Ryby
Filé na jogurtu
500g rybího filé, 4 stroužky esneku, 1 lžika mletého zázvoru, 1 lžika mleté skořice, pl lžiky chilli a kmínu, 2 lžiky kari koení, 200 ml bílého jogurtu, jednu hrst zelenépetrželky, sl, olej na opeení, citron.
Jogurt rozšlehejte s oloupaným utřeným česnekem a solí. Poté k němu přidejte mletý zázvor,skořici, chilli, kmín, kari koření a důkladně vše promíchejte. Jednotlivé porce filé nerozmrazujte, ale vložte je do mísy a zalijte jogurtovou směsí. Pikryjte a nechejte v chladnu asi hodinu marinovat. Na pánvi rozpalte olej a do něj vložte pedem odkapané marinované rybí porce. Přidejte k nim polovinu nadrobno rozsekané petrželky, mírně podlijte asi třemi lžícemi vody, zakryjte pokličkou a duste do měkka pibližně deset minut. Hotové rybí filé zalijte jogurtovou marinádou. Piveďte k varu a dál již nevařte. Nakonec pokrm ochuťte šťávou z poloviny citronu, který předem důkladn omyjte. Druhou polovinu citronu nakrájejte na dílky, jimiž každou porci ozdobte. Takto upravené filé nejlépe chutná s dušenou rýží, do které jste vmíchali druhou polovinu petrželky, nebo s peenými brambory. Labužníci si mohou jako pílohu dopřát i bramborovou kaši.
.................................................................................................................................................
Kapr na bylinkách
1 kapr, sl, pep, 3 lžíce oleje, zelené bylinky (petrželka, celerová na, rozmarýn, pažitka, bazalka), 1 kg brambor, 1 menší cibule, šáva z pl citrónu.
Kapra vykuchejte a oistte. Ostrým nožem rozíznte bišní stranu od ocasu k hlav.
Vyndejte opatrn vnitnosti, odstrate žlu. Hlavu odíznte nožem nebo nžkami na drbež.
Kapra opláchnte, osušte a nakrájejte porce - podkovy. Porce osolte a opete na obou stranáchna pánvi v polovin oleje. Pak jej vložte do pekáe, posypte polovinou nasekaných zelenýchbylinek (zelená petrželka, rozmarýn, zelené listy celeru, pažitka a jitrocel), mírn podlijtevodou a dejte péct do vyháté trouby (170 stup) asi na 20 minut (ne déle, aby se masonerozpadlo). Brambory uvate ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte, nakrájejte na koleka a opete ve zbylém rozehátém oleji. Pak nakrájejte na koleka cibuli a v témže oleji ji do zlatova opete. Porce kapra pokapte citrónovou šávou, posypte zbylými zelenými bylinkami a podávejte s opeenými brambory a cibulí.
.................................................................................................................................................
Kapr s jabky a paprikou
4 porce kapra, sůl, citrón, 60g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80g másla.
Porce kapra osolte, pokapte citrónovou šťávou, položte do pekáčku na plátky slaniny a pokryjte oloupanými na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidejte celé koření a poklaďte plátky másla. Pečte v přikrytém pekáči asi 1/2 hodiny. Při pečení podlévejte podle potřeby vodou a výpek přelévejte přes kapra.
.................................................................................................................................................
Kapr na česneku
4 porce kapra, 4 lžíce oleje Vitol, 40g slaniny, česnek, petrželka, sůl.
Očištěné, osušené porce kapra protkněte klínky slaniny, potřete prolisovaným česnekem, osolte, vložte na pánvičku s rozehřátým olejem a pomalu opékejte po obou stranách do změknutí. Měkké porce položte na talíře, na pánvičku přidejte zbylou slaninu pokrájenou na kostičky, rozškvařte a nalijte na porce kapra. Posypte je jemně sekanou petrželkou a podávejte s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.
.................................................................................................................................................
Ryby a mořské plody 81 receptů
Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář