Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejtkův kříž Bítov 2019

Dne 10. 11. 2019 byl osazen renovovaný Nejtkův kříž v Bítově. nejtkuv-kriz-bitov--65-.jpg

Fotografie ve fotogalerii tady.

GPS: 49.9278450N, 14.0652242E

O snaze renovovat tento kříž jsem se dozvěděl při rekonstrukci kříže v Hýskově dne 25. 9. 2019. Následně mne kontaktoval pan Libor Kašička, vylíčil mi důvody pro jeho znovu osazení a prodiskutovali jsme možnosti renovace.  
Původní kříž nechal zbudovat pan Josef Nejtek na začátku 20. století jako poděkování za uzdravení své vážně nemocné manželky Antonie.  5. 10. jsme se sešli na Bítově spolu s Liborem i manželi Čermákovými, kteří jsou příbuznými sedláka Nejtka a současnými majiteli statku, kde byl po dlouhá léta uložen diabasový sokl původního kříže, který vzal zasvé v padesátých letech. Podstavec by si přáli osadit novým křížem a umístit znovu do krajiny. 
Obhlédl jsem stav podstavce a kříže, který měli k dispozici na statku. Kříži chybělo jedno rameno, jinak byl kompletní, včetně tabulky a Krista.
Dohodli jsme se, že pokud dohledají rameno či původní odlomený kříž, dají mi vědět a podle toho se zařídíme a naplánujeme renovaci. Předběžně jsme určili termín osazení na jaro 2020. Již 16. 10. jsem dostal zprávu, že kříž mají kompletní a domluvili jsme se na odvozu kříže a podstavce na 19. 10. 2019. 
Po převozu za asistence pana Čermáka, Libora a mého syna jsem se dal do oprav podstavce, a následně také kříže. Díky pěknému počasí se renovaci povedlo provést docela brzo. Rozhodli jsme se osadit kříž ještě v letošním roce. K umístění kříže bylo vybráno trochu jiné místo než původní, a to z důvodu možného poničení zemědělskou technikou. Na pozemku vedle cesty byl místními dobrovolníky vybetonován základ pro osazení soklu. Po jeho „zavadnutí“ byl určen termín osazení 10. 11. 2019.
Za mlhy podzimního dne jsme se sešli k naložení v Berouně. Po převozu na místo bylo díky velkému počtu pomocných rukou jen otázkou několika minut složení, srovnání podstavce na místo a vztyčení kříže. Po fixaci kříže následovalo skupinové foto zúčastněných a slib, že se na tomto místě sejdeme při slavnostním žehnání. 
Kříž byl slavnostně požehnán 13.6.2020 ve 14:00.

001---2.jpgJosef Nejtek se narodil 6. května 1860 v Bítově čp. 11. Jeho otci (také Josef) bylo v tu dobu 30 let, byl rolník a vedl si zřejmě dobře, koupil statek č. 11 i s polnostmi kromě jiného č.kat. 56 a 58 „u polní koněpruský cesty“. Antonie Nejtková se narodila v rodině gruntovníka Františka Grünwalda 25.4.1867 v Železné čp. 19, což je od Bítova třináct kilometrů. Těžko soudit, kde se potkali, na tu dobu to bylo relativně daleko. Každopádně svatbu měli po třech řádných ohláškách v listopadu 1889 v Železné. Josefovi bylo 29, Antonii 22 let. Nevěsta byla podle tehdejších zákonů nezletilá, ale její otec dal k sňatku souhlas. První děcko – dcera Marie se narodila v únoru 1891. (Zajímavé je, že tato Marie se později provdala r. 1911 za Antonína Proška z Trubína a r. 1918 za Josefa Proška z Trubína, to ale s naším křížkem nesouvisí.) V lednu 1893 se manželům Nejtkovým narodil Josef, zemřel jednoletý. V listopadu 95 přišla Antonie, v listopadu 96 František, v říjnu 98 Františka, a v listopadu 1900 opět Josef. Porod byl asi náročný, malý Josífek také brzo zemřel ani ne tříměsíční. V tu dobu zřejmě Antonie zápasila s nemocí (po porodu?), bylo jí třiatřicet. Po jejím uzdravení nechali manželé Nejtkovi u polní koněpruský cesty postavit kříž. Josef zemřel dvaašedesátiletý v r. 1922, Antonie se nakonec dožila osmdesáti šesti let.

 
Na kříži byly provedeny tyto práce:
 převoz a odstrojení
obroušení hrubých nečistot lamelovým kotoučem
obroušení drátěným kotoučem
opískování na čistou litinu
svaření poškozených částí kříže
nátěr kříže základní a povrchovou barvou
 opískování postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
 opískování tabulky
nátěr tabulky i korpusu základní a povrchovou barvou
zlacení detailů na kříži, zlacení korpusu
zlacení detailů na tabulce a výroba nápisu
výroba zadní podpěry kříže
 
Práce na podstavci:
převoz k opravě
odvrtání patky původního kříže
odstranění nečistot z vertikálních puklin
vylití puklin epoxidem
očištění podstavce drátěným kotoučem a pískováním
natření podstavce konsolidačním přípravkem
výroba nerezové klemy a osazení 
osazení nerezového závitového čepu pro upevnění podpěry
odvoz a osazení na původní místo
 
Vždy jsem velmi potěšen, když aktivita na záchranu drobné kulturní památky vzejde, tak jako zde, z aktivity místních dobrovolníků, kteří mají vztah k místu i historii regionu.
Děkuji tímto také své milované manželce, rodině i ostatním, kteří sdílejí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost podílet se na renovaci tohoto kříže.