Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tetín 2020

Dne 18. 9. 2020 byl osazen opravený křížek v Tetíně při silnici v ulici Župní u č.p. 222

Tento kříž jsem měl v patrnosti již dlouho, ale otálel jsem s jeho renovací, protože na původním litinovém torzu kříže byl umístěn pro doplnění kříž náhradní, s velkým citem nasazený na spodní část. Nechtěl jsem poničit dílo, které někomu dalo velkou práci. Říkal jsem si, že oslovím obec, až tento kříž „dožije“. Byl vyroben ze dřeva a plechu. K mému překvapení se letos na spodní části objevil kříž jiný, provizorní z tenkého ocelového profilu. Nedalo mi to a na jaře jsem zazvonil u č.p. 222 a vyptal se, zda by nevadilo dát kříž do původní celolitinové podoby. K mé radosti s tím majitelka nemovitosti doc. Mgr. Dana Pustinová neměla problém, naopak byla myšlenkou nadšena. Od ní jsem se dozvěděl také něco o historii kříže. 

Nechme nyní promluvit touto cestou ji:
„Křížek byl původně umístěn na zahradě č.p.222 a bývalým majitelem přemístěn na stávající místo. Po válce byla horní litinová část odcizena a zřejmě odnesena do sběru. V roce 1988 při příležitosti oslav 900. výročí založení obce zbylé torzo renovoval nový majitel nemovitosti č.p.222 pan Vladimír Pustina, plukov
ník čsl. letectva v.v., a až do své smrti v roce 2008 se staral o jeho údržbu. Za kříž vysadil také dva smrky, které bylo nutné v roce 2019 porazit. Dosahovaly již k elektrickému vedení. Při tom se dřevěná část kříže poškodila. O dočasnou náhradu se postaral vnuk Petr Pustina.
K historii kříže se váže pouze vyprávění již zemřelého místního faráře, že původně před tímto křížem stával na zahradě kříž dřevěný, umístěný na památku zemřelých husitských bojovníků zraněných při obléhání Karlštejna v lazaretu na místě nynější zahrady.“
Původní podnět umístit kříž na místo husitského lazaretu se zdá být spíše spekulací. Nesporné však je, že se jedná o místo, kde byl kříž již velmi dávno. Dokládají nám to mapy. Tento kříž je totiž zakreslen již  v prvním vojenském mapování, které probíhalo v letech 1764-68.
tetin-prvni-vojenske-mapovani.jpg
V roce 1840 byl kříž zachycen  v indikační skice i v císařském povinném otisku stabilního katastru na obecní pastvině (označeno G.w. - Gemeinde Weiden) podél cesty, poblíž hranice se soukromým pozemkem č. 92 (tehdy Antonína Koubíka), náležejícím k chalupě No. 34. Oproti dnešku byl kříž hrubým odhadem o pět až osm metrů více do svahu. K roku 1938 katastrální mapa zachycuje koupi části pastviny od obce a posun hranice mezi soukromým a obecním vlastnictvím více do silnice. (Někdy v tu dobu byl také postaven dům čp. 222.) Přitom se křížek náhle ocitl na soukromém pozemku - zahradě a pak zřejmě nastalo přenesení křížku na veřejný pozemek, které popisuje paní doc. Pustinová. 
Nyní zpět do přítomnosti. Jak jsem zmínil, majitelka usedlosti nápad na renovaci přivítala. Zbývalo ještě získat povolení od zástupců obce. Na slavnostním otevření komunitního centra dne 30. srpna jsem oslovil pana starostu ing. Martina Hrdličku.
Se svým záměrem jsem ho následně seznámil mailem a začal s kompletací dílů pro kříž. Shodou okolností jsem na konci srpna získal od starosty Hudlic, pana Pavla Hubeného, sokl se spodní částí litinového kříže, totožného s tím na Tetíně. Ten byl
v daleko lepším stavu a kompletnější, a proto jsem se rozhodl jej použít.
Bylo třeba z hudlického podstavce spodní část odvrtat a vysunout, následovala část hledání vrchního chybějícího kusu. Bohužel vzorově stejný jsem neměl, a tak jsem použil jiný, tvarově podobný. Dále bylo nutné najít velikostně vhodnou postavu Krista, tabulku pro nápis a svatozář. Tyto díly jsem dodal z vlastních zásob. Kříž jsem zakoupil na jaře od „bodrého“ Moraváka, pana Antonína, který nejenže mi jej dovezl až do práce, ale ještě přidal dvě lahvičky domácí pálenky se slovy „Tož když máte takové pěkné koníček, tak haby se vám lépe dělalo. Ta moja kříž doma nechťéla a válíl se tam už drahno let, tak jej chtěla hodit do betona, ale to by bylo škoda, dyť je to taková krásná věc, snad se někde ještě hodí!“  
 Výhodou této práce je, že se setkáváte s mnoha milými lidmi.
Po kompletování bylo třeba všechny díly očistit, opískovat, připravit na svaření a pustit se do řádné opravy. Po dokončení svaření a nátěrů jsem ještě konzultoval s panem starostou nápis na tabulku. Doladili jsme spolu podrobnosti okolo instalace a já jsem dostal souhlas k samotné akci. Předem jsem zašel ve středu 16.9. k paní Pustinové domluvit samotnou instalaci na pátek 18.9.  Byla moc ráda. Vyjednal jsem si v práci na pátek dovolenou, abych mohl kříž osadit.
Na místě šlo vše velmi dobře. Po odvrtání spodku původního kříže přišel na řadu podstavec. Bylo nutné ho očistit, natřít konsolidačním přípravkem a následně bílou barvou. Po osazení již jen dokončit drobnosti a dílo bylo hotovo.
Poměrně náročná oprava kříže probíhala v několika etapách, ale byla korunována jeho osazením za pěkného počasí. Znovu vzhlíží do krajiny litinový kříž, úžasný doklad zručnosti a umu našich předků. Radost z této instalace je o to větší, že je v místě tak významném pro naši historii a nachází se v blízkosti Berouna, kde bydlíme. Těší mě, že mohu něco udělat pro kraj, ve kterém je mi dáno žít. 
       
Děkuji tímto zejména své manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Chtěl bych poděkovat i starostovi Hudlic, panu Hubenému za poskytnutí spodku kříže. Také panu starostovi Tetína, panu ing. Hrdličkovi za vstřícné jednání a návrh nápisu. Další poděkování patří paní Daně Pustinové za příjemné přijetí a také kolegovi Tomáši Vachnovi za výrobu šablon, i kamarádovi Karlu Paškovi za to, že se ujal správy těchto stránek kriz.estranky.cz, na kterých je prezentována má práce. A v neposlední řadě Lidmile Fričové za korekturu textů. 
I díky nim mohl být tento renovovaný kříž navrácen na své místo. Tato renovace stejně jako všechny předchozí, které můžete shlédnout v galerii na stránkách, byla financována výhradně z mých vlastních zdrojů.
 
Na kříži byly provedeny tyto úkony:
Demontáž náhrady spodní části kříže ze soklu
Čištění drátěným kotoučem
Opískování
Odstranění původních upínacích šroubů středu kříže a Krista 
Odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
Výroba nových paprsků z litiny a svaření svatozáře
Příprava hlubokých V – výbrusů pro sváry 
Svaření kříže a ostatních litinových dílů
Nátěr všech komponentů základní barvou 
Nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
Stříbření Krista, svatozáře, části kříže 
Zvýraznění nápisu INRI a lemu tabulky stříbřenkou
Zhotovení nápisu na tabulku dle dodané předlohy
Kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
Osazení do připraveného podstavce
 
Práce vykonané na podstavci:
Odvrtání původní části kříže
Odstranění mechů a lišejníků 
Napuštění soklu konsolidačním přípravkem
Natření podstavce bílou barvou