TOPlist

 

Muzeum

1. 2. 2015

Od května 2012 je v prostorách firmy Mikov veřejnosti otevřeno Muzeum nožířské tradice, součástí expozice je i kancelářská výroba firmy. Tuto část prezentují níže přiložené fotografie z doby otevření muzea, od té doby přibylo pár nových sbírkových předmětů. K této expozici mám několik výhrad, sice chápu, že dnešní zaměření firmy je v prvé řadě nožířská výroba a tudíž i muzeum je především o nožích, to ale nijak nesnižuje význam historie kancelářské výroby.
Celá expozice je neuspořádaná a zmatečná, nové přírůstky jsou ledabyle nastrkány do vitrínek bez ladu a skladu podle toho, kde je zrovna volné místo. V podstatě tomu není věnována žádná větší pozornost, ta je soustředěna na nožířské výrobky.  Další věcí je to, že jsou tam předměty které dle mého názoru nemají s Mikulášovicemi nic společného, možná se mýlím, možná nevím všechno ale co má společného s Mikovem sešívačka zn. Trioh? (viz. stručný přehled dalších výrobců). A pokud se pletu a opravdu má, proč to není uvedeno v nějakém popisku?
Ano, firma Kunert vyráběla v počátcích sešívačky (licence), které se od jiných výrobců z Německa ale i USA liší pouze logem výrobce na tlačítku (IPRO, Esta), později však již přišla se svou vlastní konstrukcí a designem. V žádném archivním materiálu firmy Kunert jsem nenašel jedinou zmínku, že by vyráběla či měla něco společného se značkami Trioh, Soennecken či Leitz.

Na závěr jedna podstatná věc, ani při poslední návštěvě v létě 2014 jsem nikde nezaznamenal jednu jedinou zmínku o firmě J. Kunert & Söhne či o jejím zakladateli, takže návštěvník muzea se na toto téma nedozví vůbec nic. Vystavovat historické výrobky firmy, jejímž je Mikov přímým pokračovatelem bez uvedení souvislostí, na mě působí nepatřičně.

dscf7139.jpg

dscf7142.jpg

dscf7146.jpg

dscf7147-002.jpg

dscf7148.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

thanks

(ronrogers, 29. 5. 2017 6:16)

Good post.Its about museum of cutting tradition details.Thanks for sharing this.Happy for sharing.How can you write this good post?Its an amazing one to read and I am thankful for you to share it with us.Customers satisfies by getting delivery on the time.Happy to read your blog.Are you need essay writing service details?Is anyone there need to make your essay perfect,choose one of the services available on web and try to make an excellent essays.Refer custom essay writing service (https://www.essayguardian.com/).