Jdi na obsah Jdi na menu
 


Expedice Rumunsko 2017 -Tajemné Rumunsko

 1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

 tajemne-rumunsko-pasek.jpg

tajemne-rumunsko-hlavni-promo-fotka-3.jpg

Rumunsko je údajně jednou z nejtajemnějších zemí světa. Končiny, které zplodily takové legendy jako je Vlad III. Țepeș alias Drákula či Hoia Baciu - jeden z nejstrašidelnějších lesů Evropy, si o dokumentární výpravu přímo říkají.

A tak jsme se v červenci 2017 vydali na expedici s cílem zmapovat a seznámit českou veřejnost s tajemným Rumunskem. 

 

Účastníci expedice:

Ondřej Bezouška
Kamil Valeška
Hana Křížková
Irena Hotová
Richard Hotový

 

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Duchové Hoia Baciu 1. část: Seznámení

První Český dokument o výzkumu v jednom ze světově nejslavnějších strašidelných lesů. Rumunský: Hoia Baciu.

Co zde náš spolek Paranormal tým z.s. zažije? A co s přístroji vyzkoumá? To zjistíte ve dvou dvacetiminutových dokumentech. V této první epizodě se zaměříme na seznámení s lesem Hoia Baciu. Dozvíte se, jak jsme se na místo výzkumu dostali, čím je zajímavé, jakému lesu u nás se podobná či jak hlubokou historii má. A dále stihneme i provést první fázi výzkumu, která spočívá v monitorování běžných hodnot (teploty, elektromagnetismus), které se na tomto místě vyskytují.

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Duchové Hoia Baciu 2. část: Vyšetřování

Jeden z nejslavnějších strašidelných lesů evropského kontinentu a jeden z prvních českých dokumentů zaobírající se výzkumem tohoto tajemného a též historicky zajímavého místa. 
 
Co zde náš spolek Paranormal tým z.s. zažije? A co s přístroji vyzkoumá?
 
Ve druhé epizodě navážeme na poznatky z předchozí části. Měření přirozeného EMF pole nám odhalilo, že tu nedochází k žádným elektromagnetickým abnormalitám. S tímto náš výzkum začíná a nikdo neočekává nic paranormálního. Jenže, to jsme toto místo podcenili...

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Drákula

Rumunsko má pro návštěvníky mnoho zajímavostí, turistických i historických atrakcí a předně nádhernou přírodu. Nicméně jedna sféra přitahuje turisty daleko silněji, než jiné. Oblast, díky které jsme této dokumentární sérii dali přídomek: Tajemné.

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Hrady

Když jsme se v minulé epizodě zaobírali hrabětem Drákulou, načali jsme i historii této unikátní, východoevropské země. Nyní se ale na její dějiny zaměříme konkrétněji. Protože to, co dnes v této zemi můžete obdivovat, někdy nějak vzniklo. Skrze konkrétní hradní památky si tak odkryjeme středověkou historii této oblasti a vykonáme cestu časem směrem k založení samostatného Rumunska.

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Opevněné kostely

Rumunsko je zemí, kde strach z Turků byl téměř všudypřítomný. Tvořil nejen konkrétní osobnosti, ale i stavby. A právě opevněné kostely jsou krásnou ukázkou tohoto strachu v praxi. Podíváme se do třech takových památek. Prozkoumáme nejen jejich minulost, ale i současnou proměnu v turistický cíl.

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
TOP místa Expedice Rumunsko 2017

Během série jsme se zatím podívali na několik překrásných hradů, opevněných kostelů, strašidelného lesa a několik měst. Nyní ale se podívejme na to vůbec nejlepší, co nám Expedice Rumunsko 2017 přinesla. Jaká místa by neměla uniknout vaší pozornosti a co nejlepšího jsme během našich cest natočili?

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
Epilog: výzkum v maďarském Kolontáru

Když jsme se vraceli do České republiky, doslechli jsme se při průjezdu Maďarskem o vesnici, kterou v roce 2010 zavalilo rudé toxické bahno, které zapříčinilo nejen ekologickou katastrofu, ale i zničení dvou obcí. A právě my se do jedné takové podíváme. Provedeme měření v oblasti, kde dříve zemřeli lidé a uvidíme, jestli něco z minulosti náhodou neproniká i do naší přítomnosti.

Mimo to se podíváme k maďarskému jezeru Balaton, či Srbskému Bělehradu, který tak dobře známe, jak díky Švejkovi, tak Velké válce.

 

TAJEMNÉ RUMUNSKO
- hodinový dokukent shrnující celou expedcici -

Rumunsko patří k nejtajemnějším oblastem Evropy. Rozhodli jsme zjistit, co je na tom všem pravdy a vydat se na průzkum této zajímavé východoevropské země. Je libo nejstrašidelnější les Evropy? Krvelačného upíra? Nebo strašidelný hrad? Žádný problém, Rumunsko toto vše má. A tak jsme volání tajemna poslechly a vydali se na expedici. Toto jsou naše prožitky...

video bude publikováno v průběhu roku 2019

 

mediální partner

TV KINO SVĚT
 

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU