Jdi na obsah Jdi na menu

Zabraňme sociálnímu výbuchu!

2. 10. 2013

Sociální situace v České republice začíná být neúnosná. Celé skupiny lidí, důchodci, tělesně postižení, rodiny s dětmi, nezaměstnaní, se propadají na pomyslné dno. Sedm let vlády pravice zničilo zemi k nepoznání. Vznikají sociálně výbušná místa, mezi lidmi to vře, nespokojenost narůstá. Jsme svědky nejen demonstrací, ale také násilných střetů, kdy zasahuje policie.




Velkým varováním pro nás všechny, nejen pro politiky, je, že se této nespokojenosti snaží zneužívat extrémisté a populisté. Vyrojily se fašistické bojůvky, které vykřikují rasistická a xenofobní hesla, vyrojili se populisté, kteří slibují nesplnitelné a svůj vlastní mocenský zájem halí do krásných, ale prázdných hesel. Nevěřím tomu, že většina lidí, kteří protestovali v sociálně vyloučených lokalitách, jsou rasisté a xenofobové. Ale právě oni se velmi výrazně snaží na nespokojenosti lidí přiživit.

Musíme si jasně říct, v čem tkví hlavní problém. Není nutné provádět rozsáhlé analýzy a šetření. Nedávný průzkum ukázal, co nejvíce občany trápí. Je to nezaměstnanost, je to strach, že druhý den přijdou o práci. Nezaměstnaných stále přibývá, postiženi jsou všichni bez rozdílu rasy, náboženství nebo přesvědčení. Hrozivá je nezaměstnanost mladých lidí, ale i těch, kteří se blíží důchodovému věku. Mezi lidmi narůstá to nejhorší, co může být. Beznaděj.

KSČM si je plně tohoto stavu vědoma. A bije na poplach. Víme, že hrozí velký sociální výbuch. Stačí se podívat na Ostravsko, které doslova vytěžil miliardář Zdeněk Bakala. Bohužel, i s pomocí ČSSD, která neváhala předat Bakalovi desítky tisíc bývalých bytů OKD.

Pravice už ukázala, jak si řešení ekonomických a sociálních problémů představuje. Škrty, asociální reformy a faktická likvidace českého průmyslu. Ano, to je politika pravice.

Komunisté nabízí zcela jiný recept. Klíčem je nastartování ekonomického růstu a obnova solidarity ve společnosti.

Nezaměstnanost výrazně snížíme jen promyšlenou hospodářskou politikou, podporou postižených regionů. Stát se musí přestat bát být aktivním hráčem na ekonomickém poli. KSČM bude prosazovat rozvoj sociálních služeb, které mohou být i významným faktorem zaměstnanosti. Stát musí podpořit české zemědělce a potravinářské výrobce, průmyslové podniky, investice do malého a středního podnikání. Ano, i komunisté podporují malé živnostníky, kteří mohou ve své obci a městě vytvářet pracovní místa. Naopak říkáme ne nadnárodním společnostem, které jak kobylky spasou krajinu kolem sebe, a pak odletí do další země.

KSČM se v žádném případě nebude bát i boje s exekutory, kteří bez jakýchkoliv zábran odírají lidi, kteří se do špatné finanční situace nedostali vlastní vinou. Musíme zatočit s lichvou, s nehoráznými úroky a vymahačskými praktikami. Lidé, kteří se octli v sociálních problémech, nesmí být obětí vymahačů.

Prosadíme zákon o sociálním bydlení. Musí skončit doba zlatých dolů v podobě ubytoven vykutálených podnikatelů. Stát se nesmí bát investovat do startovacích bytů pro mladé rodiny nebo do bydlení pro seniory, kteří si nemohou dovolit platit drahý nájem.

Společenskou solidaritu hodláme obnovit pomocí znovuzavedení progresivního zdanění. Prostě, rovné dani zvoní hrana. Vydáme se cestou spravedlivého zdanění. Bohatí nemohou platit stejné daně jako ti s nízkými příjmy.

Pravice už nyní vykřikuje, že plány levice přivedou zemi na buben. Opak je pravdou. Promyšlený systém podpory ekonomiky zacílený na rozumné investice oživí české hospodářství a vytvoří nová pracovní místa.

Musíme znovu nastartovat naši zemi, vrátit lidem důstojnost. Jen tak zabráníme tomu, aby se v českých městech a obcích roztahovali rasisté a xenofobové. Vím, že realizace těchto plánů vyžaduje odvahu. Mohu ubezpečit, že KSČM jí má dostatek.

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář