TOPlist

 

Stručný přehled dalších výrobců

Na našem území se nejčastěji nacházejí historické kancelářské výrobky těchto značek:

Soennecken - tuto firmu založil roku 1875 Friedrich Soennecken v německém Poppelsdorfu. Firma se v této době zabývala výrobou kancelářských potřeb jako: kalamáře, perka do násadek, inkoustová pera, pořadače, děrovačky, kancelářské pryže a mnohé další. V roce 1973 byl vyhlášen na společnost konkurs a výroba v Poppelsdorfu byla ukončena. Ochranná známka přešla na společnost Branion eG, která se k roku 2007 přejmenovala na Soennecken eG. Dnes tato společnost se sídlem v Overathu vyrábí kromě klasických kancelářských potřeb například i inkousty, tonery a digitální paměťová média. V oblasti výroby kancelářských potřeb se jedná o největší výrobní družstvo v Evropě.

"Trioh" -  pod touto obchodní značkou vyráběla ve 30. letech ořezávátka a sešívačky firma Wulff & Sager z Hamburku.

                  trioh.reklama.2015-202010.jpg

                 Vyobrazení z věstníku kancelářských potřeb v roce 1930.

 

Leitz - založena roku 1872 Louisem Leitzem, dnes jako Esselte Leitz GmbH & Co KG se sídlem ve Stuttgartu (od roku 1998 součástí Esselte Group), vyrábí pořadače, rejstříky, archivační krabice, bloky, zápisníky, aktovky na spisy, podložky na psaní, stojany na tužky, stolní děrovačky, stolní sešívačky, odpadkové koše a mnohé další kancelářské potřeby. Z předválečné doby se nejčastěji setkáme s plechovou děrovačkou a litinovým děrovačem.


"DUX" -  tuto obchodní značku používala pro své výrobky firma Möbius & Ruppert z Erlangenu v Bavorsku. Roku 1908 vynalezl Theodor Paul Möbius kónicky vrtané ořezávátko, které bylo jako jedno z prvních vyráběno průmyslově ve velkém. V roce 1922 vznikla společnost Möbius & Ruppert, jenž vyráběla ořezávátka ze syntetické pryskyřice a zinkových odlitků. Společnost dnes své výrobky pro školy a kanceláře, exportuje do více než 75 zemích světa

 

"Jupiter" - společnost Guhl & Harbeck založili 11.2.1867 Heinrich Agust Hermann Guhl a Christian Friedrich Harbeck. Po počáteční a vysoce úspěšné výrobě šicích strojů a psacích strojů ("Hammonia"), byla roku 1896 zahájena výroba ořezávátek "Jupiter". Nejvíce exportovaným modelem byl do 2. světové války Jupiter 2, poslední model Jupiter 2 /51 B byl vyráběn v letech 1955-1970, poté firma zanikla. 

                               jupiter2.jpg


Popek -  firma Oldřich Popek, výroba kancelářských potřeb Podhořany nad Vltavou byla založena roku 1922 Josefem Popkem, později ji převzal jeho syn Oldřich Popek. Po roce 1945 byla firma znárodněna a připojena k podniku Koh-I-Noor - spojené kovoprůmyslové závody, ten zde působil do roku 1955 kdy byla pobočka přesunuta do Prahy. Později byl v továrně umístěn závod kovovýroby Zukov a tato výroba zde byla až do roku 1991, kdy byl objekt továrny restituován. Ve svém logu měla dva bojující šermíře, po znárodnění a začlenění výroby do podniku Koh-i-noor, bylo jako logo na sešívačkách používán „MISS KIN“ (obraz dívky s patentkou Koh-i-noor na místě oka).  zdroj: T. Popková

 

Hema - firma Heinrich Heinrich Metallwarenfabrik z Markkleebergu (Lipsko), vyráběla pod značkou HEMA (Heinrich Markkleeberg) poštovní váhy a později přidala pro export i výrobu stolních ořezávátek, kolem roku 1970 byla začleněna do "VEB Feinwerktechnik Leipzig".

 

"Avanti" -  tuto značku pro stolní ořezávátka používala firma Emil Grantzow z Drážďan. První patent této firmy na ořezávátko s hvězdicovým nožem o vícero břitech (tři, šest, osm) je z roku 1908. Kolem roku 1927 přebírá firmu Emil Grantzow Nachfolger nový majitel Alfred Grahl, jehož jméno dává po roce 1945 vzniknout další značce AGRA. V dobách NDR byla firma v dubnu 1959 přeměněna na výrobní družstvo PGH des Mechanikerhandwerks "Avanti" Dresden (PGH - Produktionsgenossenschaft des Handwerks), které Alfred Grahl nadále vedl až do svého odchodu do důchodu v roce 1964. Roku 1973 byla firma znárodněna a přejmenována na  VEB „AVANTI“ ( VEB - Volkseigene Betrieb). V této době je výroba ořezávátek okrajovou záležitostí.

zaznam-cele-obrazovky-01.08.2017-213505-001.jpg

Dále se u nás vyskytují značky výrobců ořezávátek a sešívaček jako Urko, Garant, Mephisto, Record Junior, Esta, Veltra a další.