Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rituály - výměna garderoby

7. 9. 2013

Rituály magického podzimu

 

Výměna garderoby

Tak jako na podzim listnaté stromy shazují své listy, aby si přes zimu odpočinuly a na jaře jim mohly vypučet krásné, nové a svěží výhonky, i my bychom se měli věnovat očistě. Očistě od starého, uschlého. Toho, co nepotřebujeme. Týká se to: jak našeho těla, tak i 
"obalu" našeho těla, jímž je náš pokoj, byt či dům.

Podzimní deštivé dny jsou jako dělané k tomu, aby si člověk v klidu sedl, dal si šálek čaje a zrekapituloval, co se mu povedlo a nepovedlo. Co bude v budoucnu potřebovat, co je životaschopné a co už v našem životě nechceme. Je to skvělý čas na očistu - protřídění oblečení a věcí ve skříních (využijeme přesunu a výměny letní garderoby za zimní), vymetení pavučin z knih a časopisů. Kolikrát jste si je za poslední dobu četly? Ztotožňujete se s myšlenkami v nich uvedenými? Nebo vás obklopují jako ty pavučiny a nedovolí vám  hnout se z místa, jako mouše v nich lapené? Nezaslouží si, abychom jim pořídili parádní jízdenku směr sběrný dvůr?

Zavřete oči, pusťte si příjemnou hudbu a představujte si, jak otevíráte okno. Nadechujete se svěžího vzduchu a pak vše nepotřebné, vše co vás tíží a svazuje, letí otevřeným oknem ven. Klidně si můžete pomoci pohybem, rukama. Vnímejte tu úlevu, jak se Váš byt i tělo můžou nadechnout.

Tak, a teď stačí "maličkost", zrealizovat tuto očistnou kúru. Při této akci pomůže, nakopne - rychlá, energická hudba a hodně světla. Pokud to jde, zkuste i něco fyzicky vyhodit z okna (opatrně!).

Já tak nedávno vyhazovala starý rozřezaný koberec a byl to až euforický pocit úlevy (samozřejmě, že věci pod oknem jsem pak odklidila do kontejneru).

Až to budete mít, odměňte se. A vnímejte, jak se vám lépe dýchá, jak se snáz kráčí kupředu.

 

Napsáno pro Poetrii na podzim v roce 2007

 

Pokud chcete i Vy pomoct vyčistit Váš domov či hlavu nebo jen zjistit, co Vám drhne doma či v životě, napište mi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář