Jdi na obsah Jdi na menu

Krmení

 

 

                Obecné složení jejich stravy vyplývá z toho, že všichni klokani patří mezi býložravce. Zjednodušeně by se dalo říct, že to je stejné, jako kdyby jste chovali králíky.  Chov je v tomto ohledu velice nenáročný.

Léto

                Jestliže máte dostatečně velký výběh a v ještě zdroj vody, tak se na ně můžete prakticky chodit jen dívat a kontrolovat. Bohatě si vystačí s travním porostem. Pokud je prostor malý, měli by jste jim trávu pravidelně dodávatbetynka.jpg. Zpestření jídelníčku mohou zabezpečit různé druhy ovoce nebo zeleniny případně natě z ní. Mají rádi mrkev, petržel, jablka, hrušky, švestky, třešně - prakticky žerou vše co spadne ze stromu do výběhu. Je to zajímaví pohled, když okoušou třešeň nebo švestku a pecku vyplivnou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

   10-zasobnik.jpg                                                                                                                                                                                                                               Budou vděčni i za zrno, jako je pšenice, oves (loupaný), kukuřici .. Já jsem na to pořídil krmítko pro slepice, do kterého jim připravím směs, kterou promíchám s granulemi pro králíky, které zabezpečí přísun vitamínů a minerálů. Naplněný zásobník jim vydrží zhruba týden až 10 dnů.

 

 

 

   

                Velkou pochoutkou jsou větve listnatých stromů. Tyto dokážou ohlodat během pár hodin tak, že na nichdsc_9603.jpg nezbude ani kousek kůry.  Nejvíce jim u nás chutnají větve třešní, ale nepohrdnou ani dalšími ovocnými stromy popř. vrbou apod. Je třeba to vyzkoušet. Letos mi roste u domu kukuřice, ze které žerou, jak vlastní klasy, tak i listy. Na začátku žrali i stvoly, teď už jsou trochu zmlsaní.

                Jako pamlsek dostávají každý den kousek tvrdého rohlíku nebo piškot.

                Samozřejmě mají v krmelci celoročně seno, v letě spíše jako doplněk potravy.

dsc_9586.jpg

 

 

 

 

 

Zima

         

      Není v tom žádný velký rozdíl. Zásobník s výše uvedenou směsí mají i přes zimu, akorát ho častěji kontroluji a doplňuji. Tráva se nahrazuje větším množstvím sena. Větvičky dostávají bez listů, ale jim stačí ta kůra. Moc možností jak nahradit zelenou stravu není, takže využívám také větve z jehličnanů, které dokonale oberou. Nevíte co s vánočním stromečkem, dejte ho do výběhu ke klokanům. Jen si musíte být jisti že na něm nezůstaly žádné háčky, šňůrky apod.

                Občas si zahraju v marketu na bezdomovce a vybírám popelnice v sekci ovoce - zelenina, ale ne moc často. Kdoví čím je to ošetřeno.

                Dejte pozor na dostatek vody. Když jsou větší mrazy, měním ji 2x denně protože během 1 -2 hod zamrzne.