Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemná místa

1. 9. 2015

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg 

 

tajemna-mista.png

Název série: Tajemná místa
rok výroby: 2015
počet epizod: 8
režie: Ondřej Bezouška, Kateřina Běhanová, Tomáš Bastl, Eliška Michalová
produkce: Ondřej Bezouška
scénář: Ondřej Bezouška
kamera: Ondřej Bezouška, Tomáš Bastl, Eliška Michalová, Kateřina Běhanová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tajemná místa 1. díl - České Budějovice

Svět kolem nás je naplněn tajuplnými a ponurými příběhy, které dělají obyčejná místa tajemná. A právě o nich si zde budeme povídat. Budou to příběhy někdy skutečné, jindy se skutečnosti různě vzdalující.

V první epizodě se zaměříme na České Budějovice. Královské město založené Přemyslem Otakarem II. letos slaví 750. narozeniny. Jaké tajemné příběhy o nich vznikly? To se dozvíte v tomto díle.

V tomto díle uvidíte následující místa:

1) Bludný kámen na náměstí Přemysla Otakara II.

2) Černá věž

3) Kostel Nanebevzetí Panny Marie

4) Staroměstský kostel a hřbitov

režie: Ondřej Bezouška

 

Tajemná místa 2. díl - jihozápadní Morava

Svět kolem nás je naplněn tajuplnými a ponurými příběhy, které dělají obyčejná místa tajemná. A právě o nich si zde budeme povídat. Budou to příběhy někdy skutečné, jindy se skutečnosti různě vzdalující.

V této epizodě se vypravíme na jihozápadní Moravu, kde se seznámíme se zaniklou obcí se strašidelnou pověstí. Dále pak navštívíme mlýn, v němž tragicky zaniklo několik dětských životů. Závan smrti a konce života nasajeme v jedné pozoruhodné hrobce a podíváme se na jeden židovský hřbitov.

režie: Tomáš Bastl

 

 

Tajemná místa 3. díl - Karviná první část

Karviná jako tajemné místo je někdy pro svůj těžký průmysl opomíjená. Má ale celou řadu tajuplných zajímavostí a informací, které stojí za to si připomenout. Je jich dokonce tolik, že tomuto místu budeme věnovat rovnou dvě epizody. V té dnešní se zaměříme hlouběji do historie a podíváme se na zoubek příběhům doby, kdy zemím ještě vládli císaři a králové.

režie: Kateřina Běhanová

 

Tajemná místa 4. díl - Budějovický okres

V této epizodě zavítáme na tři lokality. Nejprve se seznámíme s jihočeským Stonehenge. Poté zamíříme do podzemí Eliášovy štoly. A nakonec nás přiková věž Železná panna.

režie: Eliška Michalová

 

Tajemná místa 5. díl - Třeboň

Třeboň je krásné městečko obklopené rybníky, které odkazují na slavnou minulost celého jihočeského kraje. Ten do roku 1611 vlastnili Rožmberkové. Proto se podíváme na historii tohoto místa, jeho známé i méně známé tajemné pověsti a samozřejmě si i něco povíme o zakladateli rybníkářství: Jakubu Krčínu z Jelčan a místní tajemné Schwarzenberské hrobce, včetně jednoho tragického osudu spojeného s Napoleonem Bonapartem.

režie: Ondřej Bezouška

 

Tajemná místa 6. díl - Český krumlov

Tato epizoda se zaměří na město s druhým největším zámeckým komplexem v České republice. Český Krumlov je historickou perlou oceněnou členstvím v UNESCU. Nejen jeho architektura, ale i tajemné příběhy tvoří přenádhernou mystickou atmosféru tohoto místa. A my si o něm nyní povíme.

režie: Ondřej Bezouška

 

Tajemná místa 7. díl - Karviná druhá část

V sedmé epizodě se budeme opět věnovat Karviné. Podíváme se na příběhy z městské části Ráj a Karviné-Doly. Seznámíme se s tragickými příběhy 19. a 20. století a povíme si něco o původní Karvinné.

režie: Kateřina Běhanová

 

Tajemná místa 8. díl - Praha

V posledním díle první série Tajemných míst se podíváme do matičky Prahy. Samotného centra tajemností na našem území. Toto město má tolik mystických příběhů a pověstí, že by z toho šla udělat samostatná série. Proto my se tentokrát zaměříme na Prahu jako tajemné místo druhé poloviny 16. století a první polovině století 17. Dozvíme se něco o místě, kde byl vystavěn letohrádek Hvězda. Seznámíme se s Rabi Löwem a Rudolfem II. Habsburským. A zúčastníme se bitvy na Bílé hoře. 

režie: Ondřej Bezouška

 

ZPĚT NA HLAVNÍ MENU