Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matějovy dobroty

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bašta z mládí

hanz,30. 9. 2016 13:26

Obyčejné konzumní brambory vlož do popela po ohníčku a ve správný moment vyhrab a sněz.Seržante,veliteli,dneska budu večer koukat na nebe a věřit,že jedna z těch malých hvězdiček je Tvůj ohýnek a pečeš si v popelu brambory jako já minulou sobotu.

ahoj tam nahoru.hanz

Re: Bašta z mládí

Lída,2. 10. 2016 15:46

Zdravím Hanzíku. Proč mezi nás někdy, ty lotře mexický, nezajdeš?

Re: Re: Bašta z mládí

hanz,12. 3. 2017 18:47

ahoj Lidko,áále mám problémy s prací,kapitalismus ze mě dře kůži a mě už dochází dech.Začínám nestíhat a tak snad to převezmou mladší ale pak mě vykopnou,tak nevím.Každé ráno zjištuju co mě kde bolí,tlačí,cuká a řeže.Začínám bejt rozhašenej.ahoj

rudoch v rajském protlaku

hanz,11. 4. 2015 14:02

Letos až pojedou Putinovy motorkáři přes Brno si připrav-

Co největší množství nahnilých rajčat ale i jiného materiálu(vejce,močůvku atd)
Na jakémkoliv mostě v trase jejich průjezdu metej tento matroš po nich ale pozor,jedou kupodivu na strojích z vyspělého světa,proti kterému mají kydy.Takže stroje prosím ušetřete,na dněpru či urale nikdo z nich asi nepojede takovou štreku.
Močení z mostu také povoleno.

ahoj lotr.

Buřt,neboli špekáček na ohni....

hanz,18. 3. 2015 13:50

Rozdělej navečer při západu slunce ohýnek.Pozorujíc protahující se vlahé stíny se nefikni při nařezávání špekounů,provazem vázaných.
Omatlej vuřty v grilovacím koření a zlehka opékej nad ohněm.Dle chuti a zvyku mu dej světlejší nebo více očouzený vzhled.
Poté nakrájej čerstvý a nedrolící se chleba s dotmava propečenou kůrčičkou.
Připrav si na talířek kvalitní obyčejnou či pihatou hořtici a podle chuti namáčej buřta v ní.Přikusuj chleba a rozjímej čučíc v prales o životě.


čest lotrhanz.

Hanzův podivný buřtguláš.

hanz,30. 4. 2014 12:55

Dělej celý buřtguláš tak jak umíš akorát do něj nedávej brambory.

Celou tuto lahodnou směs podej k bramborové kaši.

K tomu všemu si nalej do menší skleničky jakékoliv černé karamelové pivo a během hodování s ním lehce buřtgulášek zapíjej.

čest lotr hanz.

Hanzova uslintaná bašta.

hanz,30. 4. 2014 12:47

Vem jakýkoliv kulatý sýr typu Hermelín.

Rozbal jej z jeho obalu.
Vykoupej ho v slunečnicovém oleji.
Vmasíruj do něj grilovací koření.
Opět zabal do jeho origo balení.
Ještě jej zabal do alobalu.
Griluj na kraji grilu,nebo dál od žhavého.
Až začne být na pohmat měkký a bude lehce očouzený alobal dej na stůl.

Doporučuji vydržet chvilku až opět lehce ztuhne a ,,neteče,, a pustit se do něj.Jako příloha může býti jakékoliv pečivo nebo ogrilované na plátky nakrájené předvařené brambory,lehce nasolené,pepřem zlehýnka dochucené.

Mlask.

škvarky

kuchařka,1. 12. 2013 12:28

Uvaříme brambory. Scezené přendáme do karstrůlku s trochou rozpuštěného sádla. Přidáme kys. zelí. To jsme podusili na cibulce /překrájené/. Poté přidáme škvarky, zamícháme, dochutíme. Ještě lepší je to druhý den, ohřáté v troubě.

Šumava 4/4

Matěj,25. 10. 2013 19:49

Šumavské bramborové zelníky
Suroviny:
600-800 g brambor
1 vejce
150 g polohrubé mouky
sůl
180-200 g kysaného zelí
100 g libové slaniny
1 malá cibule
mouka na vyválení
2 lžíce sádla

Postup:
Předem uvařené brambory nastrouháme na vál. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Zamícháme, vypracujeme a rozdělíme na 16-12 dílků.
Dílky plníme podušeným zelím se slaninou a cibulkou. Pečlivě je uzavřeme a v osolené vodě vaříme 8-10 minut. Při servírování porce přelijeme sádlem.

Šumava 3/4

Matěj,23. 10. 2013 23:17

Křepelka plněná hříbky
Suroviny:
4 celé křepelky
300 g očištěných kuřecích prsou
8 g soli
0,5 g mletého bílého pepře
80 g vlašských ořechů
1 vejce (40 g)
250 g očištěných hub
150 g másla
cibule
smetana
50 g hladké mouky

Postup:
Čerstvé křepelky necháme několik dní odležet v chladu. Pak je očistíme, omyjeme, usekneme hlavy a konce křidélek. Pak opatrně od páteře vykostíme. Špičkou ostrého nože vykostíme i první kostičky na nohách. Konec nožiček pečlivě očistíme.
Kuřecí maso umeleme najemno, přidáme koření, trochu hub, ořechy a vejce. Není nutné, aby směs byla příliš hustá.
Plníme do vykostěné křepelky tak, že její maso rozložíme kůží dolů na pomaštěný alobal. Roztáhneme, je-li třeba, prsíčka zevnitř motýlkujeme. Poté rozevřeme skelet i k páteři, kde je méně masa. Naplněnou křepelku zabalíme do alobalu a pevně utáhneme.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 230 °C, dokud není maso měkké, tj. asi 45 minut. Je-li třeba, podléváme horkou vodou. Poté křepelku rozbalíme a necháme v troubě dopéci dočervena. Před dopečením ještě alobalem obalíme konce nožiček, aby kosti zůstaly světlé.
Jemně nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme překrojené hříbky, mírně osolíme, podusíme. Šťávu není nutné zcela vydusit na tuk. Zaprášíme moukou a opražíme. Omáčku mírně rozmixujeme, čímž ji také napěníme. Na závěr zjemníme smetanou.

Příloha:
různě upravené brambory, červené vinné zelí a jemné noky

Šumava 2/4

Matěj,22. 10. 2013 10:32

Kaldoun
Suroviny:
drůbky z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky)
80 g širokých nudlí
100 g kořenové zeleniny
2 lžíce másla
1 malá cibule
1 lžíce hladké mouky
mletý bílý pepř
muškátový oříšek
sůl
1 vaječný žloutek
65 ml mléka
čerstvá petrželka

Postup:
Drůbky řádně očistíme, opláchneme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka.
V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme přecezeným vývarem, jíšku dobře rozmícháme, okořeníme a povaříme.
Poté přidáme drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložíme předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme. Porce polévky ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

Šumava 1/4

Matěj,19. 10. 2013 21:57

Kachní prsa po šumavsku
Doba přípravy:25 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4

Suroviny:
4 ks kachních prsou
120 g sušeného ovoce
40 g ořechových jader
100 ml dezertního vína
vývar nebo voda na podlévání
1 lžíce oleje
sůl
směs suchých bylinek

Postup:
Sušené ovoce pokrájíme a zakapeme vínem. Nasekáme si ořechy. Každý kousek masa nařízneme dlouhým špičatým nožem tak, aby vznikla kapsa, kterou vyplníme namočeným ovocem a ořechy. Prsa uzavřeme párátky, osolíme, okořeníme sušenými bylinkami a na oleji opečeme. Potom podlijeme trochou vývaru nebo vodou a zvolna pečeme doměkka.

Příloha:
bramborová kaše, vařené brambory, dušená rýže, brusinkový kompot

Jižní Čechy 6/6

Matěj,17. 10. 2013 11:29

Zvíkovský koláč
Doba přípravy:50 min
Doba vaření:30 min

Suroviny:
500 g jablek
300 g cukru + 2–3 lžíce na zasypání jablek
500 g hrubé mouky
3 vejce
50 g rozinek
50 g ořechů
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
cukr moučka na posypání hotového koláče

Postup:
Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme je na tenké plátky, zasypeme cukrem a necháme 30 minut odležet. Pak přidáme ostatní suroviny, vše promícháme a těsto nalijeme na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě při cca 160 °C. Necháme vychladnout, poté koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme. Podáváme ozdobené ovocem, přelité ovocným sirupem, šlehačkou nebo čokoládou.

Poznámka:
Chceme-li mít moučník pro slavnostní příležitost jemnější a rafinovanější, můžeme do těsta přidat trochu oleje, kakaa a mléka.

Jižní Čechy 5/7

Matěj,14. 10. 2013 20:54

Masopustní koblihy
Suroviny:
500 g hrubé mouky
30 g droždí
70 g cukru
150-300 ml mléka
3 vaječné žloutky
sůl
citronová kůra
rum
mouka na vyválení
tuk na smažení
pikantní džem (např. rybízový či meruňkový)
moučkový cukr na posypání

Postup:
Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka.
Dobře vymícháme na hladké vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát silný asi centimetr.
Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Na druhou polovinu těsta naneseme stejný počet dávek džemu, jako máme koleček. Vykrojená kolečka přiložíme na džem a stiskem obě části těsta spojíme. Vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout.
Nakonec koblihy smažíme dozlatova v zahřátém tuku po obou stranách. Poté necháme tuk okapat, sypeme cukrem a podáváme.

Jižní Čechy 4/7

Matěj,13. 10. 2013 11:18

Maminčina pucíková polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4 - 6

Suroviny:
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 lžíce oleje nebo sádla
150 ml smetany
1 vejce
3-4 lžíce hrubé mouky
hrst sušených hříbků
sůl
dobromysl
petrželka

Postup:
V hrnci rozpálíme tuk a osmahneme na něm očištěnou, omytou a najemno nakrájenou zeleninu. Zalijeme vodou, přidáme sušené hříbky, osolíme a povaříme. Z vejce a hrubé mouky připravíme husté těsto, z nějž pomocí malé lžičky tvoříme malé nočky a vkládáme je do vařící polévky. Jakmile nočky vyplavou, přilijeme smetanu, okořeníme dobromyslí, dosolíme a krátce povaříme. Polévku podáváme ozdobenou najemno nasekanou petrželkou.

Jižní Čechy 3/7

Matěj,11. 10. 2013 21:11

Kapr dle Petra Voka
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4 - 6

Suroviny:
4 porce kapra s kůží po cca 120–150 g
80 g slaniny
1–2 lžíce oleje
2–4 stroužky česneku sůl
mletý pepř
sladká paprika
hladká mouka

Postup:
Jednotlivé kousky ryby protkneme úzkými proužky slaniny. Potřeme je směsí soli, rozetřeného česneku a pepře. Mouku smícháme s paprikou a ve vzniklém těstíčku obalíme připravené porce kapra. Pomalu opékáme na oleji. Na závěr vložíme rybu do středně vyhřáté trouby a ještě chvíli propékáme.

Příloha:
brambory na různé způsoby a dušená či nakládaná zelenina

Poznámka:
Porce ryby můžeme také nejprve potřít směsí česneku, soli a pepře a až poté obalit plátky slaniny. Další postup je stejný.

Jižní Čechy 2/7

Matěj,10. 10. 2013 16:21

Jihočeský pekáček
Suroviny:
1000 g brambor
330 g kysaného zelí
350 g uzeného masa
350 ml šlehačky sůl
kmín
tuk na vymazání pekáče

Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, kysané zelí propláchneme. Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostičky. Vymažeme pekáč tukem a naskládáme do něj polovinu brambor. Osolíme, okmínujeme, přidáme zelí a uzené. Na ně položíme další vrstvu brambor. Opět osolíme, okmínujeme a zalijeme šlehačkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180-200 °C.

Jižní Čechy 1/7

Matěj,8. 10. 2013 8:52

Bramborové placky
Suroviny:
440 g vařených brambor
1 vejce
80 g hrubé mouky
80 g krupice
sůl
škvarky

Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme vejce, sůl, škvarky, mouku a krupici. Vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj váleček a krájíme na malá kolečka. Rozválíme je a opečeme na sádle dozlatova.

Okolí Prahy 5/5

Matěj,4. 10. 2013 14:57

Vývar s petrželovým kapáním
Suroviny:
250 g předního hovězího masa
100-120 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
sůl
150 ml mléka
1-2 vejce
100-120 g polohrubé mouky
1 lžíce oleje
1 lžíce nasekané petrželky

Postup:
Do hrnce se studenou osolenou vodou vložíme maso. Zvolna zavaříme a sebereme tmavou pěnu. Přidáme celý pepř, kořenovou zeleninu a cibuli. Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme.
Do misky nalijeme mléko, přidáme vejce, najemno nasekanou petrželku, sůl, olej a mouku. Zlehka zamícháme. V kastrolku přivedeme osolenou vodu k varu a přes cedník nebo obrácené hrubé struhadlo směs zlehka prolisujeme. Krátce povaříme a připravené kapání vkládáme do vývaru.

Re: Okolí Prahy 5/5

Lída,6. 10. 2013 17:53

Jdi do Prostřeno Matěji)
.