se zrychlí na normální úroveň.