Jdi na obsah Jdi na menu
 


Héra-žárlivá vládkyně Olympu

19. 3. 2014

 Latinsky - Juno

Je nejvyšší starověká řecká bohyně, patřící do olympské dvanáctky. Je sestrou a zároveň manželkou Dia a patronkou manželství a zrození.
Byla uctívána přibližně v letech 800 př. n. l. až do všeobecného přijetí křesťanství. Její postavení je krajně netypické, zastupuje vlastně nejvyšší bohyni (ženské pohlaví), ale přitom její moc nikoli, stejně tak se nám mýty ukazují Héru jako velmi rozporuplnou osobnost. Mezi její schopnosti patřilo měnit podobu, viděla do budoucnosti. Vládla mlhám, bouřím, bleskům. Říká se, že vládla i počasí. Na starosti měla hlavně manželství a právě k ní se modlily manželky. Byla zároveň také velice žárlivá na svého manžela. Například nymfa Io. Zeus ji musel na poslední chvíli proměnit v krávu, aby Héra ji neviděla. Héra ale vše věděla a proto poprosila Dia, aby ji daroval krávu. Nebo bohyně Léto. Když zjistila, že čeká dítě s jejím mužem nakázala všem ostrovům, aby ji nedovolili zůstat nějakou dobu u nich. Ale na ostrov Délos zapomněla.Ze třetí generace bohů se Rheie a Kronovi narodila jako první. Její bratr Zeus se podle mýtu proměnil v kukačku, svedl ji a poté si ji vzal. Porodila mu syna Area, toho však ani jeden z nich, stejně jako ostatní Olympané, neměli příliš v lásce. Dalším je Héfaistos, ale podle některých tradic, ho Héra zplodila sama, na truc Diovým záletům. Někdy se také zmiňuje bohyně věčného mládí Hébé a Eileithýia. O jejich otcovství není také zcela jasno. Mezi Héřiny vlastnosti rozhodně patřila žárlivost, která se projevovala k ženám, s kterými ji Zeus podvedl a pronásledovala také potomky manželova vzplanutí. Zvláště slavným se stalo její pronásledování Herakla.
Byla zobrazována  jako velmi důstojná dáma. Jejím oblíbeným zvířetem byl páv, někdy kukačka a jeřáb. Mezi atributy patřilo žezlo, obětní miska, granátové jablko.
Slavnosti:Heraia – novoroční slavnosti, kdy k jejímu chrámu přijížděli na voze, taženém voly. Ohňové slavnosti v Boiótii, které připomínaly obětování Plataei, Diovy milenky (slavnosti se konaly každé čtyři roky pod Olympem).
        
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář