Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a Kámen mudrců

14. 7. 2013

 

 Harry Potter a Kámen mudrců, v originále Harry Potter and the philosopher´s stone, je první knihou v sedmidílné sérii o kouzelníkovi Harrym Potterovi. První vydání se tato kniha dočkala roku 1997 a dodnes se jí vytisklo přes 6,1 milionu výtisků.

hp1.jpg

POSTAVY: Harry Potter, Hermiona Grangerová, Ron Weasley, Vernon Dursley, Petunie Dursleyová, Dudley Dursley, Molly Weasleyová, Artur Weasley, Fred a George Weasleyovy, Percy Weasley, Ginny Weasleyová.......(více v rubrice POSTAVY)

OBSAH:

Vše začíná ve vesnici Kvikálkov kde v domě číslo 4, v Zobí ulici bydlí rodina Dursleyových (Vernon, Petunie, synáček Dudley) a s nimi, v přístěnku pod schody i malý chlapec, jménem Harry Potter. Dursleyovi jím opovrhují a ponižují ho kde se dá. Je totiž sirotek. Matku a otce mu totiž zabil zlý černokněžník lord Voldemort. Dursleyovi ale Harrymu tvrdí, že mu rodiče zemřeli při autonehodě.

Jednou Harrymu přijde jakýsi podivný dopis. Dursleyovi mu ho však vezmou a řeknou mu, že to byl asi omyl. Rozhodně to však jako omyl nevypadá, protože Harrymu začne podobných dopisů chodit spousta, ještě zvláštnější na tom je, že mu ty dopisy nosí sovy. Dursleyovi však očividně stojí o to, aby Harry z těch dopisů neotevřel ani jeden. Zatloukají schránky, utíkají před dopisy do hotelů, až nakonec vymyslí Vernon Dursley šílený plán, podle kterého se všichni schovají do opuštěné chatrče uprostřed oceánu. Ani to však nezabere a o půlnoci k nim dorazí další dopis, tentokrát s nepřehlédnutelným doprovodem-poloobrem Hagridem. ten Harrymu osobně dopis předá a dohlédne na to, aby mu ho Dursleyovi nesebrali. V dopise se píše, že je Harry čaroděj a že má 1.září nastoupit do školy čar a kouzel v Bradavicích. Spou s Hagridem se pak vydává do Příčné ulice (kouzelnické ulice) nakoupit všechny školní potřeby (hůlku, přísady do lektvarů, učebnice, hábity, sovu...). 1.září pak na nástupišti 9 a 3/4 nastoupí do spěšného vlaku do Bradavic.

Už ve vlaku se seznámí s Ronem Weasleym, který pochází z kouzelnické rodiny a má mnoho sourozenců. Když dorazí na Bradavický hrad, Moudrý klobouk zařadí všechny studenty do jednotlivých kolejí (Nebelvír, Havraspár, Mrzimor a Zmiozel). Harry s Ronem se dostanou do Nebelvíru. Po čase se pak seznámí i s Hermionou Grangerovou (také Nebelvír). 

Během školního roku spolu tato nerozlučná trojice zažije mnoho dobrodružství. Zjistí také, že je ve škole ukryt Kámen mudrců. Myslí si, že ho chce ukrást jejich velice neoblíbený učitel lektvarů Severus Snape. Rozhodnou se tedy najít kámen dřív než ho najde on. Po překonání všech překážek, které kámen chrání však Harryho čeká nemilé překvapení, u kamene už někdo čeká, není to však Snape, ale jiný bradavický profesor, profesor Quirrel, který se celý rok jevil jako nevinný. Chce kámen získat, aby mohl znovu přivést k životu padlého lorda Voldemorta. Naštěstí však Harry kámen zachrání a sám unikne jen o vlásek smrti. Prozatím je tedy nebezpečí návratu lorda Voldemorta zažehnáno.

Na konci roku se Harry vrátí zpět k rodině Dursleyových a nemůže se už dočkat až skončí prázdniny...

KAPITOLY:

1. Chlapec, který zůstal naživu
2. Sklo, které zmizelo
3. Dopisy od nikoho
4. Klíčník
5. Příčná ulice
6. Nástupiště devět a tři čtvrtě
7. Moudrý klobouk
8. Učitel lektvarů
9. Půlnoční souboj
10. V předvečer Všech svatých
11. Famfrpál
12. Zrcadlo z Erisedu
13. Nicolas Flamel
14. Norský ostrohřbetý drak Norbert
15. Zapovězený les
16. Padacími dveřni a ještě dál
17. Muž se dvěma obličeji
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář