Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek u Hudlic 2014

p1110020.jpgDne 27. 9. 2014 byl obnoven křížek na staré křižovatce mezi Hudlicemi a Otročiněvsí

Fotografie ve fotogalerii tady

Práce provedené při rekonstrukci kříže:

·        Obroušení celého kříže

·        Nátěr základní a povrchové barvy

·        Obroušení tabulky
·        Obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
·        Nátěr postavy základní a povrchovou barvou
·        Taktéž nátěr tabulky
·        Napsání nápisu na tabulce a kompletace kříže
·        Vysekání litinové patky z kamene původního kříže
·        Očištění patky původního kříže
·        Srovnání podkladu kamene a přibetonování kamene k podkladu
·        Osazení na původní místo
·        Celková úprava okolí.
 
Vždy, když mám nový kříž, rozhoduji se pro jeho umístění do krajiny. U tohoto kříže jsem dlouho zvažoval, kam by bylo nejvhodnější jej osadit. Kříž jsem měl již opravený a zbývalo vybrat vhodnou lokalitu.
Před nějakou dobou jsem se dozvěděl od svého bratra o soklu po kříži za obcí Hudlice na staré křižovatce cest. A shodou okolností mi stejné místo popsala i manželčina kamarádka, která z Hudlic pochází. Následoval tedy výlet a obhlídka celé lokality. Namístě jsem skutečně kámen nalezl.  A to ne jediný. Evidentně na místě byl již dříve kámen jiný s daleko větším křížem. Kámen z tohoto byl povalen. Ten vzal za své zřejmě v bouřlivých dobách. Původně jsem chtěl kříž umístit do většího kamene, ale jak jsem zjistil, kámen byl již ve špatném stavu a rozpadal se. Byl proto z místa zcela odstraněn. Novější kříž byl osazen pro mne v neznámou dobu, ale místní si na něho ještě vzpomínají. Bylo tedy rozhodnuto osadit do menšího kamene.
Jednoho dne v podvečer na začátku září jsem vyrazil spolu se synem a rodinným přítelem Frantíkem na první pracovní akci, při které jsme vyčistili okolí místa od náletových dřevin, očistili kámen od mechů, které jej značně rozrušovaly a vysekal jsem i patku původního kříže z kamene.
6. 9. jsem vyrazil v brzkých ranních hodinách a jal se dále pokračovat na úpravě místa pro osazení. Bylo potřeba srovnat podkladní kámen, dočistit kámen pro osazení, srovnat jej a přibetonovat ke kameni podkladu. Nyní bylo třeba vyčkat na vhodný den, kdy mohl být kříž umístěn.
Ten den nastal 27. září, kdy jsme spolu s mými dvěma syny vyrazili na místo. Kříž jsem vyklínoval, zalil cementovou kaší, po té jsme kámen nabílili vápnem a to z důvodu zpevnění jeho povrchu a částečně proti uchycení mechů.
Myslím, že se dílo velice podařilo a bude přinášet místním i náhodným kolemjdoucím radost. Tento je v pořadí 9. křížek, který jsme na vlastní náklady zrekonstruovali a znovu osadili.  
Děkuji tímto všem, kteří mi poskytli možnost tento kříž vrátit do krajiny.