Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kupujeme kotě

 

Kupujeme kotě

Přemýšlíte nad koupí kočky?Zvážili jste všechny možné slasti i strasti v soužití s novým členem vaší rodiny?Nabízím vám na této stránce pár svých názoru a zkušenosti,se kterými samozřejmě nemusíte souhlasit.

Proč chceme kočku?

koťataDůležité je uvědomit si,proč kotě kupujeme.Kupovat kotě jen proto,že ho chtějí vaše děti by byla chyba.Kotě musíte chtít především vy a to hlavně proto,že veškerá péče o něj bude ležet na vašich bedrech a tady je také dobré si uvědomit,že nejde o týdny nebo měsíce. Kočky se dožívají průměrně 10.-15.let.

Dospělou kočku nebo kotě?

Většina lidí dá při pořizování kočky přednost kotěti před dospělou kočkou. Koťata jsou neodolatelná,plyšová,měkoučká a zaoblená.Myslet si však,že můžete ještě zformovat jejich povahu podle svého přání by bylo mylné.Povaha koťat je zčásti dána dědičností a pouze částečně závisí na prostředí kde vyrůstá a jak je s ním zacházeno.Jedině,co můžete udělat je pokusit se naučit vašeho miláčka pravidlům které platí u vás doma.

Co vás čeká?

Můžu se vám však zaručit,že s kotětem to není vůbec jednoduché.Kotě je jako malé dítě,všude vleze i do té nejmenší škvíry,kde jak by jste vy předpokládali se nemůže vlézt,leze do květináčů,stahuje ubrusy,špacíruje po kuchyňské lince ,pokud máte doma počítač,určitě se mu bude líbit myš, se kterou se pořád hýbe a taky klávesnice,po které se tak dobře prochází.Drápkama zkouší odolnost vašeho nábytku,sedačky,záclon i závěsů.

Kočku nebo kocoura?

Rozhodujete se mezi kočkou nebo kocourkem?Na první pohled patrným rozdílem je jejich vzhled.Kocouři jsou ve všech ohledech impozantnější než kočky. Povahou se však příliš neliší-existují příjemní i méně příjemní kocouři a totéž platí i pro jejich protějšky.Jest-li že plánujete založit chov, musíte si vybrat kočku.Nevykastrovaní kocouři se totiž kvůli svému značkování chvají v bytě velmi obtížně.Mate-li dům,je tu možnost voliéry pro kocourka.

Domácí mazlíček nebo výstavní kočka?

Pokud hledáte domácího mazlíčka ,vybírejte si především podle citu a podle toho,které kotě vás nejvíce osloví.I koťata mají své city a pokud se mu zalíbíte,dá vám to dostatečně najevo.Pak vám nějaké malé vady na kráse nebudou vadit.

Pokud hledáte kotě na chov nebo výstavy,mohl by být výběr pro vás složitější.Řekněte raději chovateli,jaké jsou vaše představy a požádejte ho o radu.Chovatel sám pozná ve vrhu nadějná koťata,ale nezaručí se vám,že z nich vyrostou šampióni.Je to nejméně dobrodružný způsob,jak přijít ke kotěti.

Jaké plemeno?

Jaké plemeno si vybrat?Toto je dost závažná otázka.Krásné dlouhosrsté plemena vyžadují denně minimálně patnáct minut vašeho času na důkladné pročesání srsti.I tak budete nacházet chlupy na sedačce,kobercích i svém oblečení.I když například perská kočka je vhodná do domácnosti s dětmi.Krátkosrsté kočky mají menší nároky na péči o srst,některá plemena však bývají hlučnější.Chcete-li menší a jemnější kočku,nepořizujte si např.britku,ta dorůstá v dospělosti impozantních rozměrů,zvláště kocouři.Více na stránce o plemenech koček.

Jste připravení?

Nejvhodnější věk kotěte je okolo deseti až dvanácti týdnů,ale záleží především na tom,jak je koťátko šikovné,jestli už samo přijímá potravu a chodí na svůj kočičí záchodek,můžete si ho přinést i dříve.Misky na suchou stravu-granule,a miska na vodu by měly být blízko sebe,aby si kotě navyklo při jídle pít.Potom budete potřebovat ještě jednu misku na masitou stravu.Všechny misky udržujte v naprosté čistotě.Pozor-misky na jídlo a vodu nedávejte blízko kočičí toalety,vám by mohl sice takový koutek vyhovovat,ale kočkám,které velmi dbají na hygienu se to nezamlouvá.Aby jste zabránili poničení sedačky nebo nábytku,kupte nebo vyrobte pro své koťátko škrabadlo.Taky mu dejte k dispozici hračky,které by měly být úměrně velké jeho potřebě.Kotě je velmi hravé a i když se dokáže zabavit samo,je radši,když si sním hrajete vy.Více na stránce potřeby pro kočky.

Kdy kotě přinést?

Já doporučuji přinést kotě domů v nejklidnější části dne,kdy např.děti jsou ve škole či školce,aby koťátko mělo dostatek času seznámit se se svým novým domovem.Pak uvítá i ostatní členy rodiny.Než si přinesete koťátko domů,měli by jste mít pro něj vše nachystáno.Po příchodu ukažte koťátku nejdříve jeho záchodek a na chvíli ho tam posaďte,takto si nejlépe zapamatuje,kde ho hledat.Potom koťátko postupně seznamujte s jeho novým domovem.

Co ještě dodat?

Váš miláček bude koťátkem jen malou chvíli.Jedná se asi o deset měsíců jeho života,ale je to nejkrásnější období a v této době potřebuje i nejvíce vaší lásky a péče.Doufám,že si správně vyberete,ať už čistokrevnou kočku nebo nějakou domácí Micinku či Mourka a že váš společně strávený čas bude plný krásných chvil a nezapomenutelných zážitků.