Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak napsat čtenářský deník?

26. 6. 2013

 

 Čtenářský deník- jak na něj?

Na začátku roku jsem dostala úkol- vést si čtenářský deník. Nejprve jsem nevěděla jak začít, ale postupně jsem do toho začala pronikat a povedlo se. Rozhodla jsem se proto, že napíšu několik tipů a rad, jak při psaní čtenářského deníku postupovat a na co nezapomenout.

 

 

Co by měl deník obsahovat? 

 

1.) Informace o autorovi

Na většině škol stačí, když budou informace velmi stručné. Důležité je:

- jméno a příjmení

- datum a místo narození

- povolání

- významná díla

- datum a místo úmrtí

Je také dobré uvést některé informace z autorova soukromého života spolu s některými zajímavostmi.


2.) Místo děje

V knize je většinou napsáno, kde se děj odehrává. Pokud je míst vícero, stačí vybrat ty nejdůležitější.


3.) Charakteristika postav

Záleží na požadavcích učitele.Většina učitelů vyžaduje jen charakteristiku hlavních postav. Charakteristika by  měla obsahovat nejdůležitější povahové rysy, kladné a záporné vlastnosti, popřípadě v ní mohou být popsané i vztahy k ostatním postavám. 

 

4.) Děj 

Děj knihy by neměl být až příliš stručný. Pokud bude příliš krátký, mohl by ho učitel považovat za opsaný z internetu, kde se takových "krátkých a neúplných" deníků dá najít nepřeberné množství. Měl by obsahovat nejdůležitější chvíle a myšlenky celého díla. Měly by se v něm rozebrat vztahy mezi hlavními postavami. Také je důležité rozepsat zápletku a rozuzlení. Záleží však také na škole a náročnosti učitele.

 

5.) Ukázka *

Ukázku píšu s hvězdičkou, protože u většiny deníků není nutnou součástí, je ovšem dobré jí tam uvádět. Ukázka by měla obsahovat nějaký zajímavý moment, nebo zvrat v knize.

 

6.) Komentář k ukázce *

Pokud se pro ukázku rozhodnete, je dobré okomentovat, co v ní vlastně bylo a co jste na ní chtěli ukázat. 

 

7.) Vaše zhodnocení knihy

Učitelé toto většinou berou jako zásadní bod vašeho deníku. Rozhodně by nemělo jít o větu typu" Knížka se mi líbila/nelíbila." Je dobré rozepsat co vás zaujalo, jaká část vám přišla nejzajímavější, co bylo naopak zbytečně dlouhé, s čím nesouhlasíte a tak podobně. Dobré je, pokud se rozepíšete alespoň na jeden odstavec. 

 

Tipy

1.) Obsah

Pokud děláte deník na počítači a začíná být dlouhý, je dobré vygenerovat si obsah a poznamenat do něj, která kniha je z povinné četby, na referát a nebo je dobrovolná.

 

2.) Obrázky

Informace o autorovi můžete doplnit také jeho obrázkem, fotkou. V takovém případě však na konci nezapomeňte uvést zdroje, ze kterých obrázky máte.

 


Tip pro základní školy

Na základních školách je většinou ke každé knize požadován ručně malovaný obrázek. Pokud víte, že nejste výtvarně nadaní a nechcete si čtenářský deník zkazit, dají se v papírnictví koupit průhledné papíry. Ty položíte na předlohu a obkreslíte ji tužkou. Poté papír vezmete, přiložíte do čtenářského deníku a fixou předlohu obkreslíte. Fixa prosákne a tak obrys obrázku překreslíte, pak stačí už jen vybarvit. Obrys se dá také vytlačit za pomocí tužky. 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Darebák David a sport

(Francesca Simonová , 5. 2. 2023 12:47)

a

(Jan Novotný, 8. 2. 2021 18:53)

díky že jste to udělali porotože jstemi hrozně pomohli

ssssssssssssssssssss

(ssssssssssssssssssssssss, 9. 6. 2018 17:52)

ssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Ppprr

(Kk, 22. 5. 2018 15:45)

Denzjf