Vosí hnízda (včelí úly)
Suroviny na tmavou hmotu:
200 g namletých piškotů
120 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 kávové lžičky kakaa
100 g změklého másla
2 - 3 polévkové lžíce rumu
2 - 3 polévkové lžíce mléka
Náplň:
80 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
2 - 4 kávové lžičky rumu
Na dokončení:
cukr moučka na obalení těsta (vysypání formičky)
celé kulaté piškoty na dno hnízda
Postup:
Všechny suroviny na tmavou hmotu dáme do mísy a ručně prohněteme. Je dobré nechat do druhého dne uležet v lednici (ale dá se zpracovat i okamžitě, když spěcháme).
Na náplň vyšleháme máslo s cukrem, přidáme žloutek a po kapkách rum (jen tolik, aby náplň nebyla tekutá). Náplň dáme do zdobícího sáčku, aby se s ní lépe pracovalo.
Vosí hnízda tvoříme tak, že z tmavé hmoty uděláme kuličku, kterou obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formičky. Můžeme postupovat i tak, že formičku pořádně vysypeme moučkovým cukrem a do ní pak vložíme neobalenou kuličku. Postup si vyberte sami, co vám bude víc vyhovovat, mně se osvědčila spíš obalená kulička.
Do hmoty ve formě pak uděláme kulatým koncem vařečky důlek - tak akorát velký na náplň - ne až na dno a ne zas moc velký. Do důlku vstříkneme náplň maximálně po okraj (pokud bychom dali moc, piškot by se přilepil k náplni a ne k hnízdu a pak by tam nemusel držet).
Nakonec vezmeme piškot a přilepíme ho zespodu na hnízdo tak, abychom hnízdo mohli postavit na jeho rovnou plošku (kdo to náhodou vůbec nezná).
No a nakonec vyklepneme z formičky - pokud nám to nejde, můžeme si pomoct tím, že shora do formičky klepneme vařečkou (někdy musíme klepat víc, někdy míň, někdy vůbec - hodně záleží, jak jsme obalili kuličku nebo vysypali formičku moučk. cukrem).
Hnízda skladujeme v chladu.
TIP :
Když dělám hnízda pro děti, tak místo rumu do tmavé hmoty i do náplně dávám jen rumovou příchuť - asi tak jednu kávovou lžičku. Tím pádem ale do těsta musíme přidat o něco víc mléka - jednu až dvě lžíce podle konzistence těsta.