Jdi na obsah Jdi na menu
 


článek: Vyšetřování v Táborském domě „Rybárna“ (19.-20.10.2013)

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

Místo: Tábor
Noc: 19.-20.10.2013
Technika: 2x Kamery, 2x Ghostmetry, EMF digitální měřič, teploměr, fotoaparát, stereo diktafon, osvětlení, UV osvětlení, kyvadlo.
Vyšetřovatelé: Michaela Mindlová, Ondřej Bezouška
Nezávislý pozorovatel: Michal M.
Svědkové – Průvodci: Jindřich H., Marcela Z.

 pa191163.jpg

Psal se začátek září, když jsme na našich webových stránkách uveřejnili soutěž. Z této soutěže vyšli tři vítězové. Dne devatenáctého října se uskutečnilo natáčení s prvním z nich. 

Samotné stavení patřící místnímu rybářskému klubu, stojí u vody. Jde o dvoupatrový starší dům s byty, podle stylu vystavěn někdy na přelomu 19-20. století, či v první polovině 20. století.

Dovnitř nás doprovází jeden ze dvou svědků: pan Jindřich H., díky němuž se na toto místo můžeme podívat. O malou chvíli později se k nám připojuje i energetická paní Marcela Z., jenž nám do kamery popisuje paranormální zážitky, o kterých si drtivá většina vyšetřovatelů paranormálních jevů může nechat jenom zdát.

Paní Marcela nám sděluje, že jedné noci šla okolo jedenácté na záchod. Musela tudíž vyjít ze svého bytu a jít přes chodbu. Ve druhém patře přímým pohledem zaregistrovala bílou postavu muže, jenž si dal vztyčený ukazováček před rty a následně ukázal nad sebe, na půdu. Svědkyně neváhala a okamžitě utekla domu. Později místním popisovala vzhled této postavy a zjistila, že se jednalo o policistu, co zde bydlel a před zhruba deseti lety se na půdě oběsil.

Místo, kde Marcela Z. spatřila ducha mrtvého policisty.

To však není první paranormální úkaz. Marcela pokračuje a vypravuje, že se zde ani zvířatům nedaří. Jsou neklidní, stresovaní, což si bere po čase i cenu nejvyšší. Jindřich H. zase popisuje, že často koutkem oka spatřuje jakési siluety, co se v noci míhají po chodbách. Opět se hovoří hlavně o druhém patře. A nejde jen o vizuální kontakt, ale i o pohybování s předměty. Svědek nám před kamerou popisuje, jak jedné noci z ničeho nic hlasitě praštilo okno, jakoby s ním někdo prásknul.

Smrt policisty však nebyla jediná, která se zde udála. Ve druhém patře domu zemřel i jeden z majitelů bytu, jehož tělo bylo nalezeno až za delší časový úsek.

S kamerou se snažíme za denního svitu maximum natočit. Místo působí staře, ale nikoli depresivně. Depresivní je nedávná historie, ovšem bez ní se jedná o starý využívaný dům, který mnohé pamatuje a jenž zažil mnoho dobrých i špatných majitelů. A v jeho zdech je též zapuštěno mnoho různých emocí, které tu tito lidé zanechali.

Balíme věci, ještě pořizujeme nějaké fotky a s očekáváním se připravujeme na noc.

pa191145.jpg

Je okolo půl desáté, když dorážíme na místo. K našemu prvotnímu šoku nás však vítá nečekaná oslava narozenin, které zde má jeden místní obyvatel. Hudba hraje nahlas, jde slyšet smích, jásot linoucí se z oken prvního patra. Přesně to, co zrovna nepomáhá naciťování a diktafónovým nahrávkám už vůbec ne. Přesto si bereme všechno vybavení a jdeme na půdu. Tam mezi trámy a pověšenými hadicemi vybalujeme techniku. Alespoň zde panuje větší klid, který je čas od času stejnak přerušen nějakým šramocením z oslav pod námi.

Vyšetřování začíná. Na půdě je Ondřej, Michala, přizvaný pozorovatel: Miloš M. a svědek Jindřich H. Svědkyně Marcela Z. odmítla na půdu vstoupit. Má z ní až moc velký respekt.

Oslava narozenin nás trochu vykolejila, protože jsme ji nikdo nečekal. To způsobilo menší počáteční zmatky, kdy Ondřej nedokázal najít část vybavení, díky čemuž v prvních minutách způsoboval více hluku, než si sám přál.

pa191201.jpg

První návštěva půdy se jevila klidně. Teploměr zaznamenal mírný pokles teplot, ale šlo spíše o následky nočního chladu, než o paranormální původ. Po nějaké době se tedy vracíme do druhého patra, kde i přes hlasitou hudbu, která se rozléhá domem, pokračujeme ve vyšetřování. Je po jedenácté hodině, když náhle se ghostmetr umístěný u schodiště rozbliká. Těsně před tím a následně opakovaně poté, Marcela Z., která se zde k nám připojila, pociťuje návaly chladu, stísňující pocity, že jí někdo pozoruje, či že se jí snaží dotknout. Podobné pocity zažívá i vyšetřovatelka Michaela Mindlová, nicméně vyšetřovatel Ondřej Bezouška je nesdílí. Přesto se snaží racionálně vysvětlit zablikání ghostmetru. Mobil nikdo zapnutý nemá. Internetové připojení také v blízkosti nikde není a všude okolo jsou tlusté zdi. Racionální vysvětlení pro tento úkaz, který se dokonce opakuje, prostě ne a ne přijít.

Po hodině se ještě jednou Ondřej s Michaelou vracejí na půdu, kde se pokoušejí komunikovat s druhou stranou. Zároveň určují přibližné místo, kde se policista mohl oběsit. Jde o okrajovou část půdy, kde jsou trámy vyšší, než v ostatních částech domu. Přesto ale zde stále vládne klid a možní duchové nereagují ani na výzvy a provokaci. Vracíme se tedy opět do druhého patra, kde krátce na to se nám ghostmetr znovu rozbliká. Zajímavostí tentokrát je, že EMF digitální měřič je hned vedle, ale hodnoty, které rozblikaly diodový K2 (slouží též k měření elektromagnetických polí) tento citlivější přístroj vůbec nezaznamenal. Pokud tedy logika selhávala u vysvětlení pouhého zablikání K2, nyní logika sešla rovnou do sklepení.

pa191214.jpg

Ač vyšetřování přináší pozitivní výsledky, oslava ne a ne skončit. Naopak, máme pocit, že se opilí jedinci rozlézají po celém domě. Z tohoto důvodu vyšetřování ukončujeme, aniž bychom se dostali do prvního patra.

Podle některých teorií podporuje paranormální jevy voda. Tento dům na vodní hladině doslova stojí a obtéká ho místní říčka. Ostatně přídomek: „Rybárna“ nevznikl jen tak. Pokud tedy na tomto něco pravdy je, zřejmě nás v budoucnu budou čekat zajímavé zážitky. Ano, do Táborské „Rybárny“ se jednou plánujeme vrátit. Ať už kvůli průzkumu v prvním patře, tak i kvůli zážitkům, které přijdou s naprostým tichem. Málokteré místo totiž v noci působí tak ponuře.

pa191266.jpg

Ač vyšetřování tentokrát odhalilo zvýšenou paranormální aktivitu, výsledný verdikt bohužel nemůžeme vyřknout. Danou noc v daném domě bylo až moc živo díky živým, než abychom plně vnímali mrtvé. Přesto zde jsme řadu věcí zaznamenali. Ovšem pro výsledný verdikt se důkazy i vhodné vyšetřovací podmínky musí setkat. Jedině tak si budeme jistí prezentovanými výsledky.

Prozatím se z Táborského domu loučíme. Ale už dnes se těšíme na návrat. Sbohem jsme „Rybárně“ ještě nedali.

pa191167.jpg

ZÁVĚR VYŠETŘOVÁNÍ:

Nestanoven z důvodu přílišného ruchu, který nedovolil plně objekt prozkoumat.

 

ZPĚT NA HLAVNÍ MENU

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vyšetřování v "Rybárně" 19.-20.10.2013