Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 2. 2022

Chovatelský řád Klubu chovatelů chrtů

Změna od 28.07.2021 v "Zápisním řádu ČMKU": Čl. I - Obecné podmínky, odst. 1, bod b):

Zápis č. 20 z jednání předsednictva Českomoravské kynologické unie (P ČMKU) 28. července 2021, Hluboká nad Vltavou 

Maximální počet vrhů u chovné feny jsou 3 za období 24 měsíců, a to včetně vrhů, kdy fena porodí pouze jedno štěně (i mrtvé); ideální počet je jeden vrh ročně. Je v pravomoci chovatelského klubu tyto požadavky na maximální počet vrhů svými vnitřními předpisy zpřísnit.

 

19.04.2021

Pro chovatele:

Změna od 01.04.2021 v "Zápisním řádu ČMKU": Čl. I - Obecné podmínky, odst. 1, bod b):

Maximální počet vrhů u chovné feny je jeden v kalendářním roce, a to včetně vrhů, kdy fena porodí pouze jedno štěně (i mrtvé); výjimku může ze zdravotních důvodů na základě doporučení veterináře povolit chovatelský klub.

Celé znění "Zápisního řádu ČMKU" : https://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152#k_6

 

29.09.2014

Změna zápisního řádu ČMKU

Zápisní řád ČMKU Čl. V Chovatel, majitel chovného jedince 4. Každá změna ve vlastnictví včetně zapůjčení chovného jedince musí být majitelem zaznamen ána v průkazu původu a do 15 dnů oznámena chovatelskému klubu a plemenné knize a doložena kopií aktuálního originálu průkazu původu s provedenou změnou. Majitel je též povinen bez zbytečného prodlení oznámit chovatelskému klubu a plemenné knize úhyn chovn ého jedince. Při zapůjčení (postoupení práva chovu) psa nebo feny se dokládá smlouva!

 

 

Chovatelský řád spolku Klubu chovatelů chrtů

Účel a způsobilost

  1. Tento chovatelský řád (dále jen „CHŘ“)  spolku  Klubu chovatelů chrtů  (dále jen „KCHCH“) vychází z CHŘ FCI a slouží pro řízení chovu plemen chrtů skupiny 10 FCI v KCHCH (s výjimkou plemen irský vlkodav).
  2. Chov jednotlivých plemen chrtů je organizován a řízen chovatelskou komisí, kterou tvoří hlavní poradce chovu ( dále jen „HPCH“) a speciální poradci chovu (dále jen „SPCH“), a výkonným výborem klubu (dále jen „výborem klubu“).
  3. Tento CHŘ je závazný pro všechny majitele chovných psů/fen, kteří jsou členy KCHCH.

Plemeno

  1. Plemeno psů tvoří čistokrevní psi a feny s platným průkazem původu (dále jen „PP“), odpovídající platnému standardu FCI. Čistokrevný pes/fena je jedinec, který je zapsán do plemenné knihy uznané FCI.

 

Chovatel, majitel chovného jedince

5.Majitel (případně spolumajitel) chovného jedince je fyzická osoba (ve výjimečném případě stanoveném směrnicí ČMKU rovněž právnická), vlastnící daného jedince, uvedená v PP příslušného jedince. PP je nezaměnitelný a neprodejný doklad chovného psa nebo feny.

6.Držitelem chovného jedince je buď majitel, nebo osoba pověřená majitelem péčí o daného jedince a disponování s ním v rámci kynologické činnosti. Pověření musí být doloženo písemnou smlouvou.

7.Chovatel je osoba vlastnící chráněný název chovatelské stanice ČMKU.

8.Každá změna ve vlastnictví chovného jedince musí být majitelem zaznamenána v průkazu původu a do 15 dnů oznámena  písemně KCHCH ( dopisem, nebo e-mailem na adresu hlavního poradce chovu) a plemenné knize a doložena kopií aktuálního originálu průkazu původu s provedenou změnou. Majitel je též povinen bez zbytečného prodlení oznámit KCHCH a plemenné knize (dále jen „PK“)  úhyn chovného jedince. Při zapůjčení (postoupení práva chovu) psa/feny se dokládá smlouva; oznamovací povinnost do 15 dnů platí i pro zapůjčení.

9.V případě převodu vlastnictví březí feny, pokud nebylo dohodnuto jinak, budou štěňata zapsána v chovatelské stanici nového majitele a jsou na něj převedeny i všechny povinnosti plynoucí z krytí chovným psem. Veškeré formality vrhu vyřizuje výhradně majitel chovatelské stanice. Při převodu vlastnictví březí feny ze zahraničí je třeba doložit zahraniční doklad o nakrytí na předepsaném formuláři (je-li v daném státě používán). Převod vlastnictví se dokládá kupní nebo darovací smlouvou. V případě převodu vlastnictví březí feny musí KCHCH souhlasit se zápisem vrhu.

10.Zemře-li majitel březí feny, rozhodne jeho dědic, jak bude vrh zapsán. Je možný i zápis na chovatelskou stanici zesnulého v případě, že chovatelská stanice na dědice nebyla převedena.

11.V případě více vlastníků chovného jedince je nutno doložit plemenné knize souhlas s podpisovým právem jednoho z majitelů nebo držitele, podepsaný všemi ostatními spolumajiteli.

12.V případě spolumajitelství a převodu práva chovu/zapůjčení jedinců rozhoduje o využití v chovu KCHCH ve spolupráci s majitelem.

13.V případě členství ve dvou nebo více klubech převod březí feny z klubu do klubu je možný pouze po dohodě obou klubů - vrh má být formálně dokončen v klubu, který vydal krycí list, nedohodnou-li se kluby mezi sebou jinak.

14.V případě zahraničního spolumajitelství chovného jedince musí být všichni zúčastnění spolumajitelé uvedeni v průkazu původu. Dokládá se kopií smlouvy.

15.V případě zapůjčení zahraničního chovného jedince PK nepřiděluje zápisové číslo ČMKU. Dokládá se kopií průkazu původu, smlouvou o zapůjčení a kopií dokladu o chovnosti jedince. O využití v chovu rozhoduje KCHCH ve spolupráci s držitelem zapůjčeného jedince.

16.V případě spolumajitelství,  a to i bezpodílového spoluvlastnictví manželů,  nebo převodu práva (zapůjčení) k chovu musí být doložena KCHCH a plemenné knize písemná smlouva, která stanoví podpisové právo jednoho ze spolumajitelů.

 

  1. Právní vztahy vyplývající z vlastnictví psa nebo feny, poměru mezi majiteli krycího psa a chovatelem a poměrem mezi chovatelem a nabyvatelem jeho štěňat se řídí občanskoprávním řádem ČR.
  2. Každý chovatel i majitel krycího psa se zavazuje, že nebude produkovat jedince bez PP u plemen chovaných a soustředěných v KCHCH, jehož je členem.
  3. KCHCH je oprávněn sledovat v součinnosti s platnou legislativou
    1. V jakých podmínkách (ustájení, zacházení, výživa, hygiena apod.) jsou chovní jedinci a v jakém zdravotním stavu
    2. Jaké podmínky má chovatel pro odchov štěňat.
  4. Právní vztahy mezi vlastníky chovných jedinců,  v KCHCH organizovaných,  klub neřeší.
  5. KCHCH je v odůvodněných případech oprávněn dočasně omezit nebo trvale zakázat chov buď na konkrétním jedinci nebo na celé chovatelské stanici a to pouze na základě nedodržování povinností podle  bodu 18  a  19 CHŘ nebo podle dalších závazných ustanovení řádů FCI a KCHCH.

 

Chovní jedinci

  1. Chovní jedinci jsou čistokrevní psi a feny, kteří splnili podmínky pro zařazení do chovu a jsou vedeni v rejstříku chovných jedinců PK.
  2. Zařazení do chovu provádí a do PP zaznamenává KCHCH při bonitaci, zápis do rejstříku chovných jedinců a příslušný záznam do PP provádí PK . Zápis chovných fen se pro zjednodušení administrativy provádí až při prvním vrhu.
  3. Pro zařazení psa/feny do chovu musí být splněny podmínky tohoto CHŘ. Zásadně se vyžaduje:
    1. čistokrevnost osvědčená průkazem původu
    2. dodržení stanovené věkové hranice
    3. úspěšné absolvování bonitace.
  4. Věková hranice pro bonitaci a kritéria získání chovnosti jsou obsažena v bonitačním řádu KCHCH.
  5. Do chovu nesmějí být zařazeni jedinci, kterým byl proveden zákrok k odstranění nebo zakrytí jakékoli anatomické nebo exteriérové vady, jež je podle standardu FCI důvodem k vyloučení z chovu, a dále jedinci v prokazatelně špatném zdravotním stavu.
  6. Z chovu se trvale vylučují:
    1. chovní jedinci, z nichž prokazatelně pocházejí potomci a hrubými dědičnými vadami exteriéru, povahy a jinými anatomickými vadami.
    2. Feny všech plemen chrtů starší 8 let.
  7. Veškeré změny, obnovení, prodloužení nebo odnětí chovné způsobilosti hlásí KCHCH neprodleně plemenné knize, která provede na základě písemné žádosti majitele příslušný záznam v PP.

Chov a jeho řízení

  1. K plemenitbě lze použít pouze chovné jedince (viz bod 22)
  2. KCHCH používá dle uznávaných druhů chovu chov řízený. Je to základní forma čistokrevného chovu, v němž se využívají veškerá zvířata, která splňují chovatelské podmínky. Chovatel si navrhuje chovné psy nebo o navržení požádá poradce chovu pro příslušné plemeno. Poradce chovu upozorní, ohrožuje-li spojení navržené chovatelem, chovatelský cíl klubu.
  3. Za řízení chovu je odpovědný KCHCH, činnost se řídí CHŘ a ostatními řády klubu. V souladu s řády  ustavuje výbor hlavního poradce chovu (dále jen „HPCH“) a speciální poradce chovu (dále jen „SPCH“) pro jednotlivá plemena chrtů sdružených v KCHCH.

Krycí list

  1. Krycí list vystavuje SPCH výhradně na základě písemné žádosti chovatele, doložené dokladem o zaplacení poplatku. Žádost nutno podat 8 týdnů před předpokládaným háráním feny. Poplatek za vystavení krycího listu určí výbor KCHCH.
  2. V žádosti uvede chovatel základní údaje feny (jméno, chovatelská stanice, číslo zápisu v PK, datum a místo přijetí do chovu, datum posledního vrhu. Uvede rovněž předpokládanou dobu krytí, eventuelně jména neomezeného počtu navrhovaných krycích psů. O vhodného psa může požádat také SPCH, který nabídne chovateli nejméně tři jedince. Při nedostatku vyplnění žádosti ji SPCH vrátí chovateli k doplnění.
  3. Pro zamýšlené krytí v zahraničí nebo psem uchovněným v jiném chovatelské klubu v ČR,   platí stejné zásady  jako pro krytí v tuzemsku s tím, že chovatel předloží v případě vlastního výběru psa zahraničního nebo  z jiného chov. klubu  v ČR  fotokopii jeho PP spolu s dokladem o způsobilosti k   chovu.
  4. Krycí list (dále jen „KL“) je základním dokladem o schválení a uskutečnění krytí a tvoří společně s přihláškou k zápisu štěňat základní dokumentaci pro všechny druhy chovu.
  5. KL obsahuje základní údaje o chovných partnerech, adresy a podpisy jejich majitelů a data krytí. Součástí originálu KL je písemné určení krycích psů vystavené SPCH. KL se vystavuje v originále a dvou průpisech, z nichž jeden trvale zůstává v evidenci  SPCH.
  6. Originál KL ( červený určený chovateli) a průpis (modrý ,určený majiteli krycího psa) zašle SPCH nejpozději 2 týdny před očekávaným háráním chovateli (elektronicky nebo poštou). Po uskutečněném krytí a společném podpisu chovatele i majitele krycího psa zašle majitel krycího psa ihned modrý   KL speciálnímu poradci chovu. Červený KL odešle chovatel SPCH do 7 dnů po narození štěňat. Do tří týdnů zašle přihlášku k zápisu štěňat. Štěňata se označují tetováním nebo čipováním nejdříve ve stáří 6ti týdnů věku štěňat, celý vrh musí být označen jednotně.
  7. KL se vyplňuje i v případě, že oba chovní partneři patří témuž majiteli.

 

  1. Platnost KL je neomezena.

 

  1. Fena smí být naposledy kryta v den svých 8. narozenin.  U fen, které ukončily 8. rok věku, je možné její krytí  pouze na základě projednání a schválení výborem klubu  na základě potvrzení veterinárního lékaře o vyšetření zvířete na začátku říje s dobrozdáním, že zdravotní stav březost umožňuje bez nadměrných rizik.

Krytí

  1. Podmínky krytí musejí odpovídat mezinárodnímu CHŘ FCI. Ke krytí může dojít pouze mezi chovnými jedinci v náležitém zdravotním stavu a kondici na základě platného KL. Jeden z partnerů musí být plnochrupý.
  2. Chovná fena může mít nejvýše tři vrhy během dvou kalendářních let.
  3. Počet krytí chovného psa není běhen kalendářního roku omezen. Mezi krytími psa u různých chovných fen musí uplynout nejméně 24 hodin.
  4. Krytí jedné feny různými psy během jednoho hárání je nepřípustné.
  5. Krytí chovné feny, pokud není ujednáno jinak, probíhá  u majitele krycího psa. Chovná fena musí být ke krytí přivedena chovatelem, u krytí v zahraničí možno i zástupcem.
  6. Chovatel i majitel krycího psa jsou povinni být krytí osobně přítomni jako svědci.
  7. Chovatel a majitel vyplní společně příslušné údaje krycího listu  a podepíší jeho originál i průpis na znamení svědectví o uskutečněném kry­tí.
  8. Při náhradě krytí štěnětem, přísluší první volba chovateli, druhá volba majiteli krycího psa. Chovatel je povinen pečovat o štěně, které si majitel krycího psa vybral, až do jeho odběru v předepsané době. Chovatel hradí průkazy původu štěňat.
  9. Ve zvláštních případech lze k udržení a dalšímu rozvoji chovu použít umělé oplodnění, vedené veterinářem. O umělém oplodnění uvědomí chovatel SPCH. V tom případě platí veškerá ustanovení jako při krytí přirozenou cestou. Záznam v KL provede za předpokladu splnění ustanovení bodu  47  akcí pověřený veterinář.
  10. Chovatel je povinen zaplatit krycí poplatek majiteli krycího psa do 8 týdnů ode dne vrhu, pokud nebyla sjednána jednorázová odměna splatná ihned po krytí. Chovatel musí dostát své povinnosti v plném rozsahu i tehdy, jestliže vrh nebyl zapsán do PK, s výjimkou nezapsání vrhu vinou majitele krycího psa. Změní-li se majitel chovné feny v době její březosti, je původní majitel povinen oznámit novému majiteli adresu a jméno majitele krycího psa. Totéž platí i u změny krycího psa.
  11. Nezabřezne-li fena a byl-li zaplacen jednorázový poplatek za krytí, má chovatel při příštím krytí nárok na bezplatné náhradní krytí týmž psem. Nezabřezle-li fena ani po tomto opakovaném krytí, nemůže chovatel uplatňovat další nároky vůči majiteli krycího psa.
  12. Hlášení krytí provádí podle bodu  37  CHŘ majitel krycího psa. V případě zahraničního krytí přebírá tuto povinnost chovatel. I každé krytí zahraniční chovné feny  musí být   majitelem krycího psa evidováno.   
  13. Dojde-li k nežádoucímu nakrytí feny, musí být krytí i vrh hlášeny SPCH. Hlášení krytí i vrhu se provede písemně a je doplněno vysvětlením. Vystavení PP štěňat z takového spojení není nárokové, podmínky vystavení PP a přestupek proti CHŘ KCHCH projedná výbor klubu.
  14. Při přestěhování oznámí majitel krycího psa do 14 dnů změnu adresy SPCH a PK.

 

Vrh

  1. Chovatel je povinen pečovat o svou fenu v době březosti a kojení a rovněž o celý vrh až do prodeje štěňat tak, aby byl zaručen jejich zdárný vývin. Pokud nemůže mít v této době z vážných důvodů fenu ve vlastní péči, oznámí nejpozději do 14 dnů po přemístění feny SPCH adresu, kde se fena s vrhem nachází.
  2. Každý pokus ovlivňovat růst štěňat nějakým způsobem, např. nedostatečnou výživou, je nepřípustný.
  3. Nezabřeznutí feny je chovatel povinen nahlásit písemně SPCH a to nejpozději do 75 dnů po krytí. Spolu s hlášením musí vrátit originál KL. Hlášení podává i majiteli krycího psa. SPCH je oprávněn nezabřeznutí feny ověřit.
  4. Při prodeji a odebrání od matky musejí být štěňata stará nejméně 7 týdnů, tj. 50 dnů ( nepočítá se den porodu).
  5. Každý vrh musí být do 7 dnů nahlášen SPCH.  Rovněž je povinen oznámit vrh majiteli krycího psa. V hlášení vrhu se uvedou všechny důležité údaje: datum vrhu, počet štěňat narozených a ponechaných, pohlaví, eventuelně podrobnosti, které chovatel považuje za nutné sdělit SPCH.
  6. Chovatel je povinen vést evidenci svých vrhů a nabyvatelů štěňat ze své chovatelské stanice. Evidenci krytí musí vést i majitel krycího psa.
  7. KCHCH je oprávněn provést v odůvodněných případech   kontrolu vrhu i další kontroly v případě, že je ohroženo zdraví štěňat nebo feny. Kontrolou vrhu nepřebírá KCHCH odpovědnost chovatele ve smyslu  bodu  17  CHŘ.
  8. Chovatel je povinen při prodeji štěňat v písemné dohodě upozornit kupujícího na všechny jemu známé nedostatky, které snižují hodnotu štěněte.
  9. Prodej štěňat provádí a štěně novému majiteli předává výhradně chovatel. Při prodeji musí být vyhotovena písemná dohoda. Komisní prodej není dovolen.

 

Tento chovatelský řád KCHCH vstoupil v platnost schválením   valnou hromadou KCHCH dne 18.3.2017