Jdi na obsah Jdi na menu
 

INGREDIENCE

Mouky

ječná

  • zahušťuji s ní jídlo, které hned sníme, jinak ráda v polévkách brzy kvasí

  • přidávám k další mouce na pečení

  • je často základem pro palačinky a lívance

celozrnná

  • používám hrubší a jemnější- zrovna tak jako bílou mouku hladkou a polohrubou – do téměř všech jídel, kde je mouka

rýžová

  • předem ji namočím ( je hrubší )

  • používám hlavně do polévek ( dělá zvláštní jemnou krémovitou chuť ), do omáček

žitná

  • rozhodně je základem na chleba a nějaké placky

  • trochu ji přidám občas do nádivek, palačinek

  • vyrábím z ní kvásek

špaldová

  • používám jako celozrnnou pšeničnou, lze péci pouze s ní, nebo ji přidávat k jiné mouce

ovesná

  • lze místo ní rozdrtit najemno ovesné vločky

  • přidávám do nádivek, lívanečků

  • ovesné vločky přidávám i do sladských pečených jídel

pohanková

  • používám do palačinek a pod. místo vajec

  • přidávám jí do těst


Oleje

sezamový, za studena lisovaný ( např. Country life )

  • výborný na přípravu dýně a jídel s dýní

  • na smažení ( v malém množství oleje na pánvi ) karbanátků, placek

  • do polévek na orestování zeleniny

slunečnicový, za studena lisovaný (já používám od Alnatury – je bez zápachu, ostatní voní po slunečnicových semínkách )

  • dávám do těst, nádivek

  • do polévek

  • na menším množství opékám placky, dělám palačinky a lívance

bodlákový, za studena lisovaný ( používám od f. Nahrin, protože je bez jakéhokoliv zápachu a tím nemění chuť jídel )

  • do salátů

  • do těsta

  • přidávám do uvařených polévek

lněný, za studena lisovaný (např. Alnatura)

  • do salátů

  • přidám k jinému oleji do těst, nádivek

olivový, za studena lisovaný

  • používám ho spíše v létě a to do salátů

  • do lehkých zeleninových polévek a zeleninových jídel


Mimo olejů používám občas do některých jídel kvalitní špek či slaninu.pokud jste úplní vegetariáni, nahraďte olejem.

 

Kypřidla 

  • bezfosfátové prášky do pečiva ( Alnatura a další v prodejnách zdravé výživy)

  • soda bikarbona


Kvásek

- žitnou mouku dobře smíchám s teplou vodou ( kolik mouky, tolik vody), nechám ve sklenici pod utěrkou na teplém místě 1-2 dny. Poté dávám do těsta nebo do polévky.

 

 

 

 

Rubriky

Kombucha

Příspěvků: 0

Kefírování

Příspěvků: 0

Kvašení

Příspěvků: 0