Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po stopách minulosti: Příběh Aleny Popperové

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

promo-fotka.jpg

název první série: Po stopách minulosti: Příběh Aleny Popperové
počet epizod: tři
délka epizod: 26 minut
režie, scénář: Ondřej Adler Bezouška
rekvizity: Kateřina Běhanová
klapka: Eliška Michalová
kamera: Ondřej Adler Bezouška, Kateřina Běhanová, Karel Novák
střih, 2D efekty: Ondřej Adler Bezouška
externí spolupráce: Historické Budějovice (FB stránka)

vystupují
Alena Popperová
Ondřej Adler Bezouška
Kateřina Běhanová

speciální poděkování
- plk. Mgr. Martině Rouskové za možnost natáčet v interiéru vazební věznice České Budějovice
- JUDr. Milanu Tripesovi za možnost natáčet ve vstupní hale soudu v Českých Budějovicích

Synopse:
Alena Popperová se narodila roku 1932. Žila v Českých Budějovicích a po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava, na vlastní kůži zažila perzekuci nacistů a jejich nenávist vůči židovské menšině. V následujících třech epizodách se vypravíme do oněch časů a pohlédneme do jedněch z nejhorších chvil našeho státu v dobách Druhé světové války.

Zopakování velké historie není tématem tohoto dokumentu. Tím je naopak osobní lidský pohled samotných účastníků a jejich pohledu do doby, o níž se dnes učí pouze v kontextech různých velkých bitev a politických rozhodnutí.

Celý dokument vznikl za spolupráce dokumentárního spolku Paranormal tým z.s. a Historické Budějovice, jenž dodaly faktické informace k některým osobnostem s nimiž se pamětnice setkala a několik historických fotografií z doby, o níž dokument pojednává.

 

PO STOPÁCH MINULOSTI: PŘÍBĚH ALENY POPPEROVÉ
část první: 1932 - říjen 1944

První epizoda nás seznamuje se životem pamětnice v dobách předválečných. Jak se život lišil od toho protektorátního, a jak začátek Druhé světové války doléhal na její život a zda-li si uvědomovala, co všechno se z historického hlediska děje.

Jak čas postupuje, časy se horší. S Heydrichem dochází k realizaci tzv. konečného řešení dohodnutého ve vile ve Wannsee. Následky těchto rozhodnutí Alena pocítí až roku 1944, kdy vypuká pro ni to největší peklo... 

Speciální poděkování za natočení první epizody patří ředitelce vazební věznice České Budějovice: plk. Mgr. Martině Rouskové a JUDr. Milanu Tripesovi z Krajského soudu v Českých Budějovicích za povolení natáčení v tamních prostorách.

 

 

PO STOPÁCH MINULOSTI: PŘÍBĚH ALENY POPPEROVÉ
část druhá: říjen 1944 - únor 1945

Konec války se neodvartně blíží. Kleště okolo Třetí říše se stále více svírají. Ovšem ani to persekuce českého obyvatelstva ze strany okupantů nezastaví. Alena prožívá nejtěžší chvíle života. Je to ovšem pouhý začátek celé série nešťastných událostí, které jí nejen zformují pro budoucí život, ale hlavně přetvoří celý její doposavadní život.

V prosinci 1944 Alena opouští rodné České Budějovice a jede do Prahy, kde žije se strýcem Arnoštem Vlašimským a jeho manželkou, slavnou herečkou Vlastou Matulovou. A to v místech, kde 14. února 1945 se má odehrát jeden z největších náletů na Prahu...

 

PO STOPÁCH MINULOSTI: PŘÍBĚH ALENY POPPEROVÉ
část třetí: únor 1945 - květen 1945

Praha k jaru 1945 připomíná sud se střelným prachem k němuž hoří roznětka. To napětí se chystá co nevydět propuknout v dnes tzv. Pražské povstání. Nenávist vůči nacistům se začíná otevřeně ventilovat v konkrétních činech. Jak na toto vzpomíná účastnice těchto událostí? A jak moc se její život s osvobozením mění od toho Prvorepublikového? To se dozvíte v poslední části tohoto třídílného dokumentu.

Speciální poděkování za natočení této epizody patří paní ředitelce, plk. Mgr. Martině Rouskové za povolení natáčení ve vazební věznici České Budějovice. Velice si tohoto skutku vážíme.

 

BONUS
VYSTŘIŽENÉ SCÉNY

Dvě vystřižené scény, které se nevešly do poslední části dokumentární trilogie.

 

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU