Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítám Vás na své stránce, kde popisuji své toulky po přírodních zajímavostech (nejen) České republiky. Rád "lezu" ikona.jpgpo všelijakých kopcích, horách, údolími podél řek a potoků. Navštěvuji také přírodní rezervace a jiná chráněná území, kde se snažím vždy zaznamenat fotoaparátem i zdejší faunu a flóru.

Na stránce najdete několik rubrik, vždy však zde popisuji jen ta místa, která jsem sám navštívil. Bydlím v okrese Domažlice, takže logicky nejvíce záznamů bude u míst, nacházejících se nedaleko mého bydliště, tzn. Český les, Plzeňská pahorkatina či Šumava.

Pokud by měl někdo jakýkoliv dotaz, může mě kontaktovat na emailové adrese venca.hrdina@seznam.cz nebo se přidat na mojí stránce o Šumavě na Facebooku

 

Mittagsplatzl, Hennenkobel, Velké Javorské jezero (30.6.2018, Šumava)

23. 12. 2018

Výlet začal ve vesnici Regenhütte, podél řeky Grosser Regen jsem došel do ikonka.jpgosady Seebachschleife, odkud jsem začal stoupat podél potoka Geigenbach až k Velkému Javorskému jezeru. Od jezera jsem vystoupal cestou vedoucí jezerní stěnou na Mittagsplatzl (1340 m n. m.), kde je pěkná vyhlídka na jezero, poté jsem ještě pokračoval na Hennenkobel (965 m n. m.) se skalnatým vrcholem a pěkným výhledem. Nakonec jsem ještě obešel Velké javorské jezero. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2018 | Komentářů: 0

bývalé Knížecí Pláně, Stodůlky, Žďárek a Žďárecké jezírko (23.8.2017, Šumava)

16. 3. 2018

Výlet, který nás zavedl do pohraniční oblasti zaniklých obcí. Z Borových Lad jsme dojeli ikonka.jpgna kolech na Knížecí Pláně, kde se na náhorní planině rozkládala vesnice o několika stech obyvatel a kterou dnes připomíná obnovený hřbitov, po červené značce jsme pak prošli místy, kde stávaly dalši vsi Stodůlky a Žďárek a kolem Žďáreckého jezírka, bývalé plavební nádrže, jsme se vrátili zpět. V Borových Ladech jsme ještě navštívili soví voliéry. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Luzný, Teufelsloch a Martinsklause (26.8.2017, Šumava)

17. 2. 2018

Dnešní výlet začal na konci vesničky Waldhäuser, odkud jsme se vydali po tzv. ikonka.jpgSommerweg na Luzný (1373 m n. m.), horu kuželovitého tvaru s unikátním kamenným mořem na vrcholu a kruhovým výhledem. Další část naší cesty pokračovala po hraničním chodníku až k přechodu Modrý sloup, odkud jsme se vrátili na rozcestí se skleněnou archou a pokračovali k Teufelsloch (Ďáblova díra) a dále k nádržce Martinsklause, odkud jsme došli zpět k autu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Schachten Filz, Rokytecká slať, soutok Rokytky a Roklanského potoka (8.8.2017, Šumava)

3. 2. 2018

Vycházka s Průvodci divočinou, která začínala na Javoří Pile odkud jsme se vydali ikonka.jpgpřes Schachten Filz, slať s revitalizovanými odvodňovací příkopy, na Rokyteckou slať, největší komplex slatí na Modravsku. Navštívili jsme několik jezírek západního vrchoviště této slatě a přes místo, kde se nacházela Rokytecká nádrž jsme se podél toku Rokytky, která protéká nezalesněnou mrazovou kotlinou vydali k jejímu soutoku s Roklanským potokem, blízko kterého stávala rota Soutok. Podél levého břehu Roklanského potoka při okraji Šárecké slatě jsme došli až k potoku Javořímu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Luž, skalní masiv Nonnenfelsen, Hvozd, přehrada Naděje (31.7.2017, Lužické hory)

27. 1. 2018

Třetí den v Lužických horách, kdy jsem zdolal jejich nejvyšší vrchol - horu Luž (793 ikonka.jpgm n. m.), kde se na základech bývalé chaty nachází vyhlídková terasa, pak jsem se vydal prozkoumat skály Nonnenfelsen kousek za hranicemi, vystoupal jsem na pátou nejvyšší horu Hvozd (750 m n. m.) se dvěma vrcholy - jižním s restaurací a severním s rozhlednou a restaurací a den jsem zakončil cestou k údolní přehradě Naděje

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Malý Stožec, Jedlová, Tolštejn, Pěnkavčí vrch (30.7.2017, Lužické hory)

20. 1. 2018

Druhý den v Lužických horách, během kterého jsem zdolal Malý Stožec (659 m n. ikonka.jpgm.), kde jsem bohužel minul hlavní vrchol, Jedlovou (774 m n. m.) - třetí nejvyšší vrchol Lužických hor s restaurací a kamennou rozhlednou, navštívil jsem nejlépe dochovanou zříceninu hradu v Lužických horách - Tolštejn (670 m n. m.) na stejnojmenném skalním suku a výlet jsem zakončil výšlapem na Pěnkavčí vrch (792 m n. m.), druhý nejvyšší vrchol Lužických hor.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Lindbergschachten, Grosser a Kleiner Hahnenbogen, Kiesruck (11.6.2017, Šumava)

13. 1. 2018

Z vesničky Buchenau na německé straně Šumavy jsem se vydal do kopce na ikonka.jpgbývalou  pastvinu Lindbergschachten, odkud jsem došel až na hřeben vybíhající do Německa od Poledníku, navštívil jsem skalku na výběžku hřebenu Grosser Hahnenbogen (1257 m n. m.), kde je dřevěný kříž. Přes horu Kleiner Hahnenbogen (1232 m n. m.) jsem došel na hlavní dnešní cíl, horu Kiesruck (1265 m n. m.), z jejíž vrcholové skály s křížem se otevírají krásné výhledy. Přes skalku na úbočí - Fahnenriegel (1199 m n. m.) jsem se vrátil zpět. Cestou domů jsem se ještě stavil na kosatcové louce na Skelné. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Hraničář, zřícenina Pajrek, přehradní nádrž Nýrsko (13.3.2017, Šumava)

6. 1. 2018

Za pěkného jarního počasí jsem zaparkoval u silnice nad Nýrskou přehradou, přešel ikonka.jpgpo její hrází a vydal se do kopce na vrchol Hraničáře (833 m n. m.), který je součástí vnitrozemského hřebenu, vybíhajícího od státní hranice a z jehož vrcholu jsou dílčí výhledy, druhým cílem byla pak zřícenina hradu Pajrek, ze které se do dnešní doby dochovaly pouze zbytky paláce a věže. Kolem vodní nádrže Nýrsko, která slouží jako zdroj pitné vody jsem se pak zase vrátil zpět.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 1

Nečtinský Špičák, Kozelka, zřícenina Preitenstein (30.4.2017, Rakovnická pahorkatina)

1. 1. 2018

Výlet do Manětínské kotliny, kde jsme se z Nečtin vydali na vrchol čedičového ikonka.jpgkopce Nečtinský Špičák (611 m n. m.), z jehož nezalesněného vrcholu se otevírají hezké výhledy na sousední stolové hory. A právě jedna ze stolových hor - Kozelka (660 m n. m.), byla naším druhým cílem. Na okraji její vrcholové plošiny vystupují skalní stěny a věže s krásným výhledem. Poté jsme ještě navštívili Zámecký vrch (570 m n. m.) se zříceninou hradu Preitenstein a okolí zámku Nečtiny

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Mittagsplatzl a Grosser Arber (23.10.2016, Šumava)

30. 12. 2017

Výlet za pěkného podzimního dne, který začal u Grosser Arbersee, odkud jsme po ikonka.jpgcestě  jezerní stěnou vyšli na vyhlídku na svahu hory Mittagsplatzl (1340 m n. m.), odkud je právě krásně vidět na toto jezero, dále jsme vystoupali na Grosser Arber (1456 m n. m.), nejvyšší horu Šumavy, z jehož rozlehlého vrcholu se otevírají taktéž krásné výhledy, ať už přímo z vrcholové skály, nebo ze skalek na úbočí. Vede sem i lanovka, a je zde možnost občerstvení. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2016 | Komentářů: 0