Stevia Rebadina
Stévie sladká (Stevia rebaudina) je tropická rostlina, jejíž původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky.
Stévie je jako sladidlo na rozdíl od cukru téměř nekalorické a nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v celé Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960.
Účinky
Stévie redukuje zubní kaz, tím že brzdí růst zubního plaku. V Brazílii je stévie používána jako prostředek ke zlepšení trávení. Tato rostlina má antiseptické vlastnosti, o kterých bylo prokázáno, že urychlují hojicí procesy při kožních poraněních.
Testy dokazují, že antimikrobiální vlastnosti stévie potlačují růst streptokoků a jiných bakterií, což je obzvlášť pozoruhodné, protože některé formy streptokoka se staly rezistentními vůči antibiotikům.
Další studie ukázaly, že stévie zvýšila citlivost na insulin u pokusných krys a může dokonce zvýšit produkci insulinu. Tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky a jejích metabolických projevů. Předběžné studie na lidech ukázaly, že může redukovat hypertenzi, ale jiná studie toto vyvrátila. Je tedy zřejmé, že tato rostlina bude ještě předmětem zkoumání.
Využití
Lístky stévie si můžete osladit čaj i další nápoje nebo jídla. Lze je používat čerstvé, mražené i sušené. Čerstvé obsahují kromě glykosidů stévie také nezanedbatelné množství vitamínů (E, K, P, A, C, , minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) i antioxidantů.