Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšetřování paranormálních jevů č. 23 - Cínový důl Rolava

18. 1. 2021

Úvodem chci všem čtenářům tohoto článku sdělit, že nemám rád výzkumy na lokalitách spojených s velkou historií 20. století. Nerad bych vyšetřoval paranormální jevy v Pankrácké sekyrárně, stejně jako v malé pevnosti Terezín. Jde vždy totiž o kontroverzní téma. K tomuto poznání jsem dospěl i díky zkušenostem s jinými výzkumnými týmy, které si dovolili zkoumat (např.) na místě vražd židů z druhé světové války. Neznalí židovských tradic, zapalovali na tomto pohřebišti svíčky a vyzbrojeni radiovými vysílači, líčili jménem mrtvých imaginární příběhy, které se údajně odehrály.

 

Možná to tedy není jen o té nedávné historii, ale i o přístupu k faktům. Vždy mi bude vadit, když někdo přijde na místo vraždy Anežky Hrůzové a po výzkumu prohlásí, že díky K2 EMF metru má důkaz, že ji zabil Leopold Hilsner. Proč se ale o tom zmiňuji v článku o výzkumu v cínovém dole Rolava?

 

Právě zde totiž jsme se dostali na lokalitu, kde za druhé světové války museli vězni i pod hrozbou smrti těžit cín pro válečné účely. A zároveň jde o místo, o němž koluje celá řada vymyšlených příběhů. Povídačky o stovkách mrtvých, duších bloudících tmou s nemožností najít klid.

rolava1.jpg

Dlouho jsme přemýšleli jak k tomuto výzkumu přistupovat. Jako pátrání po mrtvých? Vzpomínka na zašlou lokalitu? Nebo snad memoáry pamětníků, co zde pracovali? Naše osvědčená teze: potvrzuj fakta a vyvracej mýty, zde došla k dalšímu využití a během příprav jsme si řekli, že mýty, kterých je - jako vždy - požehnaně, vystavíme faktům, které zde získáme a historicky potvrdíme. Tím se vyhneme kontroverzi spojené s tímto místem za druhé světové války. A zároveň tím i neurazíme památku a vzpomínky přeživších pamětníků.

 

Dne 24.8.2019 jsme přijeli na místo, které si příroda opět vzala za své. Stavby cínového dolu byly zakryty stromy a křovinami. Vysoká tráva jen pozorným poodhalovala bývalé základy jednotlivých dřevěných stavení, ovšem o to impozantněji vypadal betonový komplex samotné fabriky na zpracování vytěženého cínu.

rolava2.jpg

Příroda jako z pohádky a lidí jako na Václavském náměstí. Nepamatuji se, že bychom kdy na nějaké zkoumané lokalitě zažili takový provoz. Je natolik enormní, že chvíli uvažujeme o ukončení vyšetřování. To se nakonec neděje. Pořádně si vše procházíme a určujeme, čemu se v noci budeme věnovat a jaké cesty používat. Terén je totiž zde velice zrádný. Plný různých propadů a vystrčených kusů betonu a drátů.

 

Se západem slunce pak přijíždí i dva externí pozorovatelé. Naše pětice je tím kompletní a výzkum může začít. Ihned poté, co se poslední denní návštěvníci odebrali do svých aut a odjeli pryč.

 

rolava3.jpg1. fáze vyšetřování: Informační

Nejdůležitější na začátku každého výzkumu je získat informace o dané lokalitě. To už začíná výzkumem terénu během dne. Nyní ale nás zajímají i energetické hodnoty tohoto místa. Jak se zde chová teplota, jak elektromagnetismus, nebo zvuk? Zajímá nás vše, protože každá z cest může vést ke konkrétnímu poznání. Zároveň též paralelně probíhá i jiný, historický výzkum, v němž odhalujeme informace historické. A právě ony zasazují mýtům první velkou ránu. Dle historických pramenů zde zemřelo pět lidí. Dva dělníci během těžby cínu a tři vězni zastřelením během pokusu o útěk. Takže nikoli stovky mrtvých. Ovšem podrobnosti o daných událostech, neznáme, stejně jako je těžké dohledat nějakou detailnější dokumentaci k této lokalitě. Buď se nedochovala, nebo nebyla řádně zpracována.

 

My během první fáze výzkumu paranormálních jevů zatím zjišťujeme, že spíše, než strašidelné místo, by Cínový důl Rolava mohl jít příkladem všem klidným místům. Energeticky jde skutečně o jednu z nejstabilnějších lokalit, co se energetických výkyvů týče. Žádné zde totiž nebyly námi zachyceny.

 

Zato problematický terén se ukazuje jako nejnebezpečnější stránka celé Rolavy. Míša při prekročení betonového základu jednou nohou zapadá do prohlubně v zemi. Ondřej si zase skoro zaplave v tom, co zůstalo z fabriky na Cín. Jen Kamil vesele putuje překážka, nepřekážka.

rolava4.jpg

2. fáze vyšetřování: Intervenční

Ve druhé fázi vyšetřování nám slouží informace z předchozí části k tomu, abychom se pokusili vlastní intervencí o výkyvy těchto hodnot. Respektive, aby někdo na naše metodiky vyšetřování reagoval a my jeho reakci viděli na přístrojích číselnou výchylkou, nebo ji zaznamenali na kameru pomocí, např. samovolných pohybů předmětů, elektronických zvukových fenoménů či přímo ji pocítili na vlastní kůži. 

 

Jenže ať se snažíme jak chceme, nic se neděje. Přístroje měří stále stejné hodnoty a ani my nepociťujeme změny psychiky. Klid je nejen v přírodě, ale i v elektronice a emocích.

rolava5.jpg

3. fáze vyšetřování: Izolační

Jelikož se výzkum ubírá celkem jasným závěrem, zkoušíme ještě jednotlivé členy naší skupiny izolovat na vybraných místech Rolavy s vidinou, že snad tak se zaznamená nějaká výchylka na naše přístroje. Přeci jen, pokud se zde odehrává ono tajemno a paranormální jevy, musel je zaznamenat ideálně jedinec, co tu byl sám. Právě v takovou chvíli je naše mysl nejvíce otevřena okolním podnětům. Nevšímá si totiž ostatních členů skupiny.

 

Jenže ani toto nepomáhá. Samota a klid, to jsou tři slova, která podtrhují naše finální dojmy.

rolava6.jpg

Závěr:

Cínový důl Rolava můžeme uzavřít verdiktem, že jde o ukázkový příklad klidného místa. Žádné - i racionální - abnormality jsme zde za celé vyšetřování nezaznamenali. A tak vám toto místo můžeme doporučit nikoli pro ono tajemno, ale právě pro ten klid. Ano, historie si zde ukrojila jistou míru deprese, nicméně ty časy už jsou dávno pryč. A Cínový důl Rolava je maximálně může připomínat. Ovšem aby vás toto místo energeticky vysálo, se nám zdá nepravděpodobné. Spíše - a vlastně díky Bohu - vás nabije krásou toho, jak si naše lesy berou zpět to, co jim kdysi člověk vzal.

 

Pokud nevěříte, podívejte se na náš dokument, kde celý tento výzkum je uceleně shrnut v půl hodinovém záznamu z vyšetřování.

 

A s tímto optimistickým závěrem se s vámi loučíme, příště zase z jiného místa, nechvalně proslulého statku Pohádka.

 

Ondřej Bezouška - autor článku

 

Oficiální video: