Jdi na obsah Jdi na menu
 


strava koček

 

Strava koček

Jak krmit kočku.

Kočka je masožravá,proto by její potrava měla být převážně masitá.Hlavní složkou jsou živočišné bílkoviny a tuky. Pokrm podávaný kočkám by měl mít pokojovou teplotu.Příliš studený nebo teplý by mohl zapříčinit zánět žaludku.

Koťata krmíme čtyři až pětkrát denně malými porcemi.Dospělou kočku stačí krmit dvakrát denně.Kastrované kočky mají tendenci k tloustnutí,proto se nenechte oblomit jejích louděním a kočku nepřekrmujte. Na koupené stravě je vždy uvedena denní krmná dávka v gramech,podle váhy nebo věku zvířete.

Základem jsou vhodné kočičí misky,které před každým krmením musíte řádně vymýt.Každá kočka by měla mít svou vlastní misku,aby se najedla v klidu.Pomalejší jedlíky krmte raději zvlášť,nebo v jiné místnosti.Potrava má být vlažná,nikdy horká nebo málo rozmrazená.Kočce nechávejte jídlo v misce nejdéle třicet minut.Potom jídlo ukliďte a nabídněte jej při dalším krmení.

Strava pro kočky připravená doma.

Připravit kočce stravu doma není vůbec jednoduché.Její strava musí obsahovat dostatečné množství živin a to hlavně ve správném poměru.

Základem jsou bílkoviny, které by měly být v potravě zastoupeny nejméně 40%.Živočišné bílkoviny jsou obsažený v mase,mléce a vejcích.Rostlinné bílkoviny může kočka získat v přílohách obilného původu nebo v luštěninách.Vhodné maso je hovězí a divočina, to můžete podávat kočce i syrové,drůbež musíte uvařit.Vepřové maso není vhodné.S podáváním vnitřností opatrně.Vhodné jsou i ryby.Maso má tvořit asi dvě třetiny krmné dávky.

Tuky jsou zdrojem energie a kočce ji podáváme ve formě loje,másla nebo oleje.Podíl tuků v potravě by měl být maximálně 25%.

Sacharidy jsou obsaženy v mouce,obilí,cukru,těstovinách,luštěninách a rýži.Jejích podíl nemá přesáhnout 35%,nadbytek vede k obezitě.

Balastní látky,jako např. celulóza,jsou obsaženy v zelenině a ovesných vločkách.Ovesné vločky můžete podávat jako přílohu k masu.

Minerály a stopové prvky jsou naprosto nepostradatelné pro normální život a vývoj kočky.Draslík je nezbytný pro funkci srdce,hořčík pro tvorbu enzymů,železo pro tvorbu červených krvinek,vápník pro vývoj zubů a kostí, jód pro funkci štítné žlázy,měď pro krvetvorbu.Aby kočka měla dostatek těchto látek podávejte pestrou stravu různé přísady do krmiv,které zakoupíte v obchodech s potřebami pro zvířata.

Vitaminy hrají důležitou roli ve vývoji a to hlavně u koťat.Z nedostatku vitamínů mohou vzniknout i různé choroby,které mohou mít vážný dopad na zdraví kočky.Vitamín B je obsažen v játrech,vejcích,kvasnicích a ovesných vločkách. Vitamín C si kočka dokáže vytvářet sama.Tento vitamín podávejte pouze při infekčních onemocnění a v rekonvalescenci.Obsažen je v zelenině a zelených rostlinách.Vitamín H obsahuje vaječný žloutek,játra,kvasnice.Jeho nedostatek se projevuje záněty kůže a sliznic.Vitamín A je obsažen v másle,játrech,mléce, vejcích.Je důležitý pro správný růst.Vitamín D je obsažen v rybím tuku, mořských rybách a játrech.Zvláště důležitý pro koťata,protože jeho nedostatek vede k nedostatečnému zvápenatění kostí,což může zapříčinit křivici.

Koupená kočičí strava.

Většina chovatelů dává přednost kupované stravě. Na trhu je mnoho značkových krmiv,u nichž je dobrá kvalita zaručena výrobcem. Chcete-li,aby vaše kočka dostávala to nejlepší,dejte při výběru mezi konzervovaným a suchým krmivem přednost krmivu dražšímu,ale kvalitnějšímu. K dispozici jsou konzervy ve formě past,kostiček masa v omáčce nebo želé s různými příchutěmi. Krmiva polosuchá,tedy částečně zbavená vody zakoupíte ve formě polotuhých keksů.Krmivo suché,tedy úplně zbavené vody koupíte ve formě granulí.Při krmení granulemi je nezbytné,aby kočka měla vždy dostatek vody,nebo je před konzumací namáčet.Toto krmivo je u koček velmi oblíbeno.Nehodí se však pro kočky s neúplným chrupem nebo pro kočky s onemocněním ledvin či močových cest.

Krmiva rozdělená podle stáří.

Pro koťata do jednoho roku věku kupujte krmivo s označením junior nebo kiten ,to vám zaručí,že vaše koťátko dostane všechny nezbytné složky potravy pro jeho zdravý vývoj. 
Pro dospělé kočky se užívá označení Adult. 
Pro starší kočky,krmivo s označením Senior. Těmto kočkám ,které mají neúplný chrup,je lepší podávat měkkou stravu,kterou nemusí namáhavě rozkousávat. 
Pro kočky s nadváhou zařaďte do jídelníčku dietnější stravu s označením Light. V žádném případě netrapte kočku hladovkou,spíše dávejte menší porce a umožněte kočce pohyb.Také se můžete poradit s veterinářem,který vám poradí jakou dietní stravu podávat. 
Březí a kojící kočky krmíme častěji.Krmení podáváme ve třech až čtyřech porcích denně.Potrava musí obsahovat zvýšené množství minerálních látek a vitamínů.V období kojení lze kočce podávat i polévky a mléko. Výborným doplňkem stravy je krmivo pro koťata,které obsahuje všechny potřebné složky.

Nápoje pro kočky.

Nejvhodnějším nápojem pro kočku je voda. Musí být čerstvá,tedy denně vyměněná,ani příliš studená ani teplá.Někdo podává i slabý čaj.Mléko nepovažujte za nápoj,ale za potravinu a nikdy jím nenahrazujte vodu.Nepodávejte kočce mléko kravské,obsahuje laktózu která vyvolává průjem.Kočce můžete dát zahuštěnou smetanu nebo tatra mléko, případně mléko vyrobené speciálně pro kočky.Dostanete ho koupit v prášku a smícháte s vodou.Mléko se dá nahradit i podáním taveného sýru nebo nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru.

Pojídání trávy.

Kočky při svém čistění spolykají chloupky, se kterých se vytvoří chomáče v jejich žaludku.Ty se pak musí dostat ven. Pojídání trávy tento proces značně zjednoduší.Pokud vaše kočka nechodí ven ,kde si může vybrat nejchutnější travičku,postarejte se ,aby měla trávu k dispozici doma.Trávu pro kočky zakoupíte v obchodě pro zvířata.Nebo kupte v květinářství šáchor (papyrus),ten však před podáním řádně několikrát osprchujte aby jste ho zbavily chemického postřiku.Pokud by kočka neměla k dispozici žádnou trávu,mohla by se vám pustit do pokojových květin a některé z nich jsou pro kočky jedovaté.

Chutnost kočičí stravy.

Pod výrazem chutnost si lze vybavit vlastnost pokrmů,díky které je příjemné tyto pokrmy jíst.Kočičí stravovací návyky jsou idividuální a kočky jsou často považovány za velmi vybíravé.Kočky jsou schopny vytvořit si velmi silné vlastní preference.Některé kočky odmítají stravu,kterou nemají rády,až na pokraj hladovění.Chutnost stravy proto v krmení koček hraje velmi důležitou roli.

Názory na chutnost kočičí stravy se různí.Například rybí příchuť ve stravě koček je často považována za mnohem oblíbenější než ostatní příchutě.Studie však prokázaly,že pro některé kočky je rybí příchuť neodolatelná,zatímco jiné kočky ji naprosto odmítají.

V kočičí stravě existují různé druhy a příchutě průmyslově vyráběného krmiva.Ať už se jedná o konzervy s kousky masa ve šťávě,želé nebo paštice,přes granule s různými příchutěmi.

Rozmanitost v kočičí stravě.

Je dobré svou kočku od malička průběžně seznamovat s různými příchutěmi stravy.Potom je více ochotná vyzkoušet a přijmout nové krmivo.Mnoho koček přímo vyžaduje rozmanitou stravu.Pokud kočka odmítá stravu,nebo ztratí chuť k jídlu,je důležité zjistit,co je příčinou tohoto stavu.Může to být v období určitého stresu,např.stěhování,nový člen rodiny-děťátko,nebo i nový kočičí mazlíček.Pokud takováto situace nastane,je nezbytné kočce podávat stravu,o které víte,že ji má nejraději a věnovat své kočičce více času,aby si mohla na novou situaci lépe přivyknout.

V situaci,kdy vaši kočku musíte krmit stravou,kterou nemá ráda,např.speciální dietní stravou,je nejlepší zpočátku míchat dietní stavu se stravou,která je u vaší kočky oblíbená.Potom každý den zvyšovat podíl dietní stravy,až do chvíle,kdy je kočka schopna jíst dietní stravu samotnou.Přinutit kočku jíst dietní stravu,může být velmi náročný úkol,avšak s velkou mírou trpělivosti se vám to určitě podaří.

Teplota kočičí stravy.

Kočkám nepodávejte stravu přímo vytaženou z lednice.Takováto strava je pro kočky velmi studená a budou ji odmítat.Krmivo by mělo mít pokojovou teplotu,nebo mírně ohřáté,asi na 35° C,nikdy nepodávejte krmivo horké.Že kočky vyžadují teplou stravu,může mít původ ve zvyku jíst kořist čerstvou ještě nevychladlou.Můžete vyzkoušet kočičí stravu,která má velikost jedné porce např.vaničky,kapsičky a tak umožnit,aby kočka dostala vždy čerstvou potravu.

Také nezapomeňte na udržování čistoty misky,protože pach starého jídla kočku odradí i od čerstvé stravy.

Jak přejít na nové krmivo.

Přecházení na nové krmivo se musí dít postupně.Nejtěžší to je v případě,že přecházíte na dietní stravu.Tady postupná změna trvá asi devět dní.Kočka samozřejmě pozná,že se jedná o jiné krmivo,než na které byla zvyklá a bude tuto stravu odmítat . Zpočátku bude vybírat jen krmivo,které jí chutná,vy však musíte zůstat neoblomní a hlavně kočce nepodávat žádné pamlsky.

Při přecházení na dietní krmivo se doporučuje postupovat takto: První 3 dny podávejte kočce 75% krmiva,na které byla zvyklá a přidejte do něj 25% krmiva nového,další 3 dny zvyšte podíl nového krmiva na 50% a 50% krmiva stávajícího,po další 3 dny by měl být podíl nového krmiva již 75% a 25% krmiva stávajícího.Poté již přejděte zcela na nové krmivo.

Jak nekrmit-chyby při krmení.

Nejčastějším omylem je myslet si,že kočka strádá hladem,když nemá neustále plnou misku.Kočku není dobré překrmovat-trpí její zdraví i vzhled.Nepřehánějte podíl sacharidů a tuků.Doma chovaná kočka neloví, nemá tedy mnoho pohybu a tak nezvyšujte zbytečně kalorický přísun.Další chybou při krmení je jeho jednostrannost.Kočku je třeba přimět k tomu, aby konzumovala různou potravu,i když kočky umějí být velmi umíněné a vyžadují jen to,co si oblíbily.Na různou stravu navykejte již malé kotě.I když kočku máte krmit co nejpestřeji,nekrmte ji zbytky vašeho jídla.Složení lidské potravy kočkám nevyhovuje.

Nutriční potřeby koček.

Kočky mají různé nutriční potřeby v různých fázích života.Koťata s vysokou hladinou energie mají jiné požadavky na krmivo než dospělé kočky.Nechat kočku správně růst a vyvíjet se, a tím umožnit její dlouhý život, znamená dodávat jí kompletní a vyvážené krmivo, které je speciálně vytvořeno pro konkrétní životní fázi a stupeň aktivity.Kočky obyčejně žerou malé množství potravy mnohokrát za den, to znamená, že suché krmivo je pro ně správná volba.Nesmí se však zapomínat na dostatek čerstvé vody.Nejen, že suché krmivo odpovídá jejich krmným návykům, ale také zůstává déle čerstvé a tím pádem je můžete ponechat v misce déle než krmivo vlhké(konzervu).

Od věku přibližně 7 let se z dospělých koček stávají senioři.Tyto kočky tráví více času pobytem uvnitř domu, spánkem a mají nižší aktivitu.I pro tyto kočky je důležité vybrat správné krmivo, které splňuje veškeré jejich požadavky a zároveň nezpůsobuje přibírání na váze.

Aby byla vaše kočka aktivní během celého svého života, je nutné vyživovat jejich šest životních funkcí:

  • Kosti a svaly
  • Životně důležité orgány
  • Kůži a srst
  • Zažívání
  • Zuby a dásně
  • Mysl a smysly