Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severočeské srazy Moskvič a Žiguli

 

IX. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2020

Česká Kamenice

  Náhradní termín Sobota 18.7. 2020 

V sobotu 18. července se českokamenické náměstí Míru zaplnilo auty převážně z bývalého Sovětského svazu, stalo se místem konání 9. Severočeského srazu Moskvič a Žiguli. Sjela se zde široká paleta vozů nejen "pro pamětníky", ale bylo zde k vidění několik zástupců současné ruské Lady. Během dopoledne jsme naše vozy představili veřejnosti, a v jedenáct hodin se naše různobarevná kolona rozjela za dalším programem.

 

První zastávka byla v Dobrné u rozhledny na Sokolím vrchu, zde jsme pořídili krásné fotky "z ptačí perspektivy". Po dobrém obědě v motorestu U farmáře v Huntířově jsme projeli Starou a Novou Oleškou k památníku letecké katastrofy. Zde jsme položili kytici, zapálili svíčku a připomněli co se tady před téměř padesáti lety stalo. Pověděli jsme ostatním také příběh jediné přeživší letušky Vesny Vulovič. Od památníku jsme projeli Janskou a kolem bývalých kasáren do České Kamenice na náměstí.

 

Zde nám pan Zdeněk Fryblík zasvěceně popovídal o historii a současnosti ve městě. Nevynechali jsme ani prohlídku Mariánské kaple a věže kostela sv. Jakuba. Naši přátelé oceňovali zejména celistvost historické výstavby na náměstí a okolí. Sraz jsme zakončili u kávy v pivovaru Kotouč. Celý sraz se vydařil, pěkné počasí přispělo k dobré pohodě a kamarádi odjížděli domů spokojení a plní krásných zážitků. Touto cestou děkujeme městskému úřadu za podporu naší akce. Celkem přijelo 7 Moskvičů, 14 VAZidel a 9 jiných značek.

 

Srdečně Vás zdraví Vláďa, Věrka a Valda

 

Foto od Hanky:

 

https://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/18.7.2020_Severocesky_sraz_Ceska_Kamenice/

 

Foto od Danky:

 

https://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/9._Severocesky_sraz_Ceska_Kamenice_2020/

 

Foto od Valdy 1971:

 

https://valda1971.rajce.idnes.cz/9.Severocesky_sraz_Ziguli_-_Moskvic_Ceska_Kamenice_18.7.2020/

 

img_20200718_140243_1.jpg

 

 

 

VIII. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2019

Sobota 6.4. 2019

Česká Kamenice

Statistika počtů a značek podle údajů majitelů.........celkem zaregistrováno 27 aut....z toho zastoupeno LADA Vesta 1x, Kalina 1x, 4x4 2x, Niva 2x, 1200 VB 1x, 2101 2x, 2103 3x, 2105 1x, 2108 1x, 2106 1x, UAZ 2206 1x, Moskvič 8x, Škoda 110L 1x, ARO 1x, Wartburg 1x.

 

Foto od Věrky:

https://permonka87.rajce.idnes.cz/8_Severocesky_sraz_moskvicu_6.4.2019_v_Ceske_Kamenici 

Foto od Hanky:

https://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/8.Severocesky_sraz_C.Kamenice_6.4.2019?

Foto od Valdy 1971:

https://valda1971.rajce.idnes.cz/8.Severocesky_sraz_C.Kamenice_6.4.2019

Foto od Danky:

https://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/8.severocesky_sraz

dsc_1602.jpg

 

 

VII. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2018

Sobota 7.4. 2018

Česká Kamenice

 

Foto od Danky:

https://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/7._severocesky_sraz/

Foto od Valdy 1971:

https://valda1971.rajce.idnes.cz/VII.Severocesky_sraz_Ziguli_a_Moskvic_Ceska_Kamenice_7.4.2018

Foto od Hanky:

http://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/7.4.2018_Sraz_Moskvic_Ziguli_-_Ustek/

dsc06543.jpg

 

 

VI. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2017

Sobota 8.4. 2017

Pořádal: Valda 1971

Auta se sjížděla na Mírové náměstí v Bílině asi od 9:30h, v 11:00h jsme dle plánu odjeli za asistence Městské i Státní Police - jimž děkuji za spolupráci a uzavření křižovatek pro plynulý průjezd kolony. První etapa vedla do motorestu "U Lva" v Chotějovicích kde byl oběd. V 13:00h se auta rozjela na druhou etapu Spanilé jízdy Českým středohořím přes Kostomlaty pod Milešovkou, Lhenice, kde proběhla krátká fotozastávka a dále přes Bžany, Hostomice k elektrárně Ledvice - tam proběhla návštěva infocentra. Tím končil oficielní program, probíhal volný pokec a k 17té hodině se rozjeli k domovům poslední účastníci.

Celkem bylo registrovaných 48 aut (+neregistrovaná asi 7), z toho Žigulíků 24 od nejstarší 2101 z roku 1971 po nejnovější model LADA X-Ray, toho času jediný na území Česko-Slovenska. Moskvičů bylo 11 a také měli mezi sebou v ČR unikát - Moskvič Svetogor. Jako hosté se zúčastnily Volhy, Škodovky, Fiat 850 a 125p, Wartburg....

Autor článku: Valda 1971

Foto od Valdy 1971:

http://valda1971.rajce.idnes.cz/VI.Severocesky_sraz_Bilina_8.4.2017

Foto od Danky:

http://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/6.severocesky_sraz/

dsc03888.jpg

 

 

 

V. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli

2016

Sobota 9.4. 2016

Jak bylo domluveno, sraz byl na náměstí v České Kamenici, proběhla registrace účastníků s převzetím "startovních listin" a Pamětních karet. Pro všechny účastníky, bylo připravené malé občerstvení v podobě chlebíčků a pokud se někomu zdali nezdravé či kalorické, tak k nim mohl chroupat vitamíny v podobě krásných jablíček ☺. Tradičně probíhalo pozdravování, povídání.... no prostě setkání po zimě ☺. Také trošku malé "burzy", co kdo komu dovezl, jak to na setkání bývá ☺.


Po desáté jsme vyjeli po krásných okreskách do Lindavy - sklárny "AJETO". Tam proběhla prohlídka provozu výroby ručně dělaného - foukaného skla a následný oběd v stylové sklářské krčmě, kde si mohl každý zakoupit výrobky ze skla.


Z Lindavy jsme přejeli do Nového Boru, kde jsme navštívili stylově sklářské muzeum. Po prohlídce muzea jsme se občerstvili v cukrárně, přilehlé restauraci, nebo přímo na parkovišti u plynového vařiče, jak to u Divize Žižkov bývá zvykem ☺

Tolik stručné informace o průběhu srazu a dále vyjádření - poděkování hlavního organizátora - Vládi a Věrky Homutových.

Autor článku: Valda 1971

 

Malé ohlédnutí za 5. ročníkem severočeského srazu Žiguli a Moskvič.....Milí přátelé, kamarádky a kamarádi, z jedné strany jsem rád že je za námi další snad úspěšný ročník srazu přátel značky Žiguli a Moskvič, a z té druhé je mi to málem líto.....byly to pokaždé  úžasné chvíle s Vámi všemi, jedinečnou partou výborných lidí, kteří se rádi scházejí a setkávají aby si normálně lidsky užili jeden hezký den.
 
Každý ročník našeho srazu mi přinesl kromě příjemných zážitků, poznání nových dalších fajn lidí, fandů se společným zájmem, i zkušenosti, a další nápady pro případné pokračování. Vážení, je mi ctí že jste i letos přijali naše pozvání do České Kamenice, mnozí jste vážili opravdu dlouhou a nákladnou cestu. Ale díky Vám všem kteří jste přijeli se svými opečovávanými auty, se stalo jedno sobotní dopoledne v České Kamenici malým svátkem pro mnoho zdejších občanů, kteří se alespoň okem mohli potěšit  pohledem na důvěrně známá, ale už téměř nevídaná auta. To samé platí i o lidech které jsme potkali na trase naší spanilé jízdy, z jejich milých gest byla cítit určitá sounáležitost a povzbuzující sympatie, Z letošního ročníku jsem si já osobně odnesl ještě jeden  "dobrý pocit" navíc, týká se mého nejmladšího bratra. Podařilo se mi ho vylákat na výlet společně s námi, přijel i s novou rodinou, moc si to užili, všem se den moc líbil, a věřte mi, když jsem ho viděl po dlouhé době spokojeného a zářícího  vedle své partnerky a dětí, v duchu jsem Vám všem znovu děkoval. Teď už nezbývá nic jiného než se těšit na další podobné akce a přát si více volného času, peněz, a jiných nezbytností, potřebných pro práci i zábavu s našimi autíčky.
 
Pomyslnou štafetu předávám s trochou smutku ale i úlevy Valdovi - Láďovi Valentinovi, duchovnímu otci myšlenky severočeských srazů přátel značky  Žiguli a Moskvič, ať už přijeli s jakýmkoli vozem a tím přispěli k rozšíření palety v přehlídce vozů. Už dnes vím že za rok touto dobou  budu některým svým sousedům a přátelům vysvětlovat  proč tu nejsou "zase ta auta". Zdravím Vás i za Věrku která spolu se mnou poctivě absolvovala veškeré vymýšlení, objíždění, shánění,a konečně i realizaci srazu.
 
Díky a těším se na další shledání. Vláďa a Věrka.
 

Fotky od Danky:

http://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/5._severocesky_sraz

Fotky od Hanky:

http://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/9.4.2016_Severocesky_sraz_-_Lindava

Fotky od Valdy 1971:

http://valda1971.rajce.idnes.cz/V.Severocesky_sraz_9.4.2016

Foto od Bakyho:

Malé album:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10206564563257464.1073741875.1372772063&type=1&l=bbe5531829

Kompletní album:

http://baky-veteran.rajce.idnes.cz/2016_04_09_Severocesky_Lada_-_Moskvic_-_sraz_Ceska_Kamenice

 

dsc00289.jpg

 

 

IV. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2015

Sobota 4.4. 2015

Sraz pořádal Vladimír Homuta

Ohlédnutí za 4. severočeským srazem vozů Žiguli a Moskvič.
 

Vážení přátelé a kamarádi, dovolte mi tento příspěvek vzít jaksi "z gruntu", tedy od začátku. Všechno začalo v prosinci 2013, kdy mi syn Tomáš pořídil moskviče jako vánoční dárek... Moskvič pro mě nebyl nic neznámého, od dětství jsme jako rodina neměli jiné auto, ale postupem času mí bratři jeden po druhém změnili značku, nakonec přes tatru 613, mitsubishi, opel a podobně, jsem i já zrušil moskviče. Doma mi zůstala spousta náhradních dílů, a vzpomínek....s novým přírůstkem jsem se kromě shánění testace ohlížel po stejně "potrefených" lidech.....na internetu jsem se přes Jirku Reitmajera dostal k téměř sousedovi Romanovi - banánovi, a pak i k Láďovi - Valdovi. Valda mě pozval na 2. sraz do Bíliny s návštěvou zámku, potom na 3.sraz s exkurzí do hnědouhelného lomu.
 

Tam už jsem byl s mou novou partnerkou Věrkou, oběma se nám moc líbilo, oba ročníky byly velmi povedené, a napadlo nás že bychom tuhle prima partu lidí mohli pozvat i k nám "víc na sever", třeba do Labských pískovců. Slovo dalo slovo, a my s Věrkou jsme se rozhodli že se pokusíme navázat a udržet vznikající tradici těchto srazů, takže jsme začali postupně plánovat možné i nemožné, projížděli silnice a hledali vhodné a zajímavé cíle, několikrát jsme se sešli s lidmi od "podzemí", myslel jsem že se mi povede domluvit skupinovou slevu i vzhledem k tomu že jsem kdysi před lety pomáhal s Tomášem a skauty tyto expozice budovat, bohužel všechno bylo už dávno, a zásluhy už vzala voda z řeky Kamenice..... Postupně jsme si ujasňovali a zpřesňovali program, projížděli plánovanou trasu, a zkoušeli domýšlet podrobnosti. Na městě jsem řádně ohlásil akci a požádal o zábor prostranství, kamarádi mi pomohli s výrobou pamětních karet, a v místních novinách jsme srazu udělali celkem slušnou reklamu. Zatím co já jsem si připravoval věci tady v Kamenici, Valda coby "tiskový mluvčí" zprostředkovával info na fórech pro Vás ostatní.
 

Co se týče srazu, velkou úlohu sehrálo počasí, zatímco ještě v pátek sněžilo a bylo poměrně nevlídno, v sobotu po ránu vykouklo toužebně vyhlížené sluníčko. První auto dorazilo do České Kamenice na náměstí krátce po deváté hodině, a další auta přijížděla vzápětí postupně za sebou. Registrace proběhly za zvýšeného zájmu přihlížejících, kteří každý vůz zvědavě okukovali, vzpomínali, a živě diskutovali. Celkem se zapsalo 22 vozů, nejvíce z rodiny žigulíků všech možných ročníků, moskviče, a protože na srazu je vítáno jakékoliv auto našich přátel, jel s námi jeden trabant a kempingová avia, a co se nám hodně líbilo - jako raritu nám p. Karel z Rumburku přivezl ukázat nádhernou Pobědu 4x4 z r. 1957. Přesně podle programu jsme v 11 hodin odstartovali v koloně na první část "spanilky" směrem do Doubice na oběd do Staré hospody. Malitel této restaurace je vášnivým sběratelem téměř čehokoliv, a tak se bylo uvnitř i venku na co dívat, zejméne venku na dřevěné sochy.

Oběd proběhl hladce, dokonce jsme získali proti plánu jistý náskok, takže při další cestě krásnými skalami a lesy jsme si mohli dovolit krátkou zastávku na foto v Jetřichovicích na návsi. Cestou dále krásnou krajinou a mezi chalupami Srbské Kamenice jsme dorazili do obce Janská k bývalým podzemním továrnám kde za války pracovali vězni malého koncentračního tábora Rabštejn jednak na výstavbě podzemních prostor, a dále na výrobě leteckých motorů. Většina účastníků absolvovala prohlídku těchto prostor se zapáleným výkladem p. Peška a jeho paní. A nakonec po prohlídce a důkladném výkladu p. Peška asi přišla vhod kávička a čaj s domácími koláčky od Věrky, což bylo jakousi sladkou tečkou za 4. severočeským srazem.
 

Pak už nezbývalo než všem poděkovat za účast, rozloučit se, a popřát šťastnou cestu domů. Už teď se těšíme na další ročník a přemýšlíme o jeho programu. Oba s Věrkou děkujeme ještě jednou za účast, a přejeme všem hodně šťastných kilometrů, a podobných příjemných akcí v létě 2015.

Všechny Vás zdraví Vladimír a Věrka. 

Foto od Danky:

http://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/4._severocesky_sraz_Ziguli_a_Moskvic/

Foto od Hanky:

http://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/4.4.2015_Ceska_Kamenice%2C_4_severocesky_sraz_Ziguli_a_Moskvic/

Foto od valdy 1971:

http://valda1971.rajce.idnes.cz/4._Severocesky_sraz_Ceska_Kamenice_4.4.2015/

 

dsc04921.jpg

 

 

 III. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2014

Sobota 5.4. 2014

Společné setkání značek Lada - Moskvič v Bílině.

Tento sraz pořádal náš kolega z divize Žižkov Valda 1971

 Setkání v Bílině je již tradičně první setkání značek Lada – Moskvič. Po příjezdu všech účastníků proběhlo slavnostní uvítání a po té následovala soutěž v jízdě na kole mezi kužely. Kolo, na kterém se soutěžilo, mělo prázdné pneumatiky a šlapat se muselo obráceně díky přehozenému řetězu. Takže při jízdě na takhle upraveném kole jsme si užili velké legrace. Vítězem této taškařice se stal náš zástupce z divize Žižkov, Miloš Polívka ml., na druhém místě se umístil Petr Vršecký a nakonec na třetím místě Vláďa Homuta. Po předání cen se celá kolona přesunula na oběd. Po obědě jsme se všichni přesunuli na plánovanou prohlídku povrchového uhelného dolu Bílina. Každý z účastníků prohlídky dostal bezpečnostní přilbu a důlním vláčkem ,,bednobusem“ nás odvezli na okraj šachty. Pohled po příjezdu byl opravdu ohromující, tak ,,velkou díru“ opravdu nikdo nečekal. Během tříhodinové prohlídky jsme měli i odborný výklad a stroje gigantických rozměrů zaujaly snad každého z přítomných. Po ukončení návštěvy na šachtě jsme se ještě vrátili do motorestu, kde u kávy proběhlo přátelské popovídání a následný odjezd k našim domovům. Celkem na tento sraz přijelo 27 sovětských vozů různých značek. Srazu se zúčastnily také  tři vzácné automobily Záporožec ZAZ 968A, které se do ČSSR nikdy nedovážely. Dnes dle dostupných informací je u nás přihlášeno 3ks těchto aut a všech modifikací ZAZ celkem 9 kusů. Druhý automobil je o mnoho let mladší, přesto vzácnější Volha 3102 . V registru ČR je sice 65 těchto typů, ale fyzicky bude situace jiná, majitel ví celkem o čtyřech provozuschopných. Třetí automobil je stále faceliftová Lada Priora 2170 - sedan, která ani v jiné karosářské variantě v ČR nedostala "sestřičku". Na západ od Ukrajiny je jediným sedanem po faceliftu v Evropě. Na Slovensko se zatím dostal jen jediný facelift, ale pouze v kombíku dopravený dovozcem z Paříže . Celé setkání se opravdu vydařilo a tímto bych rád poděkoval Láďovi Valentinovi nejen za to, měl vše připravené do posledního detailu, ale i za perfektní pohoštění pro všechny účastníky. Děkujeme za krásně strávenou sobotu s lidmi stejného " postižení '' a těšíme se na další setkání.

Autor článku: Pepa

Fotky od Valdy 1971: http://valda1971.rajce.idnes.cz/3.severocesky_sraz_Bilina_5.4.2014/

Fotky od Hanky: http://hanahorakovacz.rajce.idnes.cz/III._Severocesky_sraz_vozu_Lada_-_Moskvic_5.4._2014/

Fotky od Danky: http://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/Sraz_Bilina_2014

Počty automobilů  dle jednotlivých typů :

Lada: 2101 - 4x, 21061 - 1x, 2105 - 1x, 2107 - 2x,2170 - 1x, 2172 - 2x, Kalina - 1x, Niva - 2x
Moskvič: 412 - 3x, 427 - 1x, 2138 - 2x, 2140 - 1x, Aleko - 1x
Hosté:  Volha 21 - 2x, Volha 24 - 1x, Volha 3102 - 1x, Záporožec 968A - 1x

                   Vítězové soutěže na pomateném velocipédu:

1.místo: Polívka Miloš ml. (Moskvič) / čas 13,7
2.místo: Vršecký Petr (Žiguli) / čas 15,6
3.místo: Homuta Vláďa (Moskvič) / čas 20,9

pc138071.jpg

 

 

 II. Severočeský sraz Moskvič a Žiguli 2013

Společné setkání značek Lada - Moskvič v Bílině

Sobota 6.4. 2013

Tento sraz pořádal náš kolega z divize Žižkov Valda 1971

Foto od Valdy 1971:

http://valda1971.rajce.idnes.cz/II.setkani_pratel_znacky_LADA_Bilina_2013/

Foto od Danky:

http://ajulinkadc.rajce.idnes.cz/Sraz_Zigulu_a_Moskvicu_v_Biline_2013/

Foto od Hanky:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.627608780586989.1073741825.177944228886782&type=1

Foto od Miloše:

http://24312.rajce.idnes.cz/Bilina_6.4.2013/

 

nalepka_srazu-bilina.jpg