Ovocný dort s Mascarpone
Na piškot:
- 6 ks vajec
- krupicový cukr (tolik co váží vejce ve skořápce)
- polohrubá mouka (tolik co váží vejce ve skořápce)
- 12 lžic horké vody
Kolik váží vejce ve skořápce, tolik navážíme cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou. Šleháme dokud pěna nezhoustne a cukr se nerozpustí, poté ušleháme sníh z bílků a střídavě s moukou vmícháváme do pěny.
Pečeme v kulaté formě, spodní část vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nalejeme hotovou směs. Pečeme cca 15 min na 200°C a poté cca 45 min na 180°C. Zda je piškot hotový zkoušíme špejlí - kterou po uplynutí doby zapíchneme do středu piškotu, pokuď po vytáhnutí na špejli ulpí těsto ještě chvíli dopékáme.
Na krém:
- 250g mascarpone
- 500ml smetana na šlehání min.30%
- 2-3 pytlíčky ztužovače šlehačky
- moučkový cukr dle chuti
- jahodová marmeláda
- ovoce dle chuti
Smetanu vyšleháme spolu s cukrem a ztužovačem a poté do ní pomalu vmícháme mascarpone. Upečený piškot necháme vychladnout a rozřízneme na 3 části, natíráme marmeládou, plníme krémem z mascarpone a ovocem. Zbylým krémem pomažeme dort z vnější strany.
Pomocí špičky zdobíme zbývajícím krémem dle fantazie. Na vrchní část dortu můžeme rovněž rozložit ovoce a zalít želatinou (návod na zadní straně sáčku). Prostě zdobení dle vlastního uvážení.
Další foto viz. FOTOALBUM/OVOCNÝ DORT A OVOCNÝ DORT 3