Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE POČÍTAČŮ

První počítače

Prvním strojem, který' bývá označován za počítač, byl ENIAC, dokončený v roce 1945 v USA. Byl postaven z 19000 aktivních prvků (elektronek), byl chlazen dvěma leteckými motory a zabíral celou halu. Byl to počítač pouze na ma­tematické výpočty. Sloužil hlavně k propočtům nových typu zbraní.

Základy konstrukce počítačů položil John von Neumann •; 1903-1957). Podle jeho koncepce se počítač skládá z několika základních funkčních částí: z paměti, procesoru (tenkrát řadiče a aritme­tické jednotky), vstupních a výstupních zařízení. Pro reprezentaci všech údajů se používá dvojková soustava, tedy pouze nuly a jedničky.

  Vývoj v dalších létech

♦   40. léta - měly velikost haly, sestavené byly z elektronek a sloužily pro vojenské účely,

♦   50. léta - vešly se do místnosti, vyrobeny byly z tranzistorů a využívaly se pro vojenské účely a pro hromadné zpracování dat,

♦   60. léta - měly velikost skříně, pro výrobu byly použity integrované obvody, sloužil pro hro­madné zpracování dat a vědecké výpočty,

♦   70. léta - vešly se do malé skříně, byly vyrobeny z lepších integrovaných obvodů, našly uplatnění v ekonomice a vědě,

♦   80. léta - měly velikost krabice, používaly mikroprocesory, pronikaly do všech oblastí zpracování a přenosu informací,

♦   od 90. let - dosáhly velikosti sešitu A4, činnost zajišťuje výkonnější mikroprocesor, pronikly do všech oblastí zpracování informací, hromadně se objevuje ve školství a v domácnostech

 První osobní počítače (PC)

IBM pochopila, že počítače mají možnost kancelářského a ekonomického nasazení a vyvi­nula v roce 1981 počítač IBM PC (pí si - osobní počítač), který měl velikost krabice na stole.

Měl na svou dobu rozsáhlou operační paměť, procesor od firmy INTEL, dvě disketové mechaniky, byl rozšiřitelný, umožňoval slušné zobrazení na monitoru, prostě byl použitelný v profesionální praxi. Při výběru operačního systé­mu zvolili firmu Microsoft (majitel Bili Gates). Ta vytvořila diskový operační systém DOS, který (stále mírně vylepšovaný) oživoval všechny PC kompatibilní počítače do roku 1995. Firma Microsoft je dnes největší softwarovou firmou na světě a pan Bili Gates je jedním z nejbohatších lidí na světě.

Dnes mikropočítače kompatibilní se standardem IBM PC, tvoří asi 90 % všech mikropočítačů.

Druhou poměrně rozšířenou, s nimi nekompa­tibilní skupinou (jiný procesor, operační systém), jsou počítače firmy Apple (asi 8 % počítačů). Ostatní druhy mikropočítačů jsou v současnosti z hlediska rozšíření pro nás nepodstatné.

  Počítače typu APPLE

Firma Apple uvedla v roce 1979 na trh počítač Apple Macintosh (mekintoš). Macintosh II z roku 1987 pokračoval v trendu firmy - neslučitelný s PC, uživatelsky příjemný, výkonný v počítačové grafice, drahý. Právě pro uživatelskou příjemnost se poměrně značně rozšířil, hlavně v USA. Počítače Apple Macintosh měly od začátku velkou výhodu proti PC - měly operační systém, který využíval grafické (obrázkové) uživatelské rozhraní (tj. ikony a okna). Tam, kde majitel PC musel spouštět většinu programů určených pro počítače typu PC.

  Počítače typu PC

Firma IBM uvedla opět hromadně na trh v roce 1985 výrazně vylepšený model PC s procesorem INTEL 80286 s označením PC AT [pí si ej ty]. Byl mnohem rychlejší než původní PC XT a stal se základem obrovského množství kompatibilních počítačů.

 Windows (okna)

Přelomem, který asi definitivně zvrátil poměr počtu počítačů v drtivé vítězství typu PC, bylo zavedení grafického uživatelského rozhraní Windows, které umožnilo práci s počítačem širšímu okruhu lidí než původní operační systém DOS. Grafické rozhraní Windows 3.1 dobylo svět asi v roce 1992, jeho výkonnější verze podporující práci v síti Windows 3.11 v roce 1993. Uvedení operačního systému Windows 95 bylo dalším výrazným „skokem" v kvalitě a uživatelské příjemnosti počítačů typu PC.

  Další druhy počítačů

♦   Notebook -je přenosný počítač velikosti sešitu A4, který se označuje notebook (noutbuk). Výkonem se blíží svým stolním kolegům, je však poměrně výrazný rozdíl v ceně. Liší se od stolních počítačů hlavně typem obrazovky.

♦   Kapesní počítač se skutečně vejde do kapsy, umožňuje zapisovat texty, plní funkci diáře atd. Mají paměti RAM - instalace aplikací a uklá­dání dokumentů a ROM - uchování operačního systému.

♦   Pracovní stanice - je označení pro nejvý­konnější skupinu osobních počítačů. Mají vysoký výkon, operační systém Windows NT [en tý] nebo UNIX a vysokou cenu. Používají se tam, kde výkon klasických PC nestačí, třeba nro animace, obrovská množství dat. Simulace až tisíců procesorů, dávají výborný výpočetní výkon a mají speciální nasazení. Jejich využití je pro vojenské účely, náročné simulace (např. předpověď počasí) a vědecké výpočty.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář