Jdi na obsah Jdi na menu
 

Polévky

Hrnkové polévky

Ráda bych se s vámi podělila o rychlé polévky vhodné na cesty. Přišla jsem na tyto recepty, když můj bývalý přítel letěl na měsíc do Japonska a bylo předem jasné, že se stravováním to nebude nic moc...a téměř každou noc v jiném hotelu. Namíchala jsem mu do skleniček několik druhů polévek, které stačí nasypat do hrnečku, zalít horkou vodou, chvilku nechat ustát. Doporučuji přikrýt. 

Poměry si musíte namíchat sami, vyzkoušet a postupně dochucovat. Udělat si slanost podle svého, také každý snese jiné množství řasy, jinou hustotu. Skleničky si popište s dávkováním - kolik směsi na kolik vody.

Možná sami přijdete na jiné kombinace a další možnosti.

  • vločková I - rozdrtím ovesné vločky (ještě lepší jsou jemné s klíčky) , přidám  zeleninovou pracharandu ( drcená zeleninová směs) nebo sypký  wúrzl, kmín drcený, případně drcené chili

  • vločková II - drcené ovesné vločky, sypký wúrzl, , nori vločky

obměny: 

  • lze přidat do každé jiné drcené koření - např. oregano, bazalku, medvědí česnek                 
  • lze rozdrtit i jiné vločky - ječné, rýžové 
  •  hrachová - hraška, drcené vločky,  česnekové koření  Nahrin ( nebo drcený sušený česnek), wúrzl
  • drožďová - lahůdkové droždí, wúrzl, rýžové vločky rozdrcené nebo kuskus celozrnný, paprika sladká a pálivá, drcené řasy

  • česnečka - česnekové koření Nahrin ( nebo sušený česnek), kuskus, wúrzl, sůl bylinková, majoránka, oregano

  Zeleninová s knedlíčky I

  • mrkev nakrájím na proužky, celer na kostičky, cibuli na měsíčky ( nemusí být). Vše na troše oleje orestuji, osolím, dusím v troše vody. Doliji vodu, povařím a zavařím knedlíčky. Přidám zelenou cibulovou nať. 

knedlíčky :  vařené jáhly- asi 2 hrsti, půl vejce, zelená cibulová nať, bylinková sůl nebo mořská, trocha ječné mouky, asi 1 lžíce oleje. Zpracuji, dělám větší knedlíčky, zavařím do polévky.

 Zeleninová s knedlíčky II

  • do vývaru z květáku dám nahrubo nastrouhanou mrkev, na plátky nakrájenou malou cuketu, růžičky květáku, hrst ovesných vloček, celerovou nať. Přidám trochu kvalitního oleje a vařím. Před koncem zavařím knedlíčky.

knedlíčky: 1 vejce, sůl, lžíce pohankové mouky, 2 lžíce mouky z dýňových jader. Z těsta udělám malé knedlíčky ( jsou zelené ) a zavařím.

 Zelnice I

  • trochu špeku nebo slaniny pokrájím na malé kostičky a s trochou oleje orestuji. Přidám cibuli,osmahnu. Pokrájím domácí kysané zelí a čerstvé zelí, přidám do hrnce s trochou kmínu a restuji. Zaliji trochou vody a dusím. Rozmíchám zhruba 2 lžíce rýžové mouky s vodou, zahustím, přidám vodu a vařím do úplného změknutí zelí.

Zelnice II

  • na oleji orestuji cibuli, mrkev na kostičky, kmín, sůl, sladkou i pálivou papriku. Zaliji trochou vody a dusím. Přidám domácí kysané zelí, rýžovou mouku rozmíchanou ve vodě, vařenou rýži a vše ještě povařím.

S červenou čočkou I

  • na oleji orestuji nakrájený řapíkatý celer, nakrájenou cuketu, hrášek zhruba ze 4 lusků, chvíli podusím, přidám uvařenou červenou čočku, hrstku ovesných vloček, přiliju vodu, povařím. Pokud máte domácí kvásek, můžete přidat 1-2 lžíce, polévka má potom velmi specifickou chuť. V misce můžete i přikyselit umeoctem ( pozor, je slaný)  .

S červenou čočkou II    

  •  na oleji orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou mrkev, indické kari, osolím. Přidám namočenou červenou čočku, mořskou řasu, trochu vody. Vařím. Doleji vodu a před koncem varu přidám na měsíčky pokrájené rajče. 

S červenou čočkou III

  • na oleji orestuji dýni nakrájenou na malé kousky, 1 zelenou papriku, 1 rajče. Osolím, přidám kari, podliji vodou a dusím. Před koncem přidám vařenou červenou čočku, zahustím rýžovou moukou a povařím.    

  S batáty

  • na oleji orestuji nakrájené batáty na půlky koleček, mrkev na proužky, nakrájenou nať z ředkviček. Přidám namočenou pohanku, vařím v troše vody. Osolím, přidám zeleninový vývar, více vody. Před koncem přidám česnek.

  • na oleji cibuli, mrkev na kolečka, batáty na plátky, kmín. Osolím, přidám trochu vody a dusím. Zahustím ječnou moukou, přidám asi 3 dcl kvásku ( ze žitné mouky ), přiliju vodu a povařím. Polévka má skvělou nakyslou chuť.

Jáhlová

  • na oleji orestuji cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu, osolím, přidám bobkový list, nové koření. Po chvíli přidám jáhly, trochu vody a dusím. Před koncem doliji vodu. Polévku dělám hustou. Pokud mám naklíčené luštěniny, před koncem varu  je přidám do polévky. 

 Hrachová I

  • orestuji na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu spolu se solí, mletým koriandrem, římským kmínem. Přidám několik lžic vařeného zeleného hrachu a trochu vody. Dusím, potom přidám rozmixovaný hrách ( zahustí polévku ) a doliji vodou, povařím.  

 Hrachová II

  • orestuji na oleji na kostičky pokrájenou červenou řepu, drcený římský kmín, hrst ovesných vloček, zrno amaranthu ( nemusí být). Podliji vodou, osolím a dusím asi 20 minut, poté přidám vařený zelený hrách ( půlený nebo celý ), povařím. 

Cibulačka 

  • na sezamovém oleji orestuji 2 cibule a nastrouhaný celer. Osolím, přidám trochu vody, dusím. Před koncem varu přidám vařené krupky a trochu zeleninového vývaru.   

 Kroupová I

  • na oleji orestuji nahrubo nastrouhanou mrkev, růžičky brokolice, osolím, dusím v trošce vody. Přidám uvařené kroupy a celerovou nať, doleji vodou, nechám přejít varem. Zeleninu vařím do poloměka.

Kroupová II

  • na oleji orestuji větší množství cibule, 3 stroužky česneku, osolím, zaliji trochou vody a dusím. Přidám uvařené kroupy. Možno přidat i majoránku.

Kroupová III

  • na oleji orestuji na proužky nakrájenou mrkev, na dílky rozkrájené ředkvičky, osolím, přiliju vodu a dusím. Přidám uvařené kroupy, vodu a nechám projít varem. Ke konci varu přidám celerovou nať nebo pažitku.

Květáková I

  • na oleji orestuji růžičky květáku, kedlubnu na menší plátky, ovesné vločky, římský kmín, sůl. Přidám vodu, vařím. Před koncem přidám celerovou nať.

 Květáková II

  • na oleji orestuji cibuli, květák a kostičky brambor, spolu s kmínem solí a kari koření. Podliji trochou vody, dusím, před koncem varu zahustím rýžovou moukou a přiliji vodu.  

  Květáková III 

  • na oleji orestuji mrkev, květák, případně i cibuli ( nemusí být), spolu se solí a ječnou moukou. Zaliji vodou a vařím. Přidám strouhaný muškátový oříšek a případně i rozkvedlané vejce.

 Květáková IV

  • na oleji orestuji růžičky květáku, kolečka mrkve, kostičky dýně hokaido, hrst ovesných vloček, sůl, 2 lžičky tymiánu. Přiliji trochu vody, dusím. Před koncem doliji vodou, přisolím, povařím

 

Kyselá s knedlíčky

  • orestuji nakrájenou cibuli, mrkev, celer, osolím, přidám bobkový list, nové koření, jalovec. Podliji trochou vody a dusím. Přidám vodu a zavařím knedlíčky. Poté zavařím mouku rozmíchanou v kefíru.

knedlíčky : vejce, ovesné vločky, pohanková a špaldová mouka, medvědí česnek, sůl, trocha oleje. 
 

Celerová I

  • na oleji orestuji nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený celer, osolím. Přidám na malé kostičky pokrájený tempeh natural, chvíli ještě restuji, přidám trochu vody a dusím. Zahustím ječnou moukou rozmíchanou ve vodě, doliji vodu, povařím. 

Celerová II

  • na oleji orestuji mrkev na kolečka, cibuli, řapíkatý celer ( větší množství) spolu se solí. Zapráším rýžovou moukou, podliji trochou vody a dusím. Doliji vodou a zavařím knedlíčky ( vejce, pohanková a celozrnná mouka, sůl, olej, hodně medvědího česneku). 

Celerová III

  • na oleji orestuji na kostičky nakrájený celer až do lehce hnědé barvy, přidám na kostičky pokrájené 2 brambory, kmín a sůl. Podliji vodou a dusím do měkka. Rozmixuji, přiliji trochu vody, přivedu k varu a rozmíchám 1 vejce. povařím.  

Celerová III

  • na sezamovém oleji orestuji a opeču na kostičky pokrájený celer, přidám hrst pokrájené dýně, sůl. Zasypu rýžovou moukou a hrstí rozmělněných jemných ovesných vloček. Přiliji trochu vody, dám celerovou nať a dusím. Doliji vodou a povařím. Ke konci přidám strouhaný sýr - nivu, parmezán, apod... 

Celerová IV

  • na oleji orestuji 2 cibule, 2 rajčata , kus celeru pokrájeného na kostičky. Dusím. Zahustím špaldovou moukou, přidám vodu a vařím. Zavařím knedlíčky: 1 vejce, špaldová mouka, česnek, lžíce oleje, čerstvý koriandr, sůl.

Čočková I

  • na oleji orestuji cibuli, na kostičky pokrájenou mrkev, stroužek česneku, 2 pokrájená rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kvalitního kečupu. Přidám jemné ovesné vločky, podliji trochou vody, osolím a dusím do poloměka. Přidám mističku vařené drobné zelené čočky, doliji vodou a povařím. Lze při podávání okyselit kombuchovým octem.

Čočková II

  • na oleji orestuji 2cibule, celer na kostičky, přidám namočenou čočku, řasu, saturejku a v troše vody dusím. Zahustím celozrnnou moukou, osolím, doliji vodou a povařím. Přidám na kostičky pokrájené uzené tofu, dochutím kombuchovým octem.

Čočková III

  • na oleji orestuji cibuli, kari koření, mletý koriandr, sůl. Přidám vařenou čočku, vařené krupky, doliji vodou a povařím.

Čočková IV

  • na oleji orestuji 1 cibuli, 3 mrkve nakrájené na proužky, rajče na půlměsíčky. Přidám lžíci rýžové mouky, sůl, lžičku kurkumy. Orestuji, přidám trochu vody a dusím.  Přidám vařenou drobnou čočku a doliji vodou. Vařím a zavařím noky.

Noky - vejce, uvařené krupky, kari koření, sůl, ječná mouka. Lžičkou tvořím noky a zavařuji je do polévky asi 5 minut.

Čočková V

  • na oleji opražím rýžovou mouku se solí, přidám kurkumu, kari. Zaliji vodou, přidám domácí kysané zelí, povařím. Spolu s vařenou čočkou vše rozmixuji, přidám podle potřeby vodu a ještě povařím.

Čočková VI - trochu kyselá

  • uvařím hnědou drobnozrnnou čočku s kouskem řasy wakame, kterou jsem na pár hodin předtím namočila ( s řasou jsou luštěniny lépe stravitelné). Před koncem varu sliji většinu vody, dám vodu čistou, osolím, přidám hrst sušených drcených rajčat a ve vodě rozmíchanou čirokovou mouku ( nebo rýžovou, pokud chci recept bezlepkový). Vařím ještě asi 10 minut. Přidám trochu octa.   

Rajská I

  • na oleji orestuji cibuli, česnek, mrkev pokrájenou na drobné kostičky, rajčatový protlak, kečup, sůl, jemné ovesné vločky. Přidám trochu vody, čerstvý libeček a dusím. Při podávání posypu strouhaným parmezánem.

 Rajská II

  • na oleji orestuji cuketu nakrájenou na kousky spolu s rajčaty a solí. Dusím s trochou vody, poté rozmixuji, zahustím ječnou moukou a povařím. Polévku naliji do mističek, posypu parmezánem a přidám lžičku kysané smetany ( obojí lze vynechat a místo toho posypat čerstvou bazalkou ).

Papriková

  • na oleji orestuji cibuli, mrkev na kolečka, zelené papriky na nudličky, brambory na kostičky spolu se solí, mletou paprikou sladkou a pálivou. Podliji trochou vody, zahustím rýžovou moukou a dusím pod pokličkou. Přiliji vodu, přidám česnek a povařím. 

Fazolková s čočkou

  • na oleji orestuji mladou cibulku, čerstvé zelené nebo žluté fazolky nakrájené na kousky, rajče pokrájené na dílky, osolím, přidám trochu vody, dusím. Přidám vařenou červenou čočku, doliji vodou, povařím.

Fazolková 

  • na oleji orestuji cibuli, čerstvé žluté nebo zelené fazolky, spolu se solí a rýžovou moukou. Podliji, dusím, doliji vodu a dochutím kombuchovým octem.
  • obměna - je možno přidat rozmíchané vejce

 Zelná I           

  • na oleji orestuji cibuli, přidám pokrájené čerstvé zelí, mrkev a dýni ( možno místo dýně dát brambory ), osolím, přidám rýžovou mouku. Podliji a dusím. Před koncem přidám kombuchový ocet, aby polévka byla kyselá. Já mám ráda hodně kyselou variantu.

  Zelná II

  • na oleji orestuji mrkev nakrájenou na nudličky, přidám nakrájené čerstvé zelí, sůl, kmín a dusím. Když je zelenina měkká, přidám hrst jemných ovesných vloček, vařenou červenou čočku. Povařím spolu s 3 dcl kombuchového octa.           

 Dršťková z hlívy                         

  • na oleji orestuji cibuli nakrájenou na dílky, mrkev na malé kostičky, asi 30 dkg hlívy ústřičné nakrájenou na proužky, sladkou papriku, sůl, česnek na drobné kostičky. Přidám 1-2 lžíce rýžové mouky. Podliji a dusím. Když je hlíva a mrkev měkká, doliji vodou a povařím.                                  

 Z červené řepy

  • na oleji orestuji cibuli, červenou řepu a mrkev nakrájenou na kostičky, kmín, sůl. Přidám hrst namočených sušených hub. Chvíli dusím, přidám rýžovou mouku, doliji vodou a vařím. Někdy okyselím, nebo přidám kysanou smetanu.