Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

       Mateřská škola Na Hvězdárně byla otevřena 1.1.2010 jako nejmodernější školka v Jindřichově Hradci. K 1.10. 2015 se stala odloučeným pracovištěm 2. mateřské školy Jindřichův Hradec III., Jáchymova 209.
      Měla kapacitu 90 dětí ve čtyřech třídách. Od března 2020 po dokončení přístavby nového pavilonu, se zde nově otevřela třída až pro 28 dětí. Tím se kapacita MŠ navýšila. V přízemí školy jsou dvě třídy. Jedna třída ( Modrá ) je specializovaná na intenzivní vzdělávání  v oblasti komunikace  ( rozšířený logopedický program). Velká logopedická pozornost je věnována i dětem běžných tříd. Druhá třída ( Žlutá )  je běžná smíšená třída. V prvním poschodí jsou nyní 3 třídy. Třída (Zelená) -věkově smíšená. Třída (Červená) je předškolní třídou a třída (Oranžová ) je smíšená. Všechny třídy v prvním poschodí jsou určeny až pro 28 dětí.
        V každé třídě se dětem věnují dva pedagogové. O provoz MŠ dále pečují provozní zaměstnanci - kuchařky, uklízečky, hospodářka a jediný (patřičně obletovaný :-) muž - školník.
        Škola je bezbariérová, stejně tak i prostory rozlehlé a herními prvky vybavené zahrady.
        Zřizovatelem zařízení je město Jindřichův Hradec, škola má právní subjektivitu.
        MŠ se po dohodě se zřizovatelem uzavírá pouze v době vánočních svátků (v provozu jedna MŠ ve městě dle domluvy) a střídavě jednoho měsíce v době letních prázdnin - provoz zajištěn spolu s MŠ Jáchymova.
        Spolupracujeme s řadou dalších odborníků z oblasti výchovy, vzdělávání a zdravotnictví, ale především a každodenně s rodiči.
        Úrovni stravování je věnována velká péče. Jídla jsou připravována v souladu se zásadami zdravé výživy. Děti dostávají dopolední a odpolední svačinu a oběd. Během celého dne je zajištěn pitný režim i na třídách a v létě na zahradě. Všechny třídy (kromě Oranžové - děti se stravují ve třídě) obědvají v jídelně, děti se učí stolovat, přinést si a odnést talíř a příbor.
        Po obědě děti odpočívají. Předškolní děti, které již neusínají, mohou po přiměřeném odpočinku vstát a věnovat se klidným hrám nebo individuální práci s učitelkou.
        Děti z celé mateřské školy se potkávají ve scházecí třídě, v jídelně nebo na zahradě. Znají ostatní učitelky i vrstevníky a nemají většinou problémy se změnou kolektivu nebo vedení. Učí se navazovat nové vztahy a rozvíjejí si psychickou i emoční odolnost.