Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krmení

 

KRMENÍ

 

 

Nejdůležitějším prvkem morčecí stravy je tráva a při nejlepším seno. To v jídelníčku morčat nesmí rozhodně chybět. Podporuje správné trávení a doplňuje morčátku živiny. Dalším důležitým prvkem stravy je zelenina a ovoce.  

Seno je pro morče bohatým zdrojem vlákniny a zároveň si při jeho přežvikování obrušuje stoličky. Je nezbytnou součástí jeho stravy, proto jej musí mít neustále k dispozici. Pokud si doma budeme sušit své seno dbáme na to, že se musí nechat nejméně 7 týdnů vysušit a pak teprve podáváme. Můžeme pro morčata doma sušit i kopřivy, listy malinovníku či jahodníku a v podstatě jakékoli jedlé byliny. Zároveň i z tohoto důvodu morče pojídá vlastní bobečky, jelikož se z nich snaží získat potřebnou vlákninu.

Morčeti nesmí v žádném případě chybět vitamín C, jelikož si tělo morčete tento vitamín vyrobit samo neumí, musí jej přijímat v potravě. Většina ovoce a zeleniny a hlavně tráva vit. C obsahuje, proto bychom jej nemuseli uměle dodávat i přesto se prodávají výrobky pro morčata s vitamínem C (např. C-Compositum forte). Mezi zeleninu a ovoce s vysokým obsahem tohoto vitamínu řadíme papriku, petržel, kiwi, rybíz, pomeranče, zelí, jahody a brokolici. Velký obsah vit. C mají i šípky, které můžeme morčatům nasušit a podávat je v zimě, kdy je potravy pro morčata s vit. C méně. Při nedostatku vit. C může dojít k Avitaminóze nebo tzv. zápalu pysku (strup kolem tlamičky) a naopak při nadbytku může vést k tvorbě močových kamenů.