Jdi na obsah Jdi na menu
 


ה-מַשְׂכִּיל ha-maskil

Prosincové číslo časopisu Ha Maskil 3,  ה-מַשְׂכִּיל

Věstník liberální židovské komunity Bejt Simcha

vydává židovská kongregace Bejt Simcha, přidružený člen Federace židovských obcí ČR

 

maskil.jpg

 

 

Ha-Maskil znamená vzdělaný, poučený. V tomto čísle mne zaujaly hned 2 články:

- Barvoslepý pohled na romský problém

- Dcera hrála na zmizelé varhany z Krnovské synagogy, varhany opus No 661 stále hrají

Varhany v Krnovské synagoze instalovala firma bratří Franze a Otty Riegrů během jeji přestavby v roce 1898, tedy v době, kdy synagogální ritus v celém Rakousko-Uhersku prodělával reformní změny.   (uváděný text je velice zkrácený)

Firma Gebruder Rieger dodávala varhany do Německa, Anglie, Dánska, Norska, Ruska, Itálie, Španělska, Portugalska, Turecka a byl dokonce jejich varhanami vybaven i Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě! Již v roce 1880 získala továrna od císaře Franze Josefa I. titul "dvorní dodavatel varhan" a Otto Rieger obdržel vysoké státní vyznamenání.

Varhany byly ještě v roce 1937 na své místě v synagoze v Krnově. Po německé okupaci byla synagoga zrušena a varhanářská firma varhany demontovala a odvezla. Židovské obyvatelstvo bylo odvezeno do koncentračních táborů. Některým krnovským Židům se podařilo přežít a po válce žili v USA.

Po sametové revoluci 1989 se začala synagoga obnovovat a přeživší obyvatelé vracet. Po dlouhé době se tyto varhany objevily v Polsku, v katolickém kostele svatého Karla Boromejského.

Od koszarawskeho faráře se krnovská delegace mimo jiné dozvěděla, že katolická farnost varhany zakoupila od krnovské firmy bratří Riegerů ještě před válkou, v roce 1938 nebo 1939. A také to, že varhany již delší dobu nejsou v dobrém stavu a akutně by potřebovaly renovaci, na což nemá farnost dostatek financí. Dosud se tak podařilo opravit pouze zdobné skříně.

A jakou radost způsobila příležitost, kdy si dcera Katy (autora článku) mohla na varhanách zahrát pár krátkých skladbiček.

Úžasná historie, článek stojí za přečtení celý, buď v papírovém vydání, nebo ve
formátu pdf.


 

 


Bejt Simcha je ŽIDOVSKÁ KOMUNITA PROGRESIVNÍHO JUDAISMU V PRAZE, sdružující jedince židovského původu a jejich přátele. Je členem evropské sekce World Union for Progressive Judaism (EUPJ) - Světové unie progresivního judaismu - a přidruženým členem Federace židovských obcí v ČR. Bejt Simcha je též jednou ze dvou evropských židovských komunit, jež jsou přidruženými členy americké Jewish Reconstructionist Federation.

Naším cílem je podílet se na obnově náboženského a kulturního života židovské komunity, včetně kontaktů s ostatními menšinami. V rámci Bejt Simcha organizujeme vzdělávací programy pro své členy i další zájemce a snažíme se prezentovat židovskou kulturu veřejnosti.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář