Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis

                                                                                                                                     

            

                                           Iveta Bartošová

  

                                    1-foto_schmiedberger_204547.jpg   

 

  Povolání: Zpěvačka, herečka
  Datum narození: 08.dubna 1966
  Místo narození: Čeladná, Československo
  Znamení: Beran


Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Čeladné (okres Frýdek - Místek). Má o 15 minut starší sestru Ivanu a o 2 roky staršího bratra Lumíra.

 

- Již během studií na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm začala zpívat s poloprofesionální kapelou Dianthus a studovala zpěv a hru na klavír u profesora Fryščáka na Lidové konzervatoři v Ostravě.

V roce 1983 zvítězila v okresním kole pěvecké soutěže Talent v Novém Jičíně a postoupila do krajského kola v Třinci, kde obsadila druhou příčku. Souběžně s Talentem se v Třinci konala soutěž Zlatá loutna, na níž Iveta obsadila rovněž druhé místo. Tyto úspěchy ji kvalifikovaly na festival Mladá píseň Jihlava 1983, kde si vyzpívala 4. místo a Cenu poroty za interpretační výkon. V Jihlavě se také poprvé potkala s Petrem Sepešim, s nímž vytvořila úspěšný pěvecký pár. Oba mladí zpěváci vystupovali s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, Golemem a hostovali ve skupině Kroky Františka Janečka. 29. července 1985 však Petr zahynul při autonehodě a Iveta se na půl roku odmlčela. Na podzim 1985 vydala firma Supraphon jejich album Knoflíky lásky.

- Začátkem roku 1986 začala Iveta svou kratičkou spolupráci se skupinou Balet (výrazně uspěla písnička Hej pane diskžokej) a poté s Kroky Františka Janečka (hit Léto). Trvale pak zakotvila na jaře 1987, již jako čerstvá zlatá slavice za rok 1986, v Orchestru Ladislava Štaidla. V červnu 1987 odstartoval Ivetin první koncertní program Variace a koncem roku vyšlo její první sólové album I. B. - Iveta Bartošová, jež bylo v následujícím roce oceněno zlatou deskou Supraphonu. Novinkové album Blízko nás (Supraphon, 1989) provázel nejen nový koncertní program I. B. 89, ale také televizní minirecitál Jenom sen. Na následujícím koncertním turné Iveta 90 již Ivetu doprovázela její vlastní kapela DR IBB (Dara Rolincová, Iveta Bartošová Band). Současně Ivetě vyšly dvě dlouhohrající desky - dětským posluchačům bylo určeno album lidovek Zpívání s Ivetou (Supraphon, 1990), na zahraniční trh putovaly anglické verze nejúspěšnějších písní Closer Now (Supraphon, 1990).

- V letech 1991 - 1992 se Iveta představila v nejnáročnějším koncertním turné své dosavadní kariéry Iveta poslouchá Luxembourg , v němž se kromě Ivety představili také tanečníci Martin France a Milan Závranský. Současně s oficiální premiérou, která proběhla 19. 5. 1991 v Hudebním divadle v Karlíně již s doprovodnou skupinou Data Band a taneční skupinou CRASH, se na prodejních pultech objevila další Ivetina LP deska s názvem Natur. Ve stejné době vystupovala Iveta ještě v pořadu Pavla Lukeše "Dva z jednoho těsta". Oba projekty provázely mj. i písně z LP desky Natur (Supraphon 1991).

Zatímco Supraphon vydal Ivetě v roce 1992 kompilační album TOP 13, pod hlavičkou Tommü Records vyšel novinkový Václavák.

- Po dřívějším účinkování v televizní pohádkové po opeře Plaváček (Československá televize, 1986) dostala Iveta roku 1993 první filmovou roli - v novém filmu režiséra Jaroslava Soukupa Svatba upírů, který získal Cenu diváků na španělském filmovém festivalu Fantastic Burgos 1994, ztvárnila roli hraběnky Olívie. Závěrečná skladba filmu, Verdiho árie Já se vrátím, byla zařazena i na Ivetino LP Tobě (Supraphon, 1994).

V září 1992 Iveta absolvovala měsíční kurs angličtiny v americkém Houstonu.

-Rok 1994 nebyl pro Ivetu zrovna šťastným. Bulvární média značně rozdmýchávají její aféru s Romanem Třískou a v popředí jejich zájmu je i její dlouholetý vztah k Ladislavu Štaidlovi. Pod vlivem těchto okolností Iveta odchází částečně do ústraní. K radostem toho roku bezesporu patřila smlouva se společností BONTON - Supraphon a natočení jubilejní, v pořadí již desáté LP desky Malé bílé cosi (Bonton - Supraphon, 1994)

S novou deskou Iveta změnila image a opět se vrátila na koncertní pódia s programem 94 TOUR 95. Doprovázela ji skupina GOLEM Jana Václavíka, jako hosté vystoupila rocková kapela Screwballs a Ivetina sestra Ivana, s níž Iveta zpívala nádherný duet S láskou.

V programu nechyběla ani nostalgická hudební vzpomínka na Petra Sepešiho. Derniéra programu proběhla v prosinci 1995 v divadle ABC, již tehdy však bylo jasné, že turné bude pokračovat i v následujícím roce. Na tomto vánočním koncertu v ABC kromě tradičních hostů vystoupilo i pěvecké uskupení M.Singers. Iveta zde obdržela originální ocenění od svého fanklubu - Zlatou desku za více než 250 pro nás nazpívaných písniček.

V dubnu 1996 oslavila své 30. narozeniny, ukončila turné a veškeré své aktivity podřídila promotion novinkového alba Čekám svůj den, které , které vyšlo u firmy Bonton v produkci Ladislava Štaidla a Petra Jandy. Celou desku aranžoval Andrej Šeban, hudebně se na ní podíleli Michal David, Richard Müller aj., textoval Pavel Vrba. Ve stejné době Iveta oficiálně potvrdila své těhotenství . Malý Artur se narodil 11. října 1996 v porodnici v Apolinářské ulici. Zdálo se, že Iveta ukončí svou kariéru profesionální zpěvačky a bude se naplno věnovat synovi a rodině, ale úplně pracovat nepřestala. Vystoupila na několika společenských večerech, objevila se také v sále Hudebního divadla v Karlíně při příležitosti vyhlášení výsledků staronové ankety Český slavík, v níž obsadila 5. místo. Na přelomu roku vydala firma Bonton výběr Ivetiných singlů z let 1984 až 1989 s názvem Medové dny.

Rok 1997 znamenal pro Ivetu první krok k návratu mezi hvězdy první velikosti. Na jaře totiž přijala nabídku skladatele Karla Svobody na účinkování v muzikálu Dracula. V rekordním čase nazkoušela dvojroli Adriany/Sandry a 21. 6. 1997 proběhla její premiéra. Ivetin skvělý výkon ocenili všichni kolegové i příznivci, se stala téměř ztělesněním své role, navíc skvěle skloubila práci se svými mateřskými povinnostmi.

3. října 1997, u příležitosti Draculových 2. narozenin, pokřtila svůj singl Iveta Bartošová v muzikálu Dracula a její písně byly zařazeny také na reedici výběru draculovských árií. 5. 6. 1998 muzikál Dracula v Praze definitivně skončil. Iveta jej však neopustila - od ledna 1999 účinkovala v tomto muzikálu v Bratislavě a od září 1999 cestovala za Draculou do Prešova.

 

- V roce 1998 nazpívala roli Nastěnky pro muzikálovou lední show Mrazík a zúčastnila se uvedení této pohádky ve velkých městech České i Slovenské republiky. Písně z Mrazíka vydala firma Popron. Zatímco firma Sony Music Bonton vydala v reedici album Knoflíky lásky, obohacené o 7 dosud nevydaných písniček z Ivetiných začátků, pod hlavičkou Monitor EMI vyšlo Ivetě nové romantické album Ve jménu lásky.

Romantická deska si brzy získala přívlastek comeback století, stala se jedním z nejprodávanějších hudebních nosičů (75 000 ks)

byla oceněna zlatou a platinovou deskou a Iveta se poprvé představila také jako textařka.

Na jaře 1999 vyšlo toto album v platinové reedici.

 

Pořadí 15. album Bílý kámen (rovněž zlaté) vyšlo 26. 10. 1999 u Monitoru EMI. Iveta opět spolupracovala na textech a také začala komponovat

Kromě práce na vlastním albu Iveta dostává nabídky svých kolegů.S Danielem Hůlkou natočila titulní duet k filmové pohádce Zdeňka Trošky Z pekla štěstí, nazpívala roli lvice Kiary pro disneyovský animovaný film Lví král II a jako moderátorka se představila v zábavném narozeninovém pořadu TV Nova Pět let s vámi.

Neodmítla ani spolupráci s Waltrem Kraftem (duet pro jeho album Azazel) či Martinem Babjakem (duet pro jeho album Poetica) a jako host účinkovala v koncertním turné Daniela Hůlky Živé obrazy.

Za rok 1999 získala 2. místo v anketě Český slavík.

 

Rok 2000 je pro Ivetu především rokem muzikálů.

Nový rok začal úspěšným 2. místem v anketě TýTý za rok 1999. V květnu 2000 odstartovalo v Liberci Ivetino koncertní turné nesoucí název Deník Ivety. Jako hosté zde vystupují Jiří Korn, Daniel Hůlka, Pavel Vítek a průvodce pořadu Richard Genzer.

Zároveň Iveta účinkovala v cyklu pořadů Petra Novotného. Ve víru Vlasty a Frekvence 1.

23. června 2000 Iveta společně s Ilonou Csákovou, Helenou Vondráčkovou, Hanou Hegerovou, Bárou Basikovou a Marcelou Březinovou zpívají v sálu Státní opery Praha na koncertu nesoucí název Královny popu v opeře. Pro podporu byl získán prezidentský páru, který prostřednictvím své nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 přijal nad projektem záštitu.

Začátkem prázdnin Iveta zkouší postavu Sandy pro muzikál Pomáda a koncem léta připravuje novou desku. V Bratislavě 15.9.2000 je slavnostně uvedena Pomáda, která i v následujících měsících má stále velký ohlas.

30.10.2000 vychází nové album s názvem Jedna jediná u vydavatelství Monitor EMI. Novinkové album obsahuje především melodie ze známých pohádek a Iveta na něm nazpívala duety s Petrem Mukem, Karlem Gottem a Petrem Kolářem.

Od začátku podzimu se připravuje na muzikálovou roli Haydée pro nový muzikál Monte Cristo. Jeho realizaci připravil opět Karel Svobada s osvědčeným týmem, který se autorsky podílel na muzikálu Dracula. Do titulní role byl obsazen Daniel Hůlka. Muzikál měl světovou premiéru 13.12.2000. Pro Ivetu rok 2000 vrcholí oceněním v podobě stříbrného slavíka v anketě Český slavík.

O Vánocích se na obrazovkách TV Nova objevil první díl chystané série Ivetiných pořadů s názvem Deníček Ivety B. Druhý díl uvedla Nova v květnu 2001.

 

- Jako moderátorka se Iveta opět představila v červnu 2001 po boku Viléma Čoka na finálovém večeru Mezinárodního hudebního festivalu Děčín 2001 a moderátorské zkušenosti zúročila rovněž jako jedna ze čtyř hvězdných redaktorek Radia Impuls, na jehož vlnách v průběhu roku 2002 uváděla pořad Haló, tady… Iveta Bartošová.

V září 2002 vydala společnost EMI Music album Hej pane diskžokej, na nějž Iveta nově nazpívala své starší hity, ovšem v moderním disko aranžmá. Po dvou měsících prodeje získalo toto CD zlaté ocenění.

Před Vánocemi pak u vydavatelství Fonia vyšlo CD Iveta Bartošová vypráví pohádky Arturovi, které bylo pokřtěno při slavnostním otevření cukrárny Lemon´s Cube ve štěrboholském Europarku, jíž je Iveta spolumajitelkou.

 

- Na jaře 2003 se Iveta představila hned ve dvou muzikálech najednou: Do Kongresového centra Praha se opět (bohužel však jen na půl sezóny) vrátil Dracula, pro nějž Iveta znovu nazkoušela dvojroli Adriany/Sandry, mnohem větší výzvou však pro Ivetu byla role Johanky z Arku ve stejnojmenném muzikálu Ondřeje Soukupa. Bylo jí však umožněno odehrát pouhých 11 představení, poté byl muzikál ukončen. Své podzimní pracovní aktivity Iveta plně podřídila potřebám svého syna Artura, který nastoupil do 1. třídy základní školy.

U EMI Music vyšlo její novinkové, opět diskotékově laděné CD Dráhy hvězd, jehož zlatá reedice se objevila na pultech začátkem roku 2004.

Iveta zkouší muzikál Bídníci (role Madame Thénardiérové) a současně zkouší hlavní ženskou roli v chystané Miss Saigon.

 

- V průběhu své kariéry se Iveta věnuje rovněž charitativní činnosti. Je patronkou nadace Pražské děti, pravidelně spolupracuje s nadačním fondem Kapka naděje, nadací Terezy Maxové či Robin, bývá hostem v benefičních pořadech Chceme žít s vámi, NATAMA, Pomozte dětem, zúčastnila se i koncertů Most naděje a Lidi lidem, uspořádaných na pomoc lidem poškozeným povodněmi v letech 1997 a 2002. V domovské Uhříněvsi rovněž pravidelně organizuje zábavné pořady pro děti.

 

Na jaře 2008 jí v Česku u vydavatelství EMI vyšlo kompilační 3CD "Platinum collection" a na Slovensku výběrové album Gold. Zároveň v té době podnikla koncertní turné nazvané Jsem zpátky.

V dubnu 2008 bylo ohlášeno její účinkování v muzikálu "Mona Lisa" v pražském Divadle Broadway. V tomto muzikálu nakonec však nevystupovala.

V říjnu 2008 vydala u společnosti EMI řadové album nazvané 22 s hity "Jako Fénix" (z muzikálu Mona Lisa) a "Pohádka".

Závěrem roku 2008 byla vyhlášena Skokanem roku v kategorii zpěvačky v anketě Český slavík (posun z 18. na 5. místo).

Dne 5. září 2008 se Iveta Bartošová provdala za Jiřího Pomeje na zámku Hluboká.

 

Následovaly dva roky, v nichž například zářila v taneční soutěži Let´s dance na Slovensku, kde skončila na 4. místě, což je historicky nejvyšší umístění ze všech českých účinkujících. V pražském divadle "Goja Music Hall" začala zkoušet muzikál Děti ráje, ale kvůli vážným zdravotním problémům se jí nakonec musela vzdát.

Na začátku roku 2009 (po 16 letech) vyhrála v prestižní anketě TýTý, což dokazuje, že v určité části publika stále patřila k nejoblíbenějším českým zpěvačkám.

Na podzim 2009 vzniklo v nahrávacím studiu Za vodou vánoční album Když ticho zpívá v produkci Káji Maříka.

Přidala se krize manželství, která byla dovršena rozvodem v říjnu 2010

 

2010

Iveta se začíná znovu objevovat na populární scéně, staví vlastní kapelu pod vedením Ondřeje Gorčíka, v neuvěřitelně krátké době dvou měsíců dává dohromady bonusovou desku Děkuju Vám, Andělové spolu se zpěvákem Jarkem Šimkem, který se stává jejím producentem. CD obsahuje čtyři nové písničky ("Heja Heja", "Děkuju Vám, Andělové", "Až až až" a "S tebou se neloučím"). K ústřední stejnojmenné písni točí v Bratislavě videoklip s režisérem Martinem Grofem. Záhy rozjíždí sérii koncertních vystoupení s názvem Když Iveta zpívá.., kterou zahajuje 4. listopadu v Ostravě, kde je téměř doma. Sklízí tady zasloužené ovoce vestoje nejen za zpěv, ale také za taneční umění, jenž předvádí spolu s tanečníky, tomto turné předvedla mimo jiné i noční divadlo . Konec roku, který byl plný změn, uzavírá vánočními koncerty v Bratislavě (16. prosince) a v místě jejího bydliště Praha - Uhříněvsi (20. prosince).

Učinkuje v televizních pořadech, rádiích a dalších vystoupení jak klubových tak charitativních u nás i na Slovensku.

- Nový rok 2011 vítá se synem Arturem, rodinou a přáteli.

 

2011

V červnu 2011 natočila dvojjazyčný duet se svým tehdejším partnerem Domenicem Martuccim.

V září 2011 dostala opět novou šanci na obnovení kariéry – nazpívat vokály k písni pro film Hranaři, které se ale ve filmu samotném nakonec neobjevily.

 

2012

Během galavečera Česká hvězda 2012 v Hudebním divadle Karlín převzala ocenění “Návrat roku”. Od října 2012 se objevovala v televizní reality show o svém životě, který vysílala bulvární televize Pětka do té doby, než zanikla v lednu 2013. Koncem roku 2012 vychází výběrové Noc je království kde jsou uvedeny dvě studiové novinky.

Není cesty zpátky a Noc je království

 

2013

V březnu vystoupila na plese obětem frenštátské tragédie ve Frenštátě pod Radhoštem .5.dubna Iveta vystoupila v Retro clubu, bulvár opět informoval celou Českou republiku, že vystoupení bylo zrušeno a tak dále... Ale pravda je, že Iveta vystoupila a sklidila velký úspěch. Následovaly další vystoupení v klubu Azzuro v Říčanech, v Lipanech a na diskotéce v Sázavě. Všude sklidila Iveta velký úspěch i když bulvár trval na svém jako obvykle, že vystoupení nedopadla dobře.

Po celé dva roky kdy Ivetu trápily vleklá zranění a zažívací problémy, přes to všechno se snažila vystupovat. V létě se zdravotní stav nevyhnul hospitalizaci v nemocnici. Po 6 týdenní rekonvalescenci začíná Iveta první klubové vystoupení ve Vlašimském Retro Music Baru, fanoušci i diváci jsou překvapení jak skvěle zpívá a vypadá. V září se Iveta provdala za Josefa Rychtáře a její soukromý i profesní život vzkvétá a Iveta míří opět na výsluní kam patří. Rozjíždí koncertní Turné po městech České i Slovenské republiky, první vystoupení začíná 25. listopadu 2013 ve Svitavách. Přicházejí další nabídky televizních společností na různé pořady, mezi nimi i natáčení Vánočního pořadu s jejími vánočními i pohádkovými písněmi. Také Vánoční koncert v Uhříněvském kostele a další vystupování.

2014

V lednu Iveta podstoupila operaci lícní kosti. Po měsíční rekonvalescenci v únoru vystoupila na diskotéce ve Staré Roli, o týden později v Zaječí na I. Retro plese. Fanoušci byli nadšení z návratu Ivety na koncertní podia.


Dne 29. dubna 2014 Iveta svůj život ukončila skokem pod vlak, následkům zranění na místě podlehla.

 

 
 

 

Portrét


Fotoalbum


Poslední fotografie


Kontakt

ivetabklub@seznam.cz

facebook



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 28
Celkem: 2517853
Měsíc: 43740
Den: 2606