Jdi na obsah Jdi na menu
 

MD 29/2014 – Famózní pomocník!

 Když jsem v 90. letech minulého století začínal v Belgii s trénováním, bylo na trenéra od určité úrovně (přibližně asi úroveň naší 2. ligy), který nepracoval se statistikou a videem, pohlíženo tak trochu skrze prsty. Již v této době, zhruba před 20 lety šlo o důležitý předpoklad, když si trenér sháněl práci…

 

 

 

 

Nutno říci, že technika nebyla zdaleka na úrovni, kterou můžou trenéři disponovat aktuálně! Kazetové kamery – vzpomínám si, že jsem několik hodin stříhal video k důležitému utkání. Počítač jsem měl „zaplaven“ krátkými videi a o složkách se statistikami by se dál popsat román… To již byla ovšem éra počítačů a digitální techniky. Ještě o něco dříve (začátek 90. let) se dělala statistika pěkně ručně na papír  -  čárky a třeba například směry útoků. Myslím si, že i dnes najde tato technika záznamu statistiky své uplatnění, ale já bych rád pohovořit o tom, co nám dnešní doba nabízí a upřímně řečeno, není trenéry maximálně využito!

Na úrovni extraligy (kadetů, kadetek až po muže a ženy) je povinnost pořizovat statistiku Data Volley. Nechci se rozepisovat o této formě statistiky. Přihlásil jsem se na školení, které vedl Martin Lepič a musím pouze doporučit všem. Jsem toho názoru, že by měl trenér vědět, co má a může od této statistiky čekat. Tedy, měl by vědět, co mu může zkušený statistik ze sledování „vytáhnout“! Možnosti jsou většinou velké, ale musím vědět, co vlastně na výstupu očekávám. K tomu je bezpodmínečně nutné vědět, jak to funguje.

Za uplynulé období jsem vyzkoušel různé pomůcky jako například Dartfish – Video Softwere (aplikace video záznamu). Dále pochopitelně různé druhy kamer atd. Dnes chci ale hovořit a poukázat na famózní pomůcku trenéra, kterou by snad každý měl mít u sebe! Tato „hračka“ mi doslova učarovala a jmenuje se COACH’S EYE. Jak už to bývá, upozornili mě na ni kolegové ze zahraničí (Polska a Belgie) a já tímto rád činím reklamu a předávám dále, pokud již nejste i vy těmi šťastnými, kteří již aplikaci máte… Obrovskou výhodou je to, že si můžete program stáhnout do mobilu nebo tabletu vybaveným operačním systémem Android. V té chvíli jste kdykoliv připraveni analyzovat hru a pochopitelně cokoliv jiného! Na fotografiích je názorně vidět co vlastně tato hračka dovede a je toho pochopitelně mnohem více. Jen stručně:

  • Je možno nahrávat a přehrávat video.
  • Po přepnutí do režimu analýza je video možno detailně tahem prstu po obrazovce zpomalit.
  • Je možno tahem prstu kreslit přímky, kruhy, křivky, zapnout detailní časovač, zvýraznit detail, počítá úhly atd.
  • Natočená videa je možno uložit do knihovny, kde jsou připravena k okamžité analýze.
  • Dle vašeho zařízení je možno připojit k TV a poskytnout rozbor na větší obrazovce (viz foto).

Co více dodat? Super pomocník! Ať slouží….        

 
 


Poslední fotografie



Sportovní trofeje



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statistiky

Online: 5
Celkem: 551418
Měsíc: 6757
Den: 348