Jdi na obsah Jdi na menu
 


V politice z čistého altruismu?

16. 12. 2012

 

 

 


Nevěřím v altruismus jedince, že by jen tak sám od sebe, z dobrého srdce pracoval ve prospěch celku na úkor svého pohodlí a svého osobního zisku. Dokonce i ty pilné včelí dělnice pracují ve prospěch celku a své Matky jen  proto, že se navzájem drží v šachu - jakmile některá z nich začne snášet SVÁ vajíčka, ostatní dělnice ji zlikvidují.
Stejně jako nemůžeme věřit v ekonomice, že podnikatel produkuje své výrobky proto, aby zajistil ještě větší blaho a životní užitek svých bližních, stejně jako nemůžeme věřit, že vyrábí a prodává prodává kvůli něčemu jinému, nežli vlastnímu zisku, stejně tak nemůžeme věřit, že politik sedí v parlamentu, aby prosazoval většinové blaho nás všech. 
Nedělejme si iluze: každý tam je, aby prosadil svůj vlastní zájem a zájem těch několika málo lobistů, jejichž tlaku je neustále vystaven a na jejichž penězích je závislý, aby mohl pomocí masívní mediální kampaně zvítězit i v příštích volbách. 
Jediný mechanismus, jak omezit to, aby v neúnosné míře neprosadil své sobecké zájmy je to, že tam bude sedět sto dalších JINÝCH sobeckých poslanců (s tisícovkou dalších JINÝCH lobistů za krkem), kteří budou chtít prosadit své vlastní JINÉ zájmy a pokud by jim ten jeden poslenec příliš přerůstal přes hlavu a prosazoval zájmy příliš odlišné od těch jejich, tak ho prostě přehlasují. 
Tohle je jediný možný samoregulační mechanismus demokracie. 
Takže, když se odněkud vynoří někdo, kdo bude vykřikovat, že má úžasné a dokonalé řešení stávající (průserové) situace, jen potřebuje masovou podporu a názorovou jednotu a pokud možno mlčící či ještě lépe žádnou opozici, aby toto spásonosné řešení mohl v klidu a bez kompromisů prosadit, vždy se budu ptát, komu to skutečně prospěje, kdo za tím stojí a hlavně, jaké jsou názory proti, jaká je oponentura a kde je opozice, abych ji podpořil. 
Protože pokud každý jin nebude mít svůj stejně silný jang, pokud každá bílá nebude mít i černou, ztratíme schopnost je rozlišovat a ztratíme rovnováhu.

 


PS:
Takovýmto způsobem funguje každé společenství - od jednotlivých buněk v organismu počínaje, přes živočišná společenství až po společenství lidská - ekonomická a politická. Každý prvek tohoto společenství by zákonitě chtěl prosadit své vlastní sobecké zájmy na úkor celku - když to udělá buňka v těle, je z toho rakovina, když to udělá včela, je z toho nový roj, když to udělá člověk, je z toho totalita. Tedy, když se jim to povede. Na to, aby se to nepovedlo, musí být právě nastaven ten samoregulační mechanismus, kterým je velice zjednodušeně řečeno konkurence ostatních sobeckých jedinců. 
Pokud tuto konkurenci vzájemně protipólných prvků s opačnými zájmy, která ale drží systém v rovnováze, potlačíme, máme zaděláno na rakovinu.
To je příroda, pane Norris...

 

PPS:
Pokud byste mysleli, že je to jinak, zkusme si seřadit jaké jsou hlavní důvody lidského konání? Zkusím zaimprovizovat: 
- hmotný prospěch (základní potřeba obživy) 
- sebeuspokojení z dobře vykonaného díla, což je vlastně sebepotvrzení (posilování vlastního sebevědomí) ať už prostřednictvím spokojenosti druhých či jejich přímou pochvalou, nebo objektivně měřitelným úspěchem (klasickým příkladem je sport: buď mě bodují subjektivně druzí, anebo mi stopky objektivně ukážou, že jsem prostě dobrý)
- moc (hluboce zakořeněná živočišná potřeba stát se vůdcem stáda)
- získání samičky (tedy vlastně potřeba se množit, předat dál svůj genom - další základní živočišná potřeba)
- altruismus, tedy potřeba nezištně pomáhat bližnímu svému, svému společenství, národu, celému lidstvu
Každý jedinec má tyto body seřazené v jiném pořadí, takže si je očíslujte sami.
A skeptický behaviorální psycholog vám stejně vysvětlí, že altruistické chování jako takové samo o sobě důvodem není, že má hlubší kořeny stejně vždy v některém ze zbývajících důvodů. A jedince tedy pomáhat ostatním a kooperovat s nimi nutí jen a jen vlastní prospěch, touha po moci, touha po sexu nebo maximálně ještě tak podpora vlastních potomků (event. příbuzných) - tedy pokračování sebe sama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář