Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lhota p. Džbánem 2023

boze-prosim-zehnej-tomuto-kraji.jpg

Renovace kříže
Lhota pod Džbánem
Dne 14. 5. 2023 byl znovu osazen kříž při odbočce na Domoušice 
 
GPS souřadnice:  50.2186436N, 13.7290786E
Fotografie ve fotogalerii tady
 
Podnět k osazení kříže jsem dostal emailem dne 28. 8. 2022 od místní patriotky, paní Andrey Švarcové. Napsala mi, že se velmi zajímá o dobu „minulou“ a má dojednáno s panem starostou Martinem Pinkou, že by chtěli na tomto místě znovu vztyčit kříž, který tu kdysi býval.
Kříž v tomto místě byl zakreslen již v prvním vojenském mapování, tedy přibližně k roku 1770. Přesná pozice původního kříže (dle map) byla zřejmě v protilehlé části křižovatky. Dále se kříž vyskytuje na mapách třetího vojenského mapování. Při posledním mapování z roku 1952 již doložen není.
Důvod jeho dávného vztyčení již těžko dohledáme. Stejně tak asi zůstane otázkou, kdy a proč kříž padl, i když tato záhada by nemusela být nevyřešena, možná se časem najde nějaká zmínka v kronice, či v jiném dokumentu. Na každý pád je dobře, že se do krajiny vrátil. 
Anabáze návratu byla docela jednoduchá. S paní Andreou jsme si vyměnili mnoho mailů a domluvili i osobní schůzku u mne v Berouně. Dohodli jsme se, jaký kříž by se pro danou lokalitu hodil, a taktéž pro něj vybrali vhodný podstavec. Následovalo doladění nápisu na tabulku ke kříži.
Text vyšel z návrhu, který jsem obdržel 1. 4. 2023. Dali jej dohromady nadšenci okolo paní Andrey. Tou dobou jsem měl již zrenovovaný kříž a nechal jsem vyrobit šablonu na nápis.  
chmelovy-kriz.jpgKříž k osazení jsem před lety zakoupil za cenu šrotu od jednoho člověka z Vysočiny. Ten ho získal od technických služeb ze zrušeného hrobu.  Kříž samotný nebyl ve špatném stavu, ale i tak jeho renovace zabrala dost času. Byl holý bez jakéhokoli doplňku. Musel jsem jej tedy doplnit o chybějící díly. Naštěstí za léta, co je renovuji, se značně rozšířil i depozit zlomků a dílů, ze kterých bylo možné čerpat. Soška Krista byla doplněna, stejně tak i spodní soška panny Marie spolu se zadní svatozáří. Tyto komponenty byly použity ze zlomeného kříže stejného typu. Dále bylo potřeba doplnit tabulku pro nápis. 
Vybraný podstavec pod kříž jsem měl již částečně zrenovovaný. Ten jsem získal jako vyhozený a značně poškozený původně ze hřbitova ve Svatém Janu. Vlivem rzi a nabobtnání patky kříže byl v horní části z 1/3 odlomen, a tudíž nekompletní. Nicméně byl velmi hezkého tvaru a navíc vyroben z velmi kvalitního pískovce. Chtěl jsem jej proto zkusit zachránit. 
Musel jsem zvážit postup renovace kamene. Po delším zvažování možných postupů jsem došel k závěru, že jej bude nejlepší doplnit dobarveným betonem. Bylo nutné jej nejdříve očistit a následovala náročná renovace, která byla korunována úspěchem. Zbývalo jen podstavec nakonec ošetřit a natřít barvou. Rozhodl jsem se pro finální černou barvu, a to z několika důvodů: jednak to byla původní barva podstavce, ta se v minulosti často na pískovec aplikovala, a navíc bylo nutné sjednotit barvu po opravě. 
Také bylo nutné ještě vyrobit nerezovou podpěru kříže a vyzkoušet, zda vše k sobě dobře pasuje. Mezi tím jsem dále vedl komunikaci s paní Andreou, která dokázala sehnat dost nadšených pomocníků, kteří vytvořili betonový základ pod sokl. Den osazení nastal 14.5.2023. Přijeli jsme s kamarádem Jardou přesně na smluvenou hodinu a měli možnost setkat se s mnoha milými lidmi, kteří nám pomohli společné dílo dokončit. Navíc jsme se dále domluvili na osazení schůdku pod kříž. I tato akce proběhla velmi dobře včetně následné úpravy okolního terénu. 
 

p1260395.jpg

Na kříži byly provedeny tyto úkony:
odstranění hrubé rzi bruskou s lamelovým kotoučem
čištění drátěným kotoučem
opískování
odstranění původních upínacích šroubů středu kříže, Krista a Panny Marie
odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
výroba nových paprsků z litiny 
výroba zadní nerezové výztuhy 
nátěr všech komponentů základní barvou 
nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
stříbření Krista, svatozáře, postavy Marie
zvýraznění nápisu INRI a lemu tabulky stříbřenkou
zhotovení nápisu na tabulku dle dodané předlohy
kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
osazení do připraveného podstavce
Práce vykonané na podstavci:
přivezení k renovaci 
odstranění mechů a lišejníků
výroba zadního upínacího šroubu
zapuštění nerezových závitových tyčí na chemickou kotvu do hran zlomu
výroba šalování k dolití tvaru
dotvoření pomocí betonové směsi
začištění, tmelení a dobroušení
napuštění konsolidačním přípravkem
nabarvení 
odvoz na místo určení
osazení podstavce na místo
 
Oprava a instalace tohoto kříže mi udělala velkou radost. Velmi si vážím iniciativy z řad místních  dobrovolníků. Vždy mne těší, když impuls k renovaci vzejde z popudu obyvatel místa, kde je kříž instalován. Tito lidé nejsou lhostejní ke krajině a kulturním odkazům předchozích generací. Navíc je jisté, že toto místo mají ve svém srdci a budou v následujících letech o tuto drobnou památku dobře pečovat. Kříž i podstavec byly vyrobeny minimálně před sto lety a já věřím, že dalších sto roků budou shlížet do zdejší malebné krajiny 
Děkuji tímto zejména paní Andree za koordinaci celé akce. Panu faráři Vilému Marku Štěpánovi za to, že se ujal duchovního rozměru. Dále místním dobrovolníkům, ale v neposlední řadě také své manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Dále bych chtěl poděkovat Jardovi Bohatému za pomoc s instalací, Tomáši Vachnovi za výrobu šablon a kamarádovi Karlu Paškovi za to, že se ujal správy těchto mých stránek /kriz.estranky.cz/, na kterých je prezentována má práce. I díky nim mohl být tento renovovaný kříž navrácen na své místo. 
 
Pavel Hobza