Jdi na obsah Jdi na menu

Přemluv vnuka

 Krátce před volbami 2010 ovládl mediální prostor klip herců Mádla a Issové »Přemluv bábu«. KSČM tehdy poukazovala na nebezpečí spočívající v hledání jednoduchých řešení a vyvolávání mezigeneračního konfliktu v době, kdy důsledky ekonomické krize postihují mladé i staré. Sociální dopady postihují všechny věkové skupiny, svět nepatří jenom dravému zdravému mládí. Zbudovali jej jejich předci, kteří si zaslouží úctu a ohledy.




Starší nepreferují sociální stát kvůli sobě. Možná už nemohou aktivně budovat nové hodnoty, ale mohou dětem a vnukům předat svoji zkušenost. Uplynuly tři roky, a jsou to právě mladé rodiny a samoživitelky, které se nejčastěji houpou v děravé sociální síti. Čekárny úřadů práce zaplňují čerství absolventi, nabídka ODS na »levné« hypotéky na pořízení bytu je výsměchem těm, kteří se i v dospělosti tísní pod rodičovskou střechou a stravují v jejich kuchyni. Rodičovství se stává hrdinstvím omezujícím na doraz životní úroveň rodičů i širšího příbuzenstva.

Je před volbami a opět nastal čas výzev. Nebudu oslovovat vrstevníky mladých herců, ale generace dříve narozených. Ráda bych hovořila k těm, kteří mají možnost srovnání. Zažili předlistopadový režim s jeho chybami, ale také s bezplatným zdravotnictvím a školstvím. Pamatují svůj start do života v zajištěných rodinách, zájmové sportovní a kulturní mimoškolní vyžití, nástup do prvého zaměstnání odpovídající jejich kvalifikaci hned po ukončení školy. Vzpomenou si nejen na své prvé lásky, ale i na vstup do manželství a založení rodiny v novém bytě, který byl polistopadovými vůdci pohrdlivě nazván králíkárnou. Na to, jak jim novomanželská půjčka pomohla byt zařídit a podpora v mateřství a rodičovství spolu s jeslemi a školkami přispěla k jejich rozhodnutí pořídit si další dítě. Pravda, na auto a dovolenou v Bulharsku si museli pár let počkat, ale zvládli to bez dluhů a exekutorů.

Někdy nadávali na práci: že je jí moc, ne že se ji bojí ztratit, nebo že ji nemají a jinou nemohou získat. Ráda bych se vás v této souvislosti zeptala: proč o tom se svými vnoučaty nemluvíte? Nebo jste uvěřili mediální masáži, že se máte za svůj předlistopadový život stydět? Proč byste měli? Poctivě jste pracovali, vychovávali děti, nekradli.

Vyzývám vás, rodiče a prarodiče: Podělte se s mladšími rodinnými příslušníky o svoje zkušenosti s bezplatným zdravotnictvím a školstvím, s dosažitelnou prací i bydlením. Nepřipusťte opuštění principu solidarity mladých se starými, zdravých s nemocnými, úspěšných s těmi, kterým se ne jejich vinou nedaří. Ukažte, že možná klesla vaše pracovní výkonnost, ale nepřišli jste o paměť. Mladí mají start do života v dnešní společnosti těžší, než jste měli vy. Některých šrámů při získávání vlastních zkušeností je můžete svými zkušenostmi ušetřit. Řekněte jim, že změna možná je, i když nikdo z nás nemá iluze, že bude snadná. Jednou z cest ke změně jsou právě volby. O budoucnosti nerozhoduje velikost billboardů a bonmoty kandidátů. Rozhoduje program, ve kterém se najdete, a dodržování slibů ze strany jeho předkladatele. Seznamte své vnuky s programem Komunistické strany Čech a Moravy!

zdroj halonoviny.cz

Mě nikdo přemouvat nemusí, já mám jasno, jedině KSČM.

 

Pro ty, kdo ten trapnej pavičáckej propagandistickej klip neviděli, zde je odkaz -http://www.youtube.com/watch?v=MLfFhdcXJhA

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář