Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sifu Lamar Davis

                              Sifu LAMAR M.DAVIS II.
 
Sifu Lamar M. Davis II. a jeho asociace Hardcore Jeet Kune Do se zabývá šířením a propagací Jeet Kune Do v jeho původní podobě tak, jak jej vyučoval sám Bruce Lee.
 
Sifu Lamar M. Davis II se věnuje bojovým uměním již 56 let, z toho 46 let výhradně bojovým metodám Bruce Lee - Jun Fan Gung Fu a Jeet Kune Do.
Je certifikovaným Senior Instruktorem pod 5ti originálními studenty Bruce Lee.
Jeho vlastní pojetí originálních učení Bruce nese jméno Hardcore Jeet Kune Do a jeho osnovy výuky obsahují všechny 3 období vývoje bojových metod Bruce Lee.
Jedná se čistě o reálnou pouliční sebeobranu, bez jakéhokoliv sebemenšího sportovního, nebo soutěžního aspektu.
Cílem je naučit studenty efektivně se ubránit případným násilníkům na ulici.

Sifu Lamar M. Davis II se narodil 8. srpna roku 1957 v Newnan, Georgia.

Krátce po té se jeho rodina přestěhovala do Alabamy, kde také vyrůstal.

S bojovými uměními začal již ve věku deseti let, a to se shotokan karate a kodokan judo.

Byl to právě Bruce Lee v roli Kata v televizním seriálu Green Hornet, kdo v něm probudil horlivý zájem o bojová umění. Od té doby začal nakupovat obrovské množství časopisů na toto téma, mezi ně patřily mimo jiné čísla časopisu Black Belt, ve kterých se objevovaly i články Bruce Leeho.

Když měla epizoda seriálu Longstreet s názvem „Cesta zastavujícít pěsti” v televizi premiéru, seděl Lamar před obrazovkou televize s dychtivým očekáváním! Bylo to neuvěřitelné! Bruce Lee v podstatě hrál sám sebe a vysvětlil Jeet Kune Do přímo v této show! Po shlédnutí této epizody následovaly bezesné noci. Ve svém nitru věděl, že za každou cenu se jednou stane instruktorem tohoto neuvěřitelného umění “Jeet Kune Do”!

V době kdy mu bylo 15 let, aktivně trénoval styly jako Northern Shaolin Gung Fu (Gung Fu severských Shaolinů), Ed Parker’s Kenpo (Kenpo Eda Parkera), Tae Kwon Do a Tang Soo Do. Ve všech pak dosáhl instruktorského stupně. Protože ještě nemohl trénovat Jeet Kune Do, snažil se tak alespoň samostudiem učit z jakýchkoliv dostupných materiálů. Díky tomu se mu podařilo vyvinout některé potřebné atributy pro Jeet Kune Do.

Jeho velkým snem bylo trénovat s Brucem osobně. Avšak vycestovat za ním a po nějakou dobu s ním trénovat bylo pro něj v jeho letech finančně téměř nemožné. Pro jeho velké překvapení však od rodičů dostal jedinečnou nabídku. Jako dárek k jeho 18. narozeninám si mohl vybrat buď vlastní automobil, nebo zajištění financí potřebných ke splnění svého snu. Bohužel náhlá a nečekaná smrt Sijo Bruce Lee záměr Lamara nakonec nadobro pohřbila.

Jeho novým cílem tak bylo vyhledat co nejvíce těch, kteří s Brucem osobně trénovali, trénovat s nimi a zjistit, jaké byly jejich jedinečné schopnosti. Věděl, že pokud by chtěl získat úplný obraz bojové metody Bruce Lee, musel by najít studenty ze všech tří období vývoje (Seattle, Oakland a L.A. Chinatown). V té době byl již certifikovaným instruktorem pod Sifu Josephem I. Cowlesem (období Seattle). Také měl za sebou tréninky a semináře s Danem Inosantem a Richardem Bustillem (oba z období L.A. Chinatown). Prostřednictvím jejich výcviku se mimo jiné seznámil s tím, co později začalo být známé jako cesta „JKD konceptů” postavených na základech a principech umění Bruce Leeho.

V průběhu dalších čtrnácti let (1984 – 1998) měl Lamar tu čest trénovat a trávit čas s takovými jmény první generace studentů Bruce Leeho jakými byli Patrick Strong, Jesse Glover, Ed Hart, Leo Fong, Howard Williams, Jerry Poteet, Steve Golden, Ted Wong, Joe Lewis, a v neposlední řadě Taky Kimura a Roy Hollingsworth z Jun Fan Gung Fu Institute v Seattlu. Tyto zkušenosti byly pro Lamara neocenitelné, a pomohly mu dát dohromady mnoho dalších kousků komplexní skládačky.

V roce 1991 byl Sifu Lamar M. Davis II uveden do celosvětové síně slávy bojových umění (World Martial Arts Hall of Fame) jako Jeet Kune Do instruktor roku.

To bylo pro něj velké překvapení, protože takovou věc vůbec nečekal!

Zúčastnil se slavnostní ceremonie, která se konala v Akronu, Ohio, kde se při té příležitosti setkal s blízkými přáteli Bruce Lee, se Sensei Georgem Dillmanem a Sensei Wally Jayem. V roce 1995 byl Sifu Davis opět oceněn, tentokrát tzv. “Master Instructor Award”, což je jedno z nejvyšších možných ocenění v daném odvětví, a téměř neslýchané pro někoho, komu je při udělení méně než 40 let!

V roce 2004 byl pak uveden do další síně slávy (Universal Martial Arts Hall of Fame) jako Jeet Kune Do Sifu roku.

Na konci 90. let vstupem do organizace, známé jako Jun Fan Jeet Kune Do (také někdy uváděna jako “Jádro“) a účastněním se jejích akcí, Lamar poznal a trénoval s originálními studenty Bruce Leeho jako byli Bob Bremer, Pete Jacobs, Daniel Lee, Herb Jackson, Joe Allen, George Lee, David William Cox a studenty druhé generace jako byli Tim Tackett, Chris Kent, Andrew Kimura a Greglon Lee. Na jedné z těchto akcí, Sifu Davis obdržel certifikát, udělující mu hodnost “Full Instructor” v Jeet Kune Do.

Dnes je Sifu Lamar M. Davis II jako jediný na světě certifikovaný Full Instructor v Jun Fan Gung Fu a Jeet Kune Do pod pěti původními studenty Bruce Leeho:

Sifu Joseph I. Cowles – období Seattle
Sifu Patrick Strong – období Seattle
Sifu Leo T. Fong – období Oakland
Sifu Jerry Poteet – období L.A. Chinatown
Sifu Steve Golden – období L.A. Chinatown

V důsledku svého tréninku s více než dvaceti původními studenty Bruce Lee, si Sifu Davis osvojil kompletní osnovy výuky ze Seattle, Oakland a L.A. Chinatown poboček Jun Fan Gung Fu Institute.
O své rozsáhlé znalosti se s ostatními dělí prostřednictvím své organizace Hardcore Jeet Kune Do Chinese Gung Fu Association formou seminářů, výukových DVD a článků. Za svou kariéru Sifu Davis napsal nespočet článků pro věhlasné časopisy o bojových uměních (Black Belt, Bruce Lee magazine, Inside Kung Fu, Inside Karate, Jun Fan Journal, Kicksider, Fighter, Martial Arts Illustrated, Wing Chun Illustrated, a další).

Jeho vlastní kniha, Jeet Kune Do Scientific Streetfighting, byla vydána v roce 2000 a sklidila velký úspěch.

V poslední době se přednostně věnuje svým studentům a jejich pravidelným skupinovým výukám, po celém světě také vyučuje na svých seminářích a pravidelně kvartálně pořádá intenzivní tréninkové kempy.

Sám pak sponzoruje nepravidelné semináře se speciálními hosty ze světa Jeet Kune Do (např. rok 2013 – Tommy Carruthers, Leo Fong).

V neposlední řadě pod značkou DragonBlast vlastnoručně vyrábí a prodává kvalitní tréninkové náčiní a pomůcky pro Jun Fan Jeet Kune Do a Wing Chun Gung Fu.

Do budoucna by chtěl začít natáčet online lekce Jeet Kune Do a dále šířit jedinečné dědictví Sijo Bruce Lee .

Sifu Leo T. Fong & Sifu Lamar M. Davis II

UPDATE: Dne 21. září roku 2014 Sifu Leo T. Fong slavnostně povýšil Sifu Lamara M. Davise II na Level 9/Master Instructor v Jun Fan Gung Fu/Jeet Kune Do a jeho vlastním systému, Wei Kuen Do. Sifu Davis se tak stal jediným člověkem na světě s touto hodností.

 

 

BOJOVÉ UMĚNÍ LEGENDÁRNÍHO BRUCE LEE HARDCORE JEET KUNE DO V ČESKÉ REPUBLICE

 
Rozhovor se Sifu Lamarem M. Davisem II. –  zakladatelem Hardcore Jeet Kune Do
 
Co je Jeet Kune Do ?
Jeet Kune Do – znamená v kantonské Čínštině – „Cesta zastavující pěsti“ – jedná se o pouliční sebeobranné umění vytvořené legendárním bojovníkem a hercem Brucem Lee v USA v roce 1967. Hlavním znakem tohoto umění je: 1. jednoduchost, 2. přímočarost a za 3. neklasický přístup k tréninku a k boji. Jeet Kune Do není sport, je to bojové umění, které slouží jako reálná sebeobrana k co nejrychlejší eliminaci protivníka. Trénuje se v botách a není neobvyklé vidět cvičence JKD v normálním oblečení jako na ulici. Bruce Lee sám uvedl, že Jeet Kune Do je složeno převážně z technik, principů a teorií Wing Chun , evropského šermu a západního Boxu. Wing Chun tvoří 50-60% osnov výuky JKD, dále evropský šerm tvoří 20-25% osnov výuky, západní Box 15% osnov výuky. Zbylých 5-10% osnov výuky tvoří funkční techniky různých bojových umění. Je třeba si uvědomit, že JKD má specifické osnovy výuky, jako je bojový postoj, specifické úderové metody, energy/sensitivity drilly a pět cest útoku podle Bruce Leeho. To, že někdo kombinuje Wing Chun, šerm a box ještě není JKD. Je nutno pochopit, jak do sebe jednotlivé věci zapadají a co tím Bruce Lee skutečně myslel, jinak to není JKD. Každá z Bruce Leeho škol ve Spojených Státech (všechny známé jako Jun Fan Gung Fu Institute) mají konkrétní studijní plán, kterého se studenti drží. Hardcore Jeet Kune Do  osnovy obsahují studijní materiál všech období, ve kterých Bruce Lee vyučoval a řídí se přesně tím, co Bruce Lee skutečně vyvinul, trénoval a učil. Všechno do sebe hladce zapadá a funguje bezchybně, pokud víte, co děláte a chápete mechaniku pohybu.
 

Kdy jste se narodil a kdy jste začal s tréninkem bojových umění?
Narodil jsem se 8.8. 1957 v Newman, stát Georgia a s bojovými uměními jsem začal v 10-ti letech.

Jaké styly jste trénoval před Jeet Kune Do?
Trénoval jsem Wing Chun Kung-Fu, Kung – Fu Severní Šaolin, Kung – Fu Kudlanka nábožná, Tang Soo Do , Taekwondo, Ed Parker ´s Kenpo Karate, Shotokan Karate, Kodokan Judo, Filipínské Kali, Filipínské Kuntao a Escrimu. Dosáhl jsem stupně Instruktora v sedmi různých bojových uměních.

Jak dlouho trénujete Jeet Kune Do?
Nedělám nic jiného než Jun Fan Gung Fu/Jeet Kune Do od roku 1978, to znamená, že se už 42 let věnuji metodám boje podle Bruce Leeho.

Se kterými všemi žáky Bruce Leeho jste trénoval?
Trénoval jsem s mnoha studenty Bruce Leeho a strávil jsem stovky hodin diskuzí s nimi o Bruceovi a jeho Jeet Kune Do. Jsem certifikován jako Full Senior Master Instruktor pod pěti originálními žáky Bruce Leeho. Nikdo jiný na světě tohle nemůže říci. Bruce Leeho bojové umění prošlo čtyřmi fázemi vývoje:  Hong Kongské období, kde se Bruce Lee učil Wing Chun Kung – Fu Seattle, Washington období, kde Bruce Lee rozvinul Jun Fan Gung – Fu (Bruce Leeho čínské jméno bylo Lee Jun Fan, takže Jun Fan Gung – Fu znamená Kung-Fu Bruce Leeho) období Oakland v Kalifornii, kde se Jun Fan Gung – Fu vyvinulo v Jeet Kune Do  období Los Angeles v Kalifornii, kde se Jeet Kune Do plně vyvinulo.
Mým cílem bylo stát se certifikovaným Instruktorem JKD pod vedením žáků ze všech čtyř období výuky Bruce Leeho (Seattle, Oakland, Los Angeles), abych mohl učit celý systém. Svého cíle jsem dosáhl. Jsem certifikovám Sifu Josephem Cowlesem a Sifu Patrickem Strongem z období Seattle, Sifu Leo Fongem z období Oakland, Sifu Jerry Poteetem a Sifu Stevem Goldenem z období Los Angeles. Moje poslední povýšení bylo 21. září 2014. Sifu Leo Fong mě povýšil na úroveň 9 Master Instruktor. Toto je nejvyšší pocta celé mé kariéry bojovníka.

Jaké jsou vaše oblíbené techniky v Jeet Kune Do ?
Vpich prsty do očí, přímý přední úder, úder hřbetem dlaně tzv. backfist, přímý kop, boční kop, obloukový kop a zastavující přímý kop patou. Všechny tyto údery jsou velmi přímé a zničující. Mohou být zasazeny velmi rychle bez zaváhání a přemisťování. Bruce Lee jednou prohlásil, že byste měli být schopni udeřit z jakékoliv pozice, ve které se nacházíte. Pro mě všechny tyto techniky znamenají nejrychlejší a nejpřímější možnosti vedení útoku. To je přesně to, o čem Jeet Kune Do je. Ubránit se rychle a dostat se domů živý.

Proč jste si vybral právě Jeet Kune Do za svoje bojové umění?
Díky jeho praktičnosti. Je to nejpraktičtější a nejpřímější sebeobranné bojové umění, jaké jsem kdy viděl. Nic jiného se mu nevyrovná s výjimkou možná Wing Chun Gung Fu.  Jeet Kune Do je jen o pouliční sebeobraně, která byla vždy mým hlavním zájmem.

Proč si myslíte, že je pro vás Jeet Kune Do nejlepší?
Jak stárneme, měli bychom si být jisti, že naše bojové umění bude v souladu s námi. Když se u vás objeví fyzikální změny ve vlastnostech (síla, rychlost, pružnost, mobilita, hbitost – stárneme). Jeet Kune Do je bojové umění, kde záleží nejvíce na technické zručnosti a psychické odolnosti, takže jsem si jist, že budu schopen používat toto umění až do chvíle, než opustím tento svět.

Použil jste někdy Jeet Kune Do v sebeobraně na ulici?
Ano, hodněkrát. Jsem rád, že mě nikdy nezklamalo a mohu říci, že jsem nikdy nebyl zraněn ve skutečném boji. Od mých 21 do 54 let jsem pracoval jako ochranka v soukromém bezpečnostním sektoru. V této práci vyvstalo mnoho situací, kde jsem byl nucen vyzkoušet své bojové schopnosti a vyvázl jsem vždy bez újmy na zdraví právě díky Jeet Kune Do.

Co si myslíte o budoucnosti Jeet Kune Do v České Republice?
Myslím si, že Jeet Kune Do, nebo přesněji Hardcore Jeet Kune Do má velmi jasnou budoucnost v České Republice. Pomalu se zde vyvíjí silná základna a v současné době mám v ČR dva své zástupce. V Praze je to Radek Jonáš, který je pode mnou Full Instructor  a v Brně působí David Volánek, který je pode mnou také Full  Instructor . Oba tito jmenovaní tvrdě pracují na tom, aby se Hardcore Jeet Kune Do rozšířilo v České Republice. Opravdu se těším na moji další návštěvu v Praze, abych pomohl Hardcore Jeet Kune Do v České Republice se plně rozvinout pod mým vedením.

Co byste na závěr doporučil všem zájemcům o Jeet Kune Do v České Republice?
Doporučil bych jim vyzkoušet si náš program Hardcore Jeet Kune Do. Naše asociace Hardcore Jeet Kune Do stále přijímá nové zájemce o toto jedinečné bojové umění a já chci předat Jeet Kune Do v jeho původní formě, která byla vyučována Brucem Leem.

Doufám, že i nadále budu jezdit do České Republiky vyučovat své Hardcore Jeet Kune Do a budeme se společně rozvíjet a růst ještě mnoho let.

Je tu velký potenciál a já bych rád oslovil ty, kteří mají skutečný zájem cvičit originální Jeet Kune Do podle metod Bruce Lee.

Rád bych po celém světě vybudoval silné základny tohoto umění, aby zde zůstal odkaz Jeet Kune Do pro další generace.

Pokud budeme všichni spolupracovat, všechno je možné. Pokud má někdo zájem dozvědět se více informací o mně, mých produktech (knihy, DVD, pomůcky na cvičení Jeet Kune Do a o mé asociaci Hardcore Jeet Kune Do), můžete navštívit moje webové stránky www.HJKDCGFA.com, nebo mi můžete napsat na mail: Sifu@HardcoreJKD.com nebo SciFight@icloud.com

Děkuji Sifu za pěkný rozhovor a ať se vám daří.

I já vám děkuji, bylo mi potěšením a těším se na svoji další návštěvu České Republiky.
 

Tréninky s naším Sifu Lamarem Davisem u něho v Oneontě - stát Alabama

img_4834.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_5356.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_5010.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5012.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5489.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5492.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5482.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5488.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5487.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5484.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5358.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5467.jpg

 

 

 

 

 

 

img_4861.jpg

 

 

 

 

 

 

img_4983.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5429.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5532.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5496.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5341.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5528.jpg

 

 

 

 

 

 

img_5554.jpg