Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brambory s cibulí na balzamico octu - Al Forno

17. 10. 2013

 Červená cibule a brambory Al Forno (v troubě) s pečeným vepřovým masem

Recept je z pořadu Jamie vaří doma č.1 (Jamie at Home), video č.3 Cibule (stopáž 7:40-16:00)

  • Obtížnost: jednoduché
  • Počet porcí: 6
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 1 hodina 20 minut
  • Doba celkem: 1 hodina 30 minut

cibule_brambory_al_forno.jpg 

Toto jídlo využívá hodně octa balzamico, ale věřte mi, funguje to opravdu dobře! Cibule a brambory jsou pečené v octě, což je křupavé, tmavé, lepkavé a sladké. Červená cibule má krásnou barvu a sladkost, ale funguje také se žlutou cibulí. Brambory a cibule se dají jíst také jako samostatné jídlo např. na večeři, mohou se podávat s vepřovým, hovězím nebo jehněčím masem.

 

Brambory a ciblule Al Forno2013-10-18-14.44.43-hdr.jpg

  • 1,5 kg středně velkých („voskových“) brambor - oloupané a rozčtvrcené
  • 5 kusů středně velké červené cibule - oloupaná a rozčtvrcená (funguje i žlutá cibule)
  • olivový olej
  • 200 g másla
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu – lístky otrhat a nakrájet (když není, lze použít i sušený) 
  • 1 palička česneku - rozčtvrcená (když je česnek mladý a čerstvý) nebo rozdrcená
  • 1 a 1/2 šálku (cca 3 dcl) levného octa balsamico
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

 

 

Vepřová pečeně

  • 1,5 kg vepřové rolované plece (bez kůže, ale s podkožním tukem, na který uděláme nožem mřížku)
  • 1 kus středně velké červené cibule - oloupané a rozčtvrcené
  • 6 stroužků česneku
  • 2 kusy řapíkatého celeru (není nutné)
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu - najemno nasekaných listů
  • 1 hrst (2 polévkové lžíce) semínek fenyklu (nadrcená v hmoždíři)
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 4 kusy bobkového listu
  • 2 sklenice bílého vína (4 dcl)

Postup:

·         Rozehřejte troubu na 200°C a dejte do ní rozehřát 2 pekáčky, jeden na brambory, druhý na maso.

·         Brambory oloupejte, nakrájejte na ¼ a dejte do hrnce s vroucí a osolenou vodou a povařte asi 5-8 minut. Brambory sceďte, cibuli oloupejte a nakrájejte menší kousky napůl, větší na ¼.

·         Nasekejte polovinu rozmarýnu a rozsypte po prkénku, přidejte sůl, čerstvě namletý pepř a rozdrcená semínka fenyklu. Maso obalte ve směsi koření a pořádně koření vtlačte do masa, aby na něm drželo. Maso zarolujte.

·         Vemte pekáč na maso (rozpálený z trouby nebo ho rozpalte na větším hořáku na sporáku) a nalijte do něj trochu olivového oleje. Vložte vepřové maso tukem dolů a celý kus masa opečte,z každé strany asi minutu. Přidejte zbytek směsi koření, celé stroužky česneku, cibuli, celer a bobkový list do pánve kolem masa (česnek v celku, cibule na ¼, zelenina nedovolí, aby maso v zapékací nádobě vyschlo). Vložte na spodní rošt v troubě a pečte asi 50-60 minut. Během pečení maso postupně podlévejte. Na posledních 20 minut je vhodné maso přikrýt (alobal, voskovaný pečící papír)

·         Vemte druhý pekáček na brambory rozpálený z trouby a nalijte trochu olivového oleje. Přidejte máslo, rozmarýn a česnek. Přidejte brambory a vše zamíchejte. Přidejte cibuli a všechen balzamikový ocet. Dochuťte solí a pepřem. Během asi 5 minut trochu zredukujte balzamikový ocet (na sporáku, ale jde to i v troubě). Poté vložte na horní rošt v troubě a pečte asi 50 minut, dokud brambory a cibule neztmavnou a nebudou lepkavé a křupavé. Brambory je vhodné průběžně míchat.

·         Po hodině pečení vyndejte vepřovou pečeni na prkénko a nechte jej asi 10-15 minut odpočinout. Z pekáče s výpekem slijte přebytečný olej, rozmačkejte česnek a cibuli, aby se šťáva z nich uvolnila do výpeku. Přidejte bílé víno a zahříváním tekutinu zredukujte na polovinu (na sporáku nebo v troubě). Dochuťte solí. Před podáváním lze omáčku scedit.

·         Vepřové maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Servírujte s balsamicovými brambory a přelijte šťávou z masa s vínem.

 

Záludnosti:

·         Budete potřebovat 2 pekáčky, jeden na maso, druhý na cibuli s bramborami, jídlo se peče najednou. Pokud nemáte dost místa v troubě (2 rošty), je potřeba pekáčky menší, aby se vešly vedle sebe, jinak se doba přípravy protáhne ještě o další hodinu.

·         Nejdříve obalit cibuli a brambory v bylinkách a oleji, až pak zalít balzamico octem. Péct opravdu na vyšší teplotu, jinak cibule nezkaramelizuje a jídlo bude cítit octem a bude kyselé.

 

  

Modifikace:

·         brambory lze doplnit např. o dýni (Hokkaidó) nebo patizon.

 

 

Vepřové_v_pánvi

 

 

 

 

 

 

 

 

Upečené_vepřové

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář