Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kassandřin komplex

23. 2. 2017

Psychologie tento metaforický pojem pro chorobné věštění zkázy užívá naprosto nesprávně, neboť každá Kassandřina předpověď se vyplnila, ale jejím prokletím bylo, že jí nikdo nevěřil. Byl to trest za to, že opustila boha Apolóna, který ji ten věštecký dar dal, protože mu slíbila lásku.
Dvěma jejím základním věštbám Trójané nevěřili a přineslo jim to zkázu. První se týkala jejího mladšího bratra Parida a druhá danajského dárečku - dřevěného koně. Jejímu třetímu varování tentokrát před Klytaimnestrou nevěřil Agamemnon (Klytaimnestřin manžel) a přineslo to smrt jak jemu, tak i Kassandře.
V létě 2015 jsem připsal pod jeden reflexácký článek JXD toto:
Určitě znáte tu báji, jak si nadšení Trójané, ukolébáni bezpečím a přesvědčením, že je Achajci (Řekové) konečně po 10 letech války a podřezávání najednou mají rádi, odpluli a ještě jim - Danajci - nechali dáreček - takového pěkného dřevěného koníka - zajisté velké umělecké hodnoty. A tak si ho vtáhli sami do města za hradby, které doposud odolávaly. Asi chtěli být kulturně obohacení. A v noci, když všichni klidně spali... no však víte, jak to bylo dál i jak skončila Trója.
Proč se furt dějiny musí opakovat?
(pod tím odpověď) Protože lidi nečtou Homéra!
(a další) spíš si naivně říkají, že TOHLE se JIM přece stát nemůže, to je přece nemožné... a tak dlouho si lžou, až si věří a pak už bude pozdě....
(tak jsem teď po půl roce připsal):
Ono totiž existuje v psychologii cosi jako Kassandřin komplex (Kassandra, sestra Parida a Hektora, na kterou film Troja raději decentně pozapomněl, byla trojská věštkyně, která měla vždycky pravdu, ale měla to prokletí, že jejím věštbám nikdo nevěřil - a stejně tak to bylo i s tím krásným multikulturním danajským koníkem). Takže každá psychologická Kassandra má většinou špatné tušení, divný pocit, že věci dopadnou blbě, ale ostatní ji plácají po zádech, že "má jen chmurné představy" (cimrmanovský termín), "šíří jen poplašné zprávy" (právnický termín), že "něco takového se nám stát nemůže", že "to přece zvládneme" (Merkel termín) a "musíme zachovat mír v Evropě" (Chamberlainův výrok po podepsání Mnichovské dohody)...
Dnes bych ještě dopsal:  "Kurva, poslouchejte taky jednou tu Kassandru!" protože "to, že trpí stihomamem, ještě neznamená, že po ní doopravdy nejdou".