Chlebík - pečivo v troubě i v pekárně :-)
Na této stránce by měli být pouze recepty na chleba a pečivo
Při pročítaní stránek si můžete pustit mé oblíbené rádijko
Asi první recept kterej sem dám je chlebík do trouby, pečeme ho tu
skroro všichni co chodí do místnosti a dostal jsem ho @ od dlouholeté kamrádky FStanislavaChleba bez hnětení
Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv zavíratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí) - 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba) - 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky) - 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky… Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).
Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou: …………………… 1min před odchodem do práce ještě nikoho nezabila pečeme po 8-12ti hodinách (Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba.)
Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. …………………….. 1min práce
Necháme 15min odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
....................0,5min práce
Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.
........................... 0,5min práce
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min
Ty 3 minuty práce stojí za to!!!
Takže se připraví kvásek ze 3/4 kostky droždí a 250ml vlažné vody s cukrem.
Na těsto se potřebují:
2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek hladké mouky 1 žloutek 2 lžíce rozpuštěného sádla-já použila máslo 2 lžičky soli
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z těsta se vyválí kulatá placka a já jsem rádýlkem těsto rozdělila na osm dílků. Srolují se od nejširší strany ke špičce. Podle receptu se potřou rozpuštěným sádlem, já zase použila máslo a poklade se anglickou slaninou a plátkem sýra (co nejméně tučný) a peče se při 175°C až jsou krásnéDalamánky
Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.
Postup: Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.
Vaše zkušenosti si můžete měnit na Foru
Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy
Náhledy fotografií ze složky domácí pečení
Komentáře
Přehled komentářů
Tento chleba je bomba, moc dobrý, od jisté doby ho peču skoro pořad. Fakt to stojí za vyzkoušení.
recept na chléb
inka900,24. 6. 2013 14:35Tento chlebík je vynikající, od té doby co mám recept už fakt markety nepodporuju :D . Míchám si mouku podle nálady a semínka taky. Tak neváhejte a pusťte se do toho také.
chleba
aknelka,20. 11. 2013 23:46