Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatební zvyky

Pro nevěstu:

Traduje se, že nevěsta by ve svatební den měla mít na sobě něco - nového, půjčeného, starého a modrého. Nové – jako symbol nového počátku, půjčené – od šťastného a veselého člověka proto, aby byla zrovna taková. Staré – jako symbol zachování rodinné tradice. A modré má své kořeny v křesťanství – modrá jako barva panny Marie.

Svatební závoj je zase symbol nevinnosti – stejně jako bílá barva šatů. Ale to neznamená, že nevěsta, která se vdává znovu, by nemohla mít bílé šaty, protože bílá barva bývá považována za symbol radosti a štěstí.

Svatební kytici by měla nevěsta vidět až v den svatby a dostat ji z rukou ženicha.

Ženich by rozhodně neměl vidět nevěstu v šatech dříve, než ve svatební den.

Nevěsta by neměla mít na sobě pravé perly, protože perly přináší slzy.

Nevěsta by v žádném případě neměla sama péci dort, cukroví ani koláčky – přináší to nouzi a uplakané děti.

Pokud si dá nevěsta do střevíčku minci, přináší to bohatství.

Zdobení :

Co se týká ozdob, je tradiční, pokud má každý svatebčan na klopě kytičku myrty, svědkové mají větší a ženich má tzv. korsáž. Ta je tvořena z jednoho květu nevěstiny kytice.

Zdobí se také kolona vozů svatebčanů. Auto nevěsty je nejkrásněji nazdobeno. Dříve se zdobilo panenkou ve svatebních šatech, dnes již častěji květy, prsteny s kyticí – záleží jen na fantazii. Auto ženicha se zdobí trochu střídměji – můžeme zvolit panáčka ve fraku, cylindru nebo živé květy, které se asi hodí nejlépe.

Na hostině:

Dalším ze zvyků je pojídání polévky z jednoho talíře. Symbolizuje spolupráci a toleranci, jenž budou muset novomanželé pilovat po celou dobu jejich společného soužití.

Dort, který se většinou krájí po obědě, patří k dalším tradičním bodům programu svatby. Opět se k tomuto aktu váže legenda – ten, kdo uchopí nůž, bude v manželství hrát první housle, nikoliv ten, co jen položí ruku na toho druhého. Nikdo by neměl dort odmítnout – všichni musí z dortu ochutnat – včetně nevěsty a ženicha, jinak to přinese smůlu jak novomanželům, tak tomu, co neochutnal.

Házení kyticí – tato tradice se týká nezadaných dívek. Nevěsta si stoupne zády k půlkruhu dívek, aby nevěděla, komu kytku hází. Ta dívka, která kytici ukořistí, se do roka vdá.